Diety Healthy Lifestyle Kij w mrowisko Odchudzanie Odżywianie

Zmiana pory spożywania posiłków ma istotny wpływ na redukcję masy ciała

Wyniki badań opublikowane kilka dni temu na łamach Journal of Nutritional Sciences wykazały, że zmiana przyzwyczajenia jakim jest jedzenie śniadania i kolacji o określonej porze może mieć znaczny wpływ na redukcję tkanki tłuszczowej.

Angielscy naukowcy przeprowadzili trwający 10 tygodni eksperyment, w którym poddali ocenie skuteczność diety w modelu „time-restricted feeding”, czyli po prostu spożywaniu pokarmu w określonym czasie (lub inaczej w oknie żywieniowym). Celem tego badania było określenie wpływu zmian pór spożywania posiłków na ilość i rodzaj przyjmowanego pokarmu, skład ciała, oraz na wskaźniki ryzyka rozwoju chorób serca oraz cukrzycy.

Badanych podzielono na dwie grupy: pierwszą z nich stanowiły osoby pozostające przy swoich nawykach żywieniowych, druga grupa skupiała badanych, którzy mieli opóźnić swoje śniadanie o 90 minut, a kolację zjadać o 90 minut wcześniej niż do tej pory. Wszyscy uczestnicy badania zobligowani byli do dostarczenia próbek krwi i wypełnienia dzienników diety przed i podczas badania oraz do wypełnienia kwestionariusza bezpośrednio po zakończeniu badania. Kluczowym elementem doświadczenia, który wyróżniał je na tle innych doświadczeń związanych z „oknem żywieniowym“ był fakt, że uczestnicy nie proszeni byli o utrzymywanie konkretnej diety. Mogli jeść tak jak dotychczas, jednak z uwzględnieniem określonych pór spożywania śniadania i kolacji. Ten element badania ma istotne znaczenie również dlatego, że znacznie łatwiej jest wprowadzić analizowane zmiany zachowań żywieniowych w codziennej diecie.

Trwające 10 tygodni badanie dostarczyło bardzo ciekawych wyników. Dotychczas mówiono już, że zbyt późne spożywanie posiłków może związane być z odczuciem przejedzenia, dyskomfortu i wzrostem wagi ciała. Jednak analizy naukowców dostarczyły znacznie mocniejszych argumentów by umiejętniej spojrzeć na porę spożywania posiłków. Wykazano, że osoby, które na czas badania zmieniły swoje nawyki ( zjadały wcześniejsze kolacje oraz późniejsze śniadania), straciły średnio ponad dwa razy więcej tkanki tłuszczowej niż osoby z grupy kontrolnej. Co ciekawe, pomimo tego, że badanie nie wymagało zmian w rodzaju spożywanego jedzenia oraz jego ilości, badacze zaobserwowali, że osoby, które zmienili pory posiłków, zjadali mniej jedzenia w porównaniu do grupy kontrolnej. Dodatkowo odnotowano, że blisko 60 % uczestników, którzy zmienili swoje nawyki, zaobserwowało u siebie mniejszy apetyt, a co za tym idzie spożywali mniej żywności. Badani deklarowali także zmniejszone możliwości spożywania zjadanych wcześniej posiłków i mniejszą chęć na przekąski (w szczególności wieczorne). Jeśli uzyskane wyniki znajdą odzwierciedlenie na większej grupie badanych, będzie to kolejny dowód że strategie żywieniowe oparte na poście przerywanym oraz „oknie czasowym“ mogą mieć ogromne znaczenie zdrowotne.

Strategia żywieniowa określana jako intermittent fasting budzi wiele kontrowersji i sprzeczności między dietetykami. Jej zwolennicy bardzo ją sobie chwalą, przeciwnicy zaś mają setki argumentów przeciw jej stosowaniu. Z pewnością należy mieć na uwadze, że zarówno każda z diet jak i strategii żywieniowych powinna być dostosowana indywidualnie do potrzeb i możliwości. Okresowe poszczenie nie jest idealnym sposobem odżywiania dla każdego. Niektórym bardzo ciężko jest wytrzymać wiele godzin bez jedzenia, zwłaszcza na początku. Niemniej jednak opublikowane badanie wskazuje po raz kolejny, że spożywanie posiłków w określonej, wyznaczonej porze dnia może mieć istotny wpływ na redukcję masy ciała.

Źródło:

https://www.cambridge.org/core/journals/journal-of-nutritional-science/article/pilot-feasibility-study-exploring-the-effects-of-a-moderate-timerestricted-feeding-intervention-on-energy-intake-adiposity-and-metabolic-physiology-in-freeliving-human-subjects/9C604826401917A6CAD9CD10B72FEA32

O autorze

Joanna Wojsiat

Jestem doktorem biochemii ze specjalnością neurochemia. Przez 5 lat analizowałam mechanizmy choroby Alzheimera w Polskiej Akademii Nauk, jednak najbliższe memu sercu są aspekty dietetyczne i sportowe i ich wpływ na ludzki organizm. Uwielbiam wysiłek fizyczny i zdrowe, pyszne jedzenie. Jestem dietetykiem sportowym i studentką dietetyki chorób metabolicznych i wewnętrznych.

› Zobacz wszystkie artykuły

Dodaj komentarz

Kliknij tutaj aby skomentować artykuł

Facebook

Ad