Woda kokosowa – krótkie kompendium wiedzy

Mateusz Durbas

Obserwuje się, że spośród rozmaitych płynów wykorzystywanych w celu prawidłowego nawodnienia organizmu, niewątpliwie rosnącym zainteresowaniem w ostatnich latach cieszy się woda kokosowa, której dostępność w sklepach spożywczych obecnie jest powszechna [1].

Jak się bowiem okazuje, całkiem liczna grupa entuzjastów zdrowego stylu życia na całym świecie, używa wody kokosowej jako niskowęglowodanowej i niskoenergetycznej alternatywy dla popularnych soków owocowych, a także jako dodatek do smoothie, deserów i zdrowych przekąsek oraz jako naturalny, często ekologiczny napój sportowy w celu uzupełnienia ubytku wody wraz z potem podczas podejmowanego wysiłku fizycznego.

Skład wody kokosowej

Według danych przedstawionych przez FAO (Organizację Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa) i USDA (Departamentu Rolnictwa Stanów Zjednoczonych) woda kokosowa zawiera 95 % wody, około 0,7 g białka, 0,2 g tłuszczu oraz od 3,7 g do 5 g węglowodanów w 100 ml produktu, a więc blisko 20 kcal na 100 ml [2, 3]. Ponadto jest ona dobrym źródłem potasu (250 – 294 mg/100 ml), jak również cechuje się pewną zawartością sodu (25 – 105 mg/100 ml), chloru (118 mg/100 ml), magnezu (10 – 25 mg/100 ml), wapnia (24 mg/100 ml), fosforu (20 mg/100 ml) oraz niewielką żelaza, cynku, witaminy C i witamin z grupy B.

Czy rzeczywiście woda kokosowa jest tak naturalna jak się powszechnie uważa?

W sierpniu ubiegłego roku w czasopiśmie Journal of Food Science and Technology opublikowano wyniki badania prowadzonego przez zespół austriackich naukowców, w którym to dokonano analizy i porównania składu 30 autentycznych wód kokosowych, wyodrębnionych z orzechów kokosowych w laboratorium oraz 24 dostępnych powszechnie w handlu, butelkowanych wód kokosowych, które zostały zakupione w sklepach spożywczych [4]. Co warte podkreślenia, badanie rynku wykazało, że aż 38 % (9 z 24) badanych próbek komercyjnych wód kokosowych zawiera niezadeklarowane na etykiecie opakowania dodane cukry, tym samym może wcale nie być tak łatwo znaleźć w sklepie rzeczywiście naturalną i ekologiczną wodę kokosową.

Czy woda kokosowa jest lepszym płynem nawadniającym, niż woda?

W obiegowej opinii upowszechniło się twierdzenie, że woda kokosowa lepiej nawadnia organizm, aniżeli tradycyjna woda, zwłaszcza podczas wykonywania ćwiczeń fizycznych w okresie letnim, kiedy temperatura otoczenia nierzadko przekracza 20 stopni Celsjusza, co skutkuje nasiloną potliwością ciała. Owe twierdzenia opierają się na fakcie, iż woda kokosowa zawiera elektrolity, w szczególności potas oraz sód, a także pewną ilość węglowodanów, co upodabnia ją składem do optymalnego napoju izotonicznego [1]. Jak się jednak okazuje, wysoka zawartość potasu ma niewielki wpływ na proces nawadniania organizmu, natomiast sód, który jest kluczowym składnikiem mineralnym dla wchłaniania i zatrzymywania płynów ma generalnie niskie stężenie w wodzie kokosowej w porównaniu do napojów sportowych.

Uważa się również, że zawartość węglowodanów w wodzie kokosowej jest nieco zbyt niska, aby zapewnić odpowiednie nawodnienie, ponieważ dotychczasowe badania wykazały jednak szybsze przywrócenie równowagi wodno-elektrolitowej w organizmie przy wyższej podaży sacharydów. Ponadto, publikacje naukowe potwierdzają, że właściwości nawadniające wody kokosowej nie różnią się znacząco od właściwości standardowej wody [5 - 7]. Co ciekawe, w jednej z prac zaobserwowano, że wskutek zwiększenia zawartości sodu w wodzie kokosowej, jej właściwości nawadniające uległy poprawie i tym samym jej konsumpcja powodowała lepsze całkowite nawodnienie organizmu w porównaniu ze spożyciem zwykłej wody [8]. Jak widać, w chwili obecnej brakuje silnych argumentów naukowych, popierających hipotezę, jakoby spożywanie wody kokosowej było faktycznie bardziej skutecznym rozwiązaniem w celu nawodnienia organizmu, niż wypijanie zwykłej wody.

Inne zastosowanie wody kokosowej – świeże doniesienia

Pod koniec ubiegłego roku w czasopiśmie BioMed Research International ukazały się wyniki badania z udziałem małej grupy 8 dorosłych osób, w tym 4 kobiet i 4 mężczyzn, u których nie stwierdzono dotychczas wystąpienia epizodów kamicy nerkowej [9]. W niniejszym studium wykazano, iż spożycie wody kokosowej przyczyniło się do znacznego zwiększenia stężenia cytrynianu (29 %), potasu (130 %) i chlorku w moczu (37 %), bez wpływu na jego pH oraz objętość, co jest pierwszym odkryciem sugerującym właściwości antylitogenne wody kokosowej, czyli hamujące wytrącanie się złogów (kamieni moczowych) u osób zdrowych bez dotychczasowej historii choroby.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *