Popularne artykuły

Śródziemnomorska sałatka z rukolą
Zdrowe Przepisy

Śródziemnomorska sałatka z rukolą 

DIETETYCZNA SAŁATKA Z RUKOLĄ

 

Pozostając w tematyce dań bez mięsnych ale nadal śródziemnomorskich dziś propozycja sałatki z moją ulubioną sałatą, tj. z rukolą. Na moim blogu znajdziecie wiele pomysłów na wykorzystanie tej sałaty a dziś przedstawię Wam wersję wytrawną, z oliwkami i serem feta. Nie ma tu zbyt wiele białka ale jeśli już koniecznie w każdym posiłku musisz dostarczyć przysłowiowego 30g, to po prostu wypij po posiłku jakiegoś wysokobiałkowego szejka 😉

Czas przygotowania: 10 minut

Składniki 4-5 porcji

  • pół paczki rukoli
  • pół główki sałaty lodowej
  • 12 czarnych oliwek
  • 6 zielonych oliwek
  • ser feta w oliwie (ok. 250g)
  • 20g oliwy z oliwek
  • posiekana natka z pietruszki
  • pieprz ziołowy, czerwona papryka, sól
  • sok z połowy cytryny

Przygotowanie

Sałatę lodową po dokładnym opłukaniu w zimnej wodzie drzemy na drobne kawałki. Dodajemy umytą rukolę oraz kostki sera feta odsączone od oliwy, w której się znajdowały. Czarne oliwki kroimy w plastry, zielone zostawiamy w całości w celu udekorowania sałatki. Z 20g oliwy z oliwek, drobno posiekanej natki pietruszki, przypraw i soku z cytryny przygotowujemy sos, którym polewamy całą sałatkę. I to już wszystko, kolejna sałatka na bazie rukoli gotowa a w głowie mam już kilka pomysłów na następne. Odwiedzajcie nas regularnie, a jeśli nasze przepisy się Wam podobają  podzielcie się nimi ze znajomymi. Pamiętajcie również, że produkty żywności ekologicznej, a w szczególności warzywa - robią różnicę.  Jestem pewien, że każdy z Was wyczuje różnice między zwykłym pomidorem z marketu a pomidorem od certyfikowanego rolnika dbającego o swoje uprawy.

Powiązane artykuły

Dodaj komentarz

Wymagane pola są zaznaczone *