Niektórym osobom na dietach niskowęglowodanowych i wysokotłuszczowych jak ketogeniczna czy LCHF brakuje pieczywa. Ja sama nie mam już takiej potrzeby i może ono dla mnie w ogóle nie istnieć a sięgam po nie tylko gdy mam ochotę na jakąś pastę, paprykarz itp. lub w podróż. Jednak dla tych wszystkich, którzy nie potrafią żyć bez pieczywa mam przepis na bardzo łatwy i szybki w przygotowaniu, aromatyczny i przepyszny chlebek tostowy na bazie mąki kokosowej. Nie martwcie się bo w ogóle nie czuć w nim kokosa dzięki dodanej mieszance ziół. Idealny zarówno dla osób na LCHF, jak i dietach bez glutenu lub laktozy. 1 kromeczka to tylko 1 g węgli więc polecam gorąco! ?
Składniki na 4 trójkąciki tostowe:
- 25 g mąki kokosowej
- 2 jajka
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia bez glutenu
- sól himalajska do smaku
- 1,5 łyżeczki ziół prowansalskich, oregano, bazylii
- opcjonalnie czosnek
- 5 g masła klarowanego, smalcu lub oleju koksowego do wysmarowania tostera
Rozgrzać toster.
W tym czasie wszystkie składniki poza tłuszczem dokładnie wymieszać. Konsystencja powinna być niezbyt gęsta, lekko lejąca. Trzeba kombinować z ilością mąki bo różne mąki maja inne makro, inaczej chłoną płyny. Jeśli dacie jej zbyt dużo i będzie zbyt gęste ciasto to tosty wyjdą zbite, ciężkie i suche.
Płytki tostera wysmarować tłuszczem a następnie wylać równomiernie ciasto, zamknąć opiekać i zapiekać do zrumienienia. Czas zależy od mocy tostera oraz tego jak mocno zrumienione tosty lubicie.
Gotowe tosty można przekroić posmarować masłem, smalcem, serkiem, pastą, podawać z ulubionymi dodatkami lub zrobić z nich tosty z serem, boczkiem lub kiełbasą i ponownie zapiec w opiekaczu.
Smacznego! ?
—
BTW całości: 152 g, 297 kcal, B 19 g, T 20 g, W 4,5 g. Dzieląc na 4 kawałki – 1 szt.: 38 g, 74 kcal, B 5 g, T 5 g, W 1 g.
Dodaj komentarz