Badania suplementów Suplementacja Suplementy diety

Zalety stosowania ubichinolu w przypadkach cukrzycy typu 2

Niedawne opracowanie innowacyjnego, ciekłego suplementu ubichinolu umożliwiło naukowcom zbadanie możliwych korzyści stosowania tej substancji u chorych na cukrzycę typu 2.
Cukrzyca typu 2 jest coraz bardziej rozpowszechniona na całym świecie, stanowi poważny problem zdrowotny w wielu krajach wysokorozwiniętych. Jednym z czynników związanych z rozwojem cukrzycy typu 2 jest obecność stresu oksydacyjnego. Stres oksydacyjny spowodowany jest wzrostem poziomu pewnych cząsteczek w organizmie znanych jako reaktywne formy tlenu, które mogą uszkadzać normalne, zdrowe komórki i upośledzać ich funkcjonowanie. W cukrzycy stres oksydacyjny może zakłócać sygnalizację insuliny i powodować insulinooporność, podwyższony poziom glukozy we krwi i inne powikłania związane z cukrzycą. Ubichinon jest składnikiem odżywczym, który jest przekształcany w organizmie w ubichinol, który następnie działa jako przeciwutleniacz, aby przeciwdziałać skutkom reaktywnych form tlenu w celu zmniejszenia stresu oksydacyjnego.

Wraz z rozwojem nowego, płynnego suplementu ubichinolu, naukowcy zbadali, czy istnieją korzyści z suplementacji ubichinolem u chorych na cukrzycę typu 2.
W British Journal of Nutrition naukowcy z Tajwanu opublikowali wyniki podwójnie ślepej, randomizowanej, kontrolowanej próby. Badanie kliniczne objęło dorosłych pacjentów z cukrzycą typu 2. Naukowcy losowo przypisali uczestników do grupy placebo lub grupy przyjmującej płynną postać ubichinolu w dawce 33 mg trzy razy dziennie przed śniadaniem, obiadem i kolacją. Zarówno placebo, jak i ciekły ubichinol miały ten sam kolor i smak, co zmniejszało odchylenie, a butelka suplementu ważona była co cztery tygodnie w celu monitorowania zgodności. Naukowcy zebrali charakterystykę uczestników z kwestionariuszy i dokumentacji medycznej. Próbki krwi zbierano podczas całego okresu trwania eksperymentu, aby zmierzyć parametry glukozy we krwi, poziomy insuliny, poziomy lipidów i poziomy aktywności przeciwutleniającej. Po okresie badania, trwającym 12 tygodni, naukowcy ocenili wpływ płynnych suplementów ubichinolu na poziom glukozy, lipidów i antyoksydantów u cukrzyków typu 2.

Znaczne obniżenie poziomu cukru we krwi
Wyniki wykazały znaczący spadek w pomiarach hemoglobiny A1c, co wskazuje na obniżenie poziomu cukru we krwi. Okazało się również, że osoby przyjmujące ubichinol mają nieco niższy poziom poziomów glukozy na czczo. Po 12 tygodniach grupa, która otrzymywała ubichinol miała również znacznie mniejszy odsetek uczestników, którzy stosowali tiazolidynodiony, które stanowią popularną klasę leków przeciwcukrzycowych. W badaniu nie stwierdzono zmian w poziomie lipidów całkowitego cholesterolu lub cholesterolu LDL w grupie suplementującej ubichinol, jednak stwierdzono istotnie niższy poziom cholesterolu HDL w grupie placebo. Wreszcie, chociaż markery stresu oksydacyjnego nie były niższe w grupie, której podawano ubichinol, poziomy aktywności przeciwutleniaczy, takich jak koenzym Q10, były znacznie wyższe.
Wcześniejsze badania wykazały również podobne wyniki korelacji obniżenia poziomu glukozy i HbA1c z suplementacją ubichinolem, jednak naukowcy opowiadają się za dodatkowymi badaniami z większą liczbą uczestników i dłuższym okresem badania w celu potwierdzenia. Więcej badań pomoże również określić optymalną dawkę dla bezpiecznej suplementacji ubichinolem.

W oparciu o ogólne ustalenia, płynna suplementacja ubichinolem może potencjalnie pomóc w kontrolowaniu poziomu glukozy w cukrzycy i może być stosowana jako dodatek do leków przeciwcukrzycowych. Ponadto, badanie sugeruje, że korzyści wynikające ze stosowania ubichinolu mogą obejmować utrzymywanie zdrowych poziomów cholesterolu HDL i polepszanie aktywności przeciwutleniającej u pacjentów z cukrzycą typu 2, co poprawia kontrolę poziomu insuliny.

Bibliografia:
1. Yen, C., Chu, Y., Lee, B., Lin, Y., & Lin, P. (2018). Effect of liquid ubiquinol supplementation on glucose, lipids and antioxidant capacity in type 2 diabetes patients: A double-blind, randomised, placebo-controlled trial. British Journal of Nutrition,120 (01), 57-63. doi:10.1017/s0007114518001241

O autorze

Sylwia Lelonek

Zawodowo i hobbystycznie zajmuje się dietetyką. W wolnym czasie trenuje i podróżuje. Wiedzę czepie ze szkoleń, książek, najnowszych badań i merytorycznych dyskusji.

› Zobacz wszystkie artykuły

Dodaj komentarz

Kliknij tutaj aby skomentować artykuł

Facebook

Ad