SERNIK NA ZIMNO Z MASCARPONE BEZ GLUTENU I CUKRU

AleksandraLCHF

Ciasto idealne na upalne dni to takie, które nie wymaga włączania piekarnika i pieczenia. Doskonale sprawdza się tu sernik na zimno. Kremowy i delikatny dzięki użyciu śmietanki i serka mascarpone. Ekspresowy w wykonaniu i wyjdzie nawet amatorom kulinarnym. dodatkowo świetnie wygląda więc śmiało można go serwować gościom podczas imprez. A największym jego atutem - oczywiście poza smakiem - jest fakt, że mogą go spokojnie jeść ooby na dietach niskowęglowodanowych i wysokotłuszczowych jak LCHF czy ketogeniczna. 

Składniki na masę serową (tortownica ok 22 cm):

  • 500 g sera mascarpone
  • 400 ml śmietany 30-36%
  • opcjonalnie słodzik do smaku (u mnie w wersji dla gości 80 g erytrolu)
  • ziarenka z 1 laski wanilii lub szczypta wanilii burbońskiej
  • 15 g  (3 łyżeczki) żelatyny
  • 80 ml (1/3 szklanki) wrzącej wody
  • 10 g (2 łyżeczki) soku z cytryny

Składniki na galaretkę:

  • 300 g malin
  • 1 galaretka malinowa/truskawkowa lub inna bez cukru albo domowa galaretka na bazie kompotu bez cukru
  • opcjonalnie słodzik do smaku np. ksylitol, erytrytol, stewia
  • 400 ml wody

Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i odstawić do wystudzenia.

Serek mascarpone,śmietanę i wanilię zmiksować do uzyskania puszystej masy.

Opcjonalnie podczas miksowania dodać zmielony na puder słodzik.

Do masy serowej dodać przestudzoną rozpuszczoną żelatynę i ponownie zmiksować.

Do wysmarowanej masłem lub olejem kokosowym tortownicę wylać część masy serowej.

Część malin umyć, oszypułkować i ułożyć w tortownicy a następnie wylać pozostałą część masy.

Ciasto wstawić do lodówki na minimum 30 minut a w tym czasie przygotować galaretkę.

Używając gotowej galaretki rozpuścić ją w 450 ml wrzącej wody i odstawić do lekkiego przestudzenia a następnie wylać na schłodzoną masę serową. Pozostałe truskawki ułożyć na serniku przed zalaniem chłodną galaretką.

Smacznego!

BTW całości bez słodzików: 1719 g, 3284 kcal, B 45 g, T 321 g, W 50 g. W 100 g: 191 kcal, B 3 g, T 19 g, W 3 g.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *