Diety Odżywianie Zdrowe Przepisy

ZUPA CYGAŃSKA Z MIĘSEM MIELONYM

Zupa cygańska w oryginale zawiera fasolę i kukurydzę, ale po ich pominięciu powstaje tanie, łatwe, sycące i rozgrzewające danie, idealne na jesienny dni, które zbliżają się wielkimi krokami. Taka zupa to naturalny termogenik, który pobudza metabolizm i przyśpiesza spalanie tkanki tłuszczowej.  Polecam ugotować ja wcześniej bo najlepiej smakuje dopiero w kolejnych dniach gdy wszystkie smaki przegryzą się dokładnie. Idealne nie tylko dla osób na dietach niskowęglowodanowych i wysokotłuszczowych jak LCHF, paleo czy ketogenicznej, ale również dla alergików unikających glutenu i laktozy.

Składniki:

  • 500g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
  • 1000 ml tłustego domowego rosołu
  • 150 g cebuli
  • 100 g papryki czerwonej
  • 100 g papryki zielonej
  • 200 g pędów bambusa
  • 20 g papryczki chili lub odrobina chili mielonego
  • 250 ml przecieru pomidorowego
  • 3 ząbki czosnku
  • papryka słodka mielona
  • papryka ostra mielona
  • majeranek
  • bazylia suszona
  • sól himalajska
  • pieprz czarny mielony
  • 100 g tłuszczu do osmażenia (smalec, olej kokosowy, masło klarowane)
  • olej MCT – opcjonalnie na talerz żeby dobić makro
    Cebulę obrać i pokroić w kostkę.
    Paprykę umyć, usunąć nasiona i pokroić w kostkę.

    Papryczkę chili umyć, usunąć nasiona i poszatkować drobno.

    Czosnek obrać i wycisnąć przez praskę.

    W garnku rozgrzać tłuszcz i podsmażyć cebulę, paprykę, chili i czosnek do momentu zeszklenia cebuli.

    Dodać mięso mielone i lekko je podsmażyć tak aby nie było surowe.

    Całość zalać gorącym rosołem i gotować przez 15 minut na małym ogniu.

    Pędy bambusa odsączyć na sitku z zalewy.

    Do garnka dodać przecier pomidorowy oraz odsączone pędy.

    Całość gotować przez 5-10 minut na malutkim ogniu przyprawiając do smaku wszystkimi przyprawami tzn. solą, pieprzem, papryką ostrą i słodką, majerankiem i bazylią.

    Najlepiej smakuje po wystudzeniu i ponownym podgrzaniu, gdy zupa przegryzie się.

    U mnie obowiązkowo na talerz olej MCT dla podbicia tłuszczu.

    Smacznego!

    BTW bez przypraw: 2378 g, 2852 kcal, B 143 g, T 250 g, W 53 g. W 100 g: 123 kcal, B 6 g, T 10,5 g, W 2 g.

O autorze

AleksandraLCHF

AleksandraLCHF

Mam na imię Ola i od 2013 roku jestem fanką LCHF oraz ketozy, dzięki którym udało mi się schudnąć ponad 25 kg oraz odzyskać zdrowie. Za namową męża i znajomych założyłam bloga o odżywianiu LCHF (low carb high fat). Znajdują się na nim informacje na temat diet wysokotłuszczowych i niskowęglowodanowych takich jak LCHF, ketogeniczna, optymalna czy paleo a także przepisy dla osób z nietolerancjami m.in. glutenu czy laktozy. Choć blog początkowo miał być typowo kulinarny to cały czas zmienia się i rozwija podobnie jak ja i moje podejście do ketozy, która jest najbliższa mojemu sercu. Staram się aby ludzie zrozumieli, że ketoza to nie tylko odpowiedni model odżywiania ale przede wszystkim życie w zgodzie z naturą, czerpanie pozytywów ze słońca i zimna, dbanie o rytm dobowy i roczny organizmu oraz wiele innych niedocenianych w dzisiejszych czasach "tricków" ;)

Zapraszam do wspólnego gotowania, pieczenia i cieszenia się zdrowiem oraz życiem!

› Zobacz wszystkie artykuły

Dodaj komentarz

Kliknij tutaj aby skomentować artykuł

Facebook

Ad