Wpływ kawy na jelita

Każdy kto pije regularnie kawę zdążył zauważyć, że ma ona wpływ na nasze jelita. Zwykle tłumaczyło się to obecnością kofeiny, ale okazuje się, że nie tylko ona oddziałuje na nasz układ trawienny. Zespół badaczy z uniwersytetu Teksańskiego w Galveston zaprezentował ostatnio wyniki swoich badań. W czasie eksperymentu przez trzy dni podawali kawę szczurom. Dodali ją też do wydzielonych bakterii jelitowych. Sama kawa hamowała rozwój bakterii, a kofeina zwiększała ruchliwość mięśni jelit. O testach opowiada doktor Xuan-Zheng Shi: „Kiedy szczurom przez 3 dni podawano kawę, zdolność mięśni jelita cienkiego do skurczu wydawała się rosnąć. Co ciekawe, zjawisko to było niezależne od kofeiny, ponieważ kawa bezkofeinowa wywierała taki sam efekt, jak zwykła kawa”.

W czasie eksperymenty zespół doktora Shi badał kał szczurów (pod względem ilości występujących w nim bakterii) i oceniał działanie mięśni jelita cienkiego i grubego. Kawa zwiększała skurcze mięśni, ale ten efekt był już znany wcześniej (choć uważano, że wpływ na to ma jedynie kofeina). Dużo ciekawsze informacje pokazały badania kału. Okazuje się, że kawa hamuje rozwój bakterii. Szczurom podawano roztwory kawy 1,5% i 3%, oraz kawę bezkofeinową. Każda kawa działała tak samo, czyli jej działanie na florę bakteryjną nie ma żadnego związku z kofeiną. Ta ma jedynie wpływ na mięśnie.

Działanie kawy na mięśnie jelit cieszy naukowców. Dalsze badania pokażą, czy można ją wykorzystać przy różnych formach zaparć (np. pooperacyjnym zaparciu). Nie są jednak pewni wpływu kawy na bakterie. To, że powstrzymuje ich rozwój to fakt, ale nie oznacza to od razu pozytywnych efektów. Zespół doktora Xua-Zheng Shi musi jeszcze się upewnić, czy kawa hamuje rozwój jedynie szkodliwych bakterii, czy również tych korzystnych dla naszego organizmu.

Może się okazać, że kawa jest wspaniała dla naszych jelit – zmusza je do intensywniejszej pracy i powstrzymuje rozwój szkodliwych drobnoustrojów. Problem w tym, że może hamować też działanie tych mikrobów, które nam pomagają. Takie odkrycie mogłoby doprowadzić do kolejnego przetasowania w piramidzie żywienia i banicję kawy z większości zdrowych diet.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *