TIRAMISU BEZ MĄKI I CUKRU

AleksandraLCHF

Tym razem odrobina włoskiej kuchni i tiramisu, czyli deser z biszkoptów nasączonych mocną kawą, przełożonych kremem z serka mascarpone. Oczywiście u mnie w wersji niskowęglowodanowej z keto biszkoptem i kremem bez cukru. Ciasto idealne  dla osób na dietach niskowęglowodanowych i wysokotłuszczowych jak LCHF czy ketogenicznej, ale również dla alergików unikających glutenu.

Składniki na ciasto:

  • 10 jaj
  • 110 g mąki migdałowej
  • 30 g mąki kokosowej
  •  5 g łupin babki jajowatej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (bez glutenu)
  • Opcjonalnie – słodzik (stewia/erytrol/ksylitol itd.)

Składniki na krem:

  • mascarpone – 500 g
  • 6 żółtek
  • 3 białka
  • opcjonalnie słodzik

Przygotowanie ciasta:

Białka oddzielić od żółtek.

Żółtka ubić na puszystą masę, dodając opcjonalnie słodzik lub cukier.

W misce wymieszać dokładnie suche składniki: mąkę migdałową, kokosową, łupiny babki jajowatej oraz proszek do pieczenia.

Białka ubić na sztywno a następnie dodać stopniowo masę z żółtek oraz suche składniki delikatnie mieszając.

Formę posmarować tłuszczem (masło klarowane lub olej kokosowy). W zależności od wybranej opcji podania ciasto wylać na średniej wielkości blaszkę lub do tortownicy (ok 30 cm).

Piec ok 30 minut w temperaturze 170 stopni a następnie przez 10 minut w temperaturze 200 stopni.

Ciasto odstawić do wystudzenia i przygotować krem.

Przygotowanie kremu:

Oryginalny krem do tiramisu składa się z mascarpone, żółtek, białek i cukru. Oczywiście w wersji LCHF nie ma cukru ale pozostałe składniki są jak najbardziej zgodne z tym modelem odżywiania. Dzięki białkom krem jest lekki i bardziej puszysty. Bez białek natomiast będzie cięższy, ale też bardziej wyrazisty i słodszy. Jeśli wolicie krem bez dodatku białek, to oczywiście możecie pominąć białka.

Jajka umyć przelać wrzątkiem. Żółtka starannie oddzielić od białek.

Do żółtek dodać opcjonalnie słodzik lub cukier i ucierać mikserem przez kilka minut do uzyskania puszystej jasnej masy.

Białka ubić na sztywną pianę.

Do żółtek dodać serek mascarpone i delikatnie wmieszać ręcznie łyżką. Po połączeniu masa powinna być gęsta i puszysta.

Następnie do masy dodać ubite białka i wymieszać całość delikatnie łyżką. Krem nadal powinien być gęsty i puszysty.

 

Po wystudzeniu ciasta podzielić je na 2 lub 3 części w zależności od tego jak bardzo wyrośnie.

Zaparzyć dobrej jakości mocną kawę i nasączyć wywarem biszkopt. Do kawy można dodać rum, whisky lub spirytus.

Biszkopty przełożyć masą tak aby na wierzchu była warstwa kremu i posypać kakao.

Gotowe ciasto wstawić do lodówki na minimum 4 godziny a najlepiej na całą noc.

Smacznego!

BTW całości: 1470 g,  4255 kcal, B 165 g, W 30 g, T 380 g.  W 100 g: 289 kcal, B 11 g, W 2g, T 26 g.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *