zdrowa skóra
Healthy Lifestyle Odżywianie

Zdrowa skóra – sprawdź jak zadbać o swoją skórę od środka!

Zdrowa skóra jest bardzo ważna, szczególnie dla osób, które dbają o swój wygląd. Co ciekawe, po kondycji naszej skóry można również łatwo stwierdzić czy prawidłowo się odżywiamy i dostarczamy do naszego organizmu wszystkich niezbędnych składników odżywczych.

Dobre kosmetyki dopasowane do potrzeb naszej skóry są istotne, ale to jaką dietę stosujesz jest jeszcze ważniejsze.

Naukowcy każdego dnia dowiadują się coraz to nowszych i ciekawszych rzeczy o diecie i jej wpływie na nasze ciało. Coraz wyraźniej widać, że to co jemy, może znacząco wpłynąć na zdrowie i starzenie się naszej skóry.

W dzisiejszych czasach dostępnych jest wiele kosmetyków, które pomogą Ci zadbać o zdrowie skóry od zewnątrz. My postaramy się przedstawić kilka produktów, o które warto wzbogacić swoją dietę, nie tylko ze względu na polepszenie wyglądu, ale także ze względu na zapobiegnięciu wielu chorobom i poprawie samopoczucia.


Awokado

W awokado zawarte są zdrowe tłuszcze, których nasz organizm codziennie potrzebuje, aby mógł dobrze funkcjonować. Jest ono zaliczane do najzdrowszych tłuszczów pochodzenia roślinnego, dostępnych na naszym rynku.

Jest jednym z najbogatszych źródeł witamin i składników mineralnych. Na przykład zawiera witaminy A, B1, B2, C, PP, K i H, kwas pantotenowy, a także wapń, potas i fosfor.

Awokado jest również dobrym źródłem witaminy E, która jest ważnym przeciwutleniaczem - pomaga chronić skórę przed uszkodzeniami oksydacyjnymi. Co ciekawe, witamina E wydaje się być bardziej skuteczna w połączeniu z witaminą C.

Badania wykazują również, że awokado zawiera związki, które chronią skórę przed słońcem. Promieniowanie UV może powodować niekorzystne zmiany na skórze takie jak np. zmarszczki i inne oznaki starzenia.

W jednej z prac przebadano ponad 700 kobiet, by sprawdzić jak spożycie tłuszczów wpływa na ich skórę. Wysokie spożycie awokado skutkowało tym, że ich cera była zdrowa, bardziej elastyczna i sprężysta.

Zdrowa skóra, o której marzy każda kobieta, do stworzenia kolagenu potrzebuje również witaminy C, który pomaga w zachowaniu mocnej i pięknej skóry.

Niedobór witaminy C jest obecnie rzadki, ale powszechne objawia się on suchą, szorstką i łuszczącą się skórą, ze skłonnością do tworzenia się siniaków. Warto wiedzieć ile powinna wynosić prawidłowa dzienna dawka witaminy C.

Co ciekawe, 100-gramowa porcja, czyli około połowa awokado, zapewnia 10% dziennego zapotrzebowania na witaminę E oraz 17% dla witaminy C.


Tłuste ryby

Zdrowa skóra wymaga spożywania kwasów tłuszczowych omega-3, które są ważne dla utrzymania jej w dobrej kondycji. Wysoką zawartością mogą pochwalić się ryby takie jak np. łosoś, makrela czy śledź.

Kwasy tłuszczowe omega-3 są niezbędne, aby skóra była elastyczna oraz odpowiednio nawilżona. Tłuszcze omega-3 pochodzące z ryb pomagają zmniejszać stany zapalne, które mogą powodować zaczerwienienie i trądzik. Mogą nawet sprawić, że twoja skóra stanie się mniej wrażliwa na szkodliwe promienie UV.

Tłuste ryby dostarczają do naszego organizmu cynk. Jest on niezbędny do zapobiegania tworzeniu się stanów zapalnych, do produkcji nowych komórek skóry i ogólnego jej stanu zdrowia oraz wyglądu. O tym dlaczego warto zwrócić uwagę na prawidłową podaż cynku szerzej poczytasz tutaj.

Ponadto, tłuste ryby są również bogate w witaminę E, która jest jednym z najważniejszych przeciwutleniaczy dla zdrowia twojej skóry.

zdrowa skóra


Brokuły

Zdrowa skóra potrzebuje przede wszystkim witamin dostarczanych wraz z pożywieniem. Brokuły są ich bardzo dobrym źródłem, a w szczególności witaminy A oraz C a także cynku.

Brokuły zawierają również luteinę oraz karotenoid, który działa jak beta-karoten. Luteina chroni Twoją skórę przed uszkodzeniami oksydacyjnymi, które mogą spowodować wysuszenie skóry oraz zmarszczki.

Dzięki zawartości sulforanu w brokułach, spożywanie ich regularnie może działać przeciwnowotworowo.  Sulforafan jest także silnym środkiem ochronnym przeciwko uszkodzeniom słonecznym. Istnieją także dowody, potwierdzające teorię, że może on również wspomagać utrzymywanie prawidłowy poziomu kolagenu.


Pomidory

Pomidory są najpopularniejszymi oraz najchętniej kupowanymi warzywami w Polsce. Ze względu na to, że zawierają wszystkie główne karotenoidy, w tym likopen, są doskonałym dodatkiem do posiłków. Przyczynia się on do utrzymania zdrowej skóry.

Badania wykazały również, że beta-karoten, luteina oraz likopen chronią skórę przed uszkodzeniami przez słońce. Mogą także zapobiegać tworzeniu się zmarszczek.

Dobrym pomysłem będzie połączenie pomidorów z tłuszczami takimi jak np. oliwa z oliwek czy ser, ze względu na to, że tłuszcz zwiększa wchłanianie karotenoidów. Zdrowa skóra potrzebuje witamin oraz składników mineralnych, których, co ciekawe pomidory zawierają bardzo dużo. Są to przede wszystkim witaminy C, K, E, B1, B2, B3, B6, a także kwas foliowy, błonnik, biotyna, potas, sód, fosfor, magnez, wapń, żelazo, miedź, cynk i mangan.


Zielona herbata

Zielona herbata może chronić skórę przed zniszczeniem oraz spowalnia proces starzenia. Silne związki znajdujące się w zielonej herbacie są nazywane katechinami i działają na poprawę zdrowia skóry na kilka sposobów.

Podobnie jak kilka innych pokarmów zawierających przeciwutleniacze, zielona herbata może pomóc chronić skórę przed uszkodzeniem przez słońce.

Jedno z badań przeprowadzonych na 60 kobietach, które trwało 12 tygodni, wykazało że codzienne picie zielonej herbaty może zmniejszyć zaczerwienienie po ekspozycji na słońce nawet o 25%.

Zielona herbata poprawiła również nawilżenie oraz elastyczność skóry.


Czerwone wino

Aby zdrowa skóra mogła zachować młody wygląd jak najdłużej, przyda się również czerwone wino! Dzieje się tak dlatego, że zawiera ono resweratrol, czyli związek pochodzący ze skórki czerwonych winogron.

Resweratrol jest odpowiedzialny za wiele korzyści zdrowotnych, między innymi zmniejsza skutki starzenia się. Badania sugerują również, że może on spowolnić wytwarzanie szkodliwych wolnych rodników, które uszkadzają komórki skóry. Resweratrol i jego niesamowite korzyści zdrowotne.

Niestety, nie ma zbyt wielu dowodów na to, że ilość resweratrolu uzyskanego z kieliszka czerwonego wina wystarczy, aby wpłynąć na skórę. Ze względu na to, że czerwone wino jest napojem alkoholowym, jest wiele badań potwierdzających szkodliwe działanie jego nadmiernego spożycia.

Jeśli jednak wino będzie przez ciebie spożywane z umiarem, od czasu do czasu, możesz cieszyć się jego smakiem oraz korzyściami płynącymi z jego spożywania.


Orzechy włoskie

Orzechy włoskie są dobrym źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, których organizm sam nie może wytworzyć, dlatego należy je dostarczać wraz z pożywieniem.

Ze względu na to, że są one bogatsze w kwasy omega-3 i omega-6, niż większość orzechów, mogą zmniejszać stany zapalne na twojej skórze. Jednakże, dieta zbyt bogata w tłuszcze omega-6 może sprzyjać łuszczycy, dlatego zalecane jest w naszej codziennej diecie zachować należyty umiar.

Jedna porcja, czyli około 28 gramów orzechów włoskich zaspokaja 6% naszego dziennego zapotrzebowania na cynk. Jest on niezbędny do prawidłowego funkcjonowania skóry, prawidłowego gojenia się ran oraz zwalczania bakterii i stanów zapalnych.


Podsumowanie

Jeżeli chcemy, aby nasza skóra była w dobrej kondycji, najpierw należy o nią zadbać od wewnątrz, stosując odpowiednią dietę. Oczywiście bardzo ważne jest używanie kosmetyków nawilżających oraz wspomagających jej piękny wygląd.

Odżywianie jest bardzo ważne dla zdrowia. Nieodpowiednia dieta może zaburzyć twój metabolizm, spowodować przyrost masy ciała, a nawet uszkodzić narządy, takie jak serce i wątroba.

Dlatego warto zadbać o siebie i wzbogacić swoją dietę o zdrowe produkty żywnościowe.

 


Źródła:

https://link.springer.com/chapter/10.1007%2F978-3-642-12264-4_9
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25195602
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4773779/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12480795
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3257702/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16029676
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24675046
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20085665
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23638933
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3673383/
http://nutritiondata.self.com/facts/fruits-and-fruit-juices/1843/2
http://nutritiondata.self.com/facts/vegetables-and-vegetable-products/2356/2
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26970133
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26799467
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24121007
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16465309
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17914160
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27095228
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15277161
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11351267
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12871030
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27618035
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21525260
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16732220

O autorze

Bartosz Ciesielski

Bartosz Ciesielski

Dietetyk sportowy i kliniczny, psychodietetyk oraz diet coach, członek Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej, założyciel FitMed.

Dzięki ciągłemu poszerzaniu swojej wiedzy, otrzymał wiele tytułów, m.in Dietetyk Przyjazny Chorym na Celiakię. Na co dzień współpracuje z pacjentami z chorobami auto-immunologicznymi, gdzie osiąga bardzo dobre rezultaty. Specjalizuje się zwłaszcza w chorobach tarczycy. Prowadzi również sportowców zarówno na poziomie amatorskim jak i zawodowym.

› Zobacz wszystkie artykuły

Dodaj komentarz

Kliknij tutaj aby skomentować artykuł

Facebook

Ad