Healthy Lifestyle Kij w mrowisko Odchudzanie Odżywianie Suplementacja

Zapewnij swojej wątrobie długowieczność!

Wątroba to organ, który pełni niemal niezliczoną ilość funkcji w naszym organizmie. Dodatkowo, wszystkie te funkcje są na tyle odrębne od siebie, że ciężko znaleźć równie zróżnicowany pod kątem działania organ w organizmie człowieka.

Zdrowa i sprawnie pracująca wątroba to jeden z istotnych warunków długowieczności. Uszkodzenia tego organu, które prowadzą do zaburzenia wielu ważnych procesów w organizmie, mogą w prosty sposób skrócić nasze życie. To, dlaczego tak się dzieje, powinno wyjaśnić wam omówienie funkcji wątroby oraz zagrożeń, jakie niesie za sobą zaburzenie którejkolwiek z nich.

Neutralizuje toksyny, które dostają się do organizmu.

Wydaje się, że detoks to nadrzędna funkcja wątroby, ponieważ żaden inny organ nawet nie zbliża się do niej pod kątem efektywnego działania w tej kategorii. Wątroba filtruje krew i oczyszcza ją z toksyn. Zarówno z tych pochodzenia zewnętrznego (np. alkohol), jak i tych produkowanych przez nasze własne ciało w różnych procesach (np. amoniak). Ta rola wątroby wydaje się kluczowa dla zdrowia i długowieczności człowieka. W przypadku nieodwracalnej niewydolności wątroby jedynie przeszczep tego narządu daje szanse na powrót do stosunkowo normalnego funkcjonowania. To tylko podkreśla wagę tego organu.

Najlepszą metodą na nie dopuszczenie do problemów z wątrobą związanych z jej uszkodzeniem przez toksyny jest po prostu… ograniczenie tego typu substancji. Brzmi banalnie, ale jest to prawda. Wątroba dzięki latom ewolucji potrafi bardzo dobrze radzić sobie z neutralizowaniem i usuwaniem z organizmu toksycznych substancji. W dzisiejszych czasach toksyn w środowisku mamy jednak zdecydowanie więcej niż kiedyś, a co za tym idzie, rośnie też ryzyko problemów. Unikanie wszelkiego rodzaju substancji toksycznych – od pestycydów w żywności, przez nadmiar alkoholu, aż po leki mogące uszkadzać wątrobę – to pierwszy i największy krok do wykonania dla długowieczności tego organu. Po pierwsze więc nie szkodzić; na szczęście w sytuacji, gdy jesteśmy w grupie ryzyka, czyli przez jakiś czas będziemy na takie substancje narażeni, natura przychodzi nam z pomocą.

Słyszeliście pewnie o Ostropeście. Sylimiaryna jest pozyskiwana z Ostropestu. To kompleks flawonolignanów który składa się z m. in.: sylibiny, izosylibiny, sylikrystyny, sylidianiny, dehydrosylibiny, desoksysylikrystyny, deoksysylidianiny, sylandriny, sylimoniny, syliherminy i neosyliherminy oraz flawonoidy – taksyfoliny. Owoce ostropestu zawierają jednak znacznie więcej składników. Wśród nich można wymienić fitosterole, flawonoidy, garbniki, białka i aminy biogenne, kwasy organiczne, śluz, witaminy C i K oraz sole mineralne. Z tej całej mieszanki najsilniejsze działanie wykazuje jednak wymieniona na samym początku sylibina, która stanowi około 50% Sylimaryny.

Hepatoprotekcyjne (osłaniające hepatocyty, czyli komórki wątrobowe) działanie Sylimariny jest dziś już w literaturze naukowej dobrze opisane. Warto wiedzieć jednak, że roślina ta była wykorzystywana już w starożytności w celach leczniczych. Działanie Sylimaryny opiera się przede wszystkim na zwiększeniu zdolności regeneracyjnych komórek wątroby, uszczelnieniu błony hepatocytów oraz zwiększonej produkcji glutationu, czyli najsilniejszego antyoksydantu, jakim dysponuje ludzki organizm. Te trzy funkcje zapewniają wątrobie naprawdę kompleksową ochronę!

Pozostając przy glutationie – można wymienić jeszcze jedną substancję, która bez wątpienia sprawdzi się świetnie zarówno w profilaktyce jak i wsparciu już powstałych uszkodzeń komórek wątrobowych. Chodzi o N-acetyl-L-cysteinę. NAC to najważniejszy substrat, który nasz organizm wykorzystuje do produkcji glutationu. Ten nie tylko świetnie chroni wątrobę przed potencjalnymi uszkodzeniami, ale również wykazuje właściwości detoksyfikujące, wspierając wątrobę także na tym polu.

Droga wątroby od zdrowia po marskość.

Odgrywa ważną rolę w regulacji gospodarki cukrowej.

Węglowodany, które organizm rozkłada do glukozy, są magazynowane w wątrobie w postaci glikogenu. Tam cukier w takiej formie odgrywa rolę materiału zapasowego, który jest uwalniany i przetwarzany ponownie do glukozy w sytuacji, kiedy organizm ma zwiększone zapotrzebowanie na tego rodzaju paliwo.

Niealkoholowe stłuszczenie wątroby to diagnoza, którą coraz częściej słyszy wiele osób na całym świecie. Choroba ta polega na odkładaniu się nadmiernej ilości tłuszczów w komórkach wątroby. Wbrew pozorom nie jest związana jednak bezpośrednio z konsumpcją tłuszczów. Nadrzędną rolę w powstawaniu tego problemu odgrywa nadmierne spożycie energii z naciskiem na cukry, szczególnie te proste.

A pośród tych cukrów wyróżnić trzeba szczególnie fruktozę. Metabolizm fruktozy przebiega prawie całkowicie w wątrobie, stąd też można znaleźć liczne przesłanki, że to szczególnie nadmiar tego rodzaju cukru wpływa na otłuszczenie komórek wątrobowych. W badaniach z 2018 roku możemy przeczytać, że fruktoza powoduje akumulację tłuszczu w wątrobie, zarówno ze względu na zwiększoną lipogenezę, jak i utrudnianie utleniania kwasów tłuszczowych przez organizm.

Dobra wiadomość jest taka, że nie musisz ze swojej diety (prawdopodobnie) już dziś usuwać jakichkolwiek węglowodanów, by zapobiec problemom z wątrobą. Wystarczy dostarczać rozsądne ilości energii z diety, a ilość i jakość węglowodanów dopasować do swojego poziomu aktywności w trakcie dnia. Do niealkoholowego stłuszczenia wątroby predysponują przede wszystkim takie schorzenia jak insulinooporność, otyłość czy cukrzyca typu 2, więc to od nich powinieneś trzymać się szczególnie daleko.

W kontekście problemów z gospodarką cukrową może pomóc kilka naturalnych substancji, które wpłyną pozytywnie na jej ustabilizowanie. Warto zapoznać się z takimi substancjami jak Berberyna czy też kwas alfa-liponowy, które mogą być nieocenionym wsparciem w walce z zaburzeniami w gospodarce glukozowo-insulinowej. Pamiętaj jednak, że nic nie zastąpi odpowiednich nawyków żywieniowych, aktywności oraz prawidłowej higieny trybu życia.

Inne funkcje wątroby.

Wątroba poza oczyszczaniem organizmu z toksyn oraz regulacją gospodarki cukrowej pełni kilka innych, istotnych funkcji w organizmie. Odpowiada m.in. za wydzielanie żółci niezbędnej do prawidłowego trawienie tłuszczów, magazynowanie niektórych witamin, wytwarzanie heparyny, produkcje cholesterolu. Dodatkowo bierze udział w odporności organizmu czy też wytwarzaniu enzymów oraz białek.

Wszystkie te wyżej wymienione funkcje są niezwykle ważne dla zdrowia oraz długowieczności człowieka. Najwięcej problemów możesz narobić wątrobie na dwa sposoby – otaczając się zbyt wieloma toksynami, lub doprowadzając przez swoje zaniedbania do jej stłuszczenia. Jeśli będziesz sumiennie unikał wyżej opisanych zagrożeń, istnieje duża szansa, że Twoja wątroba będzie skutecznie pełniła wyżej opisane funkcje przez długi czas.

Emilia Cesarek

Bibliografia:

  1. Sawczuk. Ostropest plamisty – stare/nowe panaceum.
  2. Thomas Jensen i in. Fructose and Sugar: A Major Mediator of Nonalcoholic Fatty Liver Disease. J Hepatol. 2018 May; 68(5): 1063–1075.
  3. Janina Sokołowska-Pituchowa. Anatomia człowieka. Warszawa, 8, 2015. PZWL Wydawnictwo Lekarskie.

 

O autorze

Emilia Cesarek

› Zobacz wszystkie artykuły

Dodaj komentarz

Kliknij tutaj aby skomentować artykuł

Facebook

Ad