WRAPY TORTILLE BEZ MĄKI (keto, LCHF, paleo, optymalna, bez glutenu, jajek i laktozy)

AleksandraLCHF

Coś dla tych, którzy tęsknią za fast foodami a są na dietach niskowęglowodanowych i wysokotłuszczowych jak LCHF, paleo czy ketogenicznej. Oto wrapy do tortilli, które nie są już konsystencji naleśników czy omletów na co skarżyło się wiele osób stosując inne keto zamienniki. Dzięki użyciu odrobiny sproszkowanego korzenia konjac (magiczna roślina bez węgli) udało się  stworzyć proste i szybkie  w przygotowaniu placki nie tylko osób na LCHF, ale i tych z alergiami lub unikających glutenu, laktozy, jajek czy soi.

Składniki na 1 średnią tortillę:

  • 20 g mąki kokosowej
  • 2 g łupin babki jajowatej
  • 2 g mąki konjac
  • 40 ml wody
  • sól himalajska lub kłodawska
  • pieprz czarny mielony
  • czosnek granulowany
  • zioła prowansalskie
  • inne ulubione przyprawy

Mąkę kokosową przesiać i wymieszać z mąką konjac, łupinami oraz przyprawami.

Dodać wodę i wyrobić ciasto ręcznie do uzyskania elastycznej masy o konsystencji plasteliny.

Ciasto umieścić między arkuszami papieru do pieczenia i rozwałkować średniej grubości, okrągły placek. Ciasto nie może być zbyt cienkie ponieważ jest kruche i łamie się.

Podpiekać na suchej, rozgrzanej patelni.

Delikatnie obrócić na drugą stronę i również podpiec.

Wrapy podawać z ulubionym mięsem, warzywami i sosami.

Tortille można przechowywać w lodówce np w bawełnianej ściereczce. Jeszcze nie testowałam mrożenia ale zamierzam sprawdzić przy okazji ?

Smacznego!

BTW 1 placka tortilli: 65 g, 70 kcal, B 3 g, T 2 g, W 3 g.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *