Popularne artykuły

Sernik na zimno z musem truskawkowym i galaretką
Odżywianie

Sernik na zimno z musem truskawkowym i galaretką 

 

Zrobiło się ciepło, zaczynają pokazywać się w sklepach świeże, pachnące owoce
Czas na wypieki bez pieczenia, szybkie i z fantastycznym makro!
SERNIK NA ZIMNO Z GALARETKĄ I MUSEM TRUSKAWKOWYM

 

składniki na małą tortownice (średnica 16 cm)

całość około 600 kcal 70B/74W/13T

jeśli użyjecie erytrolu to kaloryczność i ilość węglowodanów jeszcze bardziej spadnie 🙂

część serowa:
  • 300 g twarogu (u mnie półtłusty, ale dowolnie)
  • 100 g gęstego jogurtu
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 30 g słodzika (u mnie ksylitol)
  • łyżka żelatyny
mus i galaretka:
  • 3 garście truskawek (mrożone bądź świeże)
  • łyżeczka żelatyny
  • opakowanie galaretki bez cukru
  • łyżka ksylitolu

 

przygotowanie:

Twaróg, jogurt, ekstrakt i ksylitol przykładamy do wysokiego naczynia i blendujemy razem do powstania jednolitej konsystencji. W międzyczasie rozpuszczamy żelatynę w 40 ml wody i dodajemy do serowej masy. Wszystko przekładamy do małej tortownicy i chowamy do lodówki na czas stężenia masy (około 1-2h).

W tym czasie przygotowujemy mus truskawkowy i galaretkę. Galaretkę należy sporządzić wg opisu na opakowaniu, u mnie było to 400 ml wody i zawartość opakowania + dodałam łyżkę ksylitolu fińskiego, zostawiłam do ostygnięcia.

Truskawki zblendowałam i dodałam rozpuszczoną łyżeczkę żelatyny w ciepłej wodzie. Wszystko połączyłam i mus wylałam na zastygniętą masę serową, następnie należy odłożyć ponownie na 1h do lodówki. Po tym czasie wylewamy wystygniętą warstwę galaretki na ciasto i ponownie do lodówki na czas stężenia.Lepiej jak mus nam się do końca nie zetnie, jest wtedy super sosem owocowym do sernika.

 

pysznie?! Aurelia "zajrzyj mi w talerz" 

 

 

Powiązane artykuły

Dodaj komentarz

Wymagane pola są zaznaczone *