Popularne artykuły

Wegańskie ciastka kokosowo-kakaowe bez pieczenia
Odchudzanie

Wegańskie ciastka kokosowo-kakaowe bez pieczenia 

Od razu zaznaczę, że ciastka nie są najłatwiejsze w wykonaniu (zwłaszcza przy obecnych temperaturach), ale po pierwsze są tego warte a po drugie znikają w mig. Moimi zdążyłam poczęstować trzy osoby i każda z nich była zachwycona, już padają pytania o kolejną porcję. 😉 Z podanych niżej proporcji zrobiłam 10 sztuk.

Składniki:

Warstwa kakaowa:
1 i 1/2 szklanki zmielonych migdałów
4 łyżki surowego kakao w proszku
4 łyżki syropu klonowego (opcjonalnie syrop z agawy) - u mnie 4 łyżki ksylitolu rozpuszczone w dwóch łyżkach wody
1 szczypta soli morskiej
4 łyżki oleju kokosowego extra virgin (rozpuszczonego)

Warstwa kokosowa:
1/2 szklanki zmielonych wiórków kokosowych
1/3 szklanki oleju kokosowego extra virgin (rozpuszczonego)
4 łyżki mleka kokosowego

Wszystkie składniki na warstwę kakaową zmiksuj, następnie utwórz kulę i rozwałkuj na papierze do pieczenia. Aby ciasto się nie przyklejało do wałka nałóż z wierzchu papier do pieczenia. Wykrawaj filiżanką lub specjalnym ringiem ciastka i natychmiast chowaj je do lodówki. Czynność powtarzaj póki starczy Ci ciasta.

Wszystkie składniki na warstwę kokosową również zmiksuj i z przygotowanej masy przygotuj tyle kulek ile masz ciastek (pamiętaj, że na jedno ciastko składają się dwa krążki kakaowe i jeden kokosowy). Kładź kulkę na każdym ciastku i delikatnie dociskaj. Wstaw do lodówki na minimum 20 minut. Gotowe!

ciacho22

Powiązane artykuły

Dodaj komentarz

Wymagane pola są zaznaczone *