Popularne artykuły

SERNIK JAGODOWY LCHF (keto, LCHF, optymalny, bez glutenu, jajek i cukru)
Diety

SERNIK JAGODOWY LCHF (keto, LCHF, optymalny, bez glutenu, jajek i cukru) 

Jestem zwolenniczką maksymalnego wykorzystywania tego co nam daje natura w danym okresie a że teraz mamy sezon na jagody to polecam nie tylko pyszny, ale i piękny sernik jagodowy LCHF - bez pieczenia, szybki i prosty w przygotowaniu a do tego idealny na letnie dni 😉  Śmiało może stanowić pełnowartościowy posiłek dla osób na dietach niskowęglowodanowych i wysokotłuszczowych 🙂

Składniki:

  • 500 g twarogu sernikowego (patrz na skład!)
  • 200 g dobrej jakości śmietany 30%
  • 250 g jagód
  • 5 łyżeczek żelatyny
  • 1/3 szklanki gorącej wody
  • opcjonalnie stewia lub inny słodzik do smaku

Dodatki:

  • 200 g śmietanki 36%
  • garść jagód do przybrania
  • opcjonalnie stewia lub inny słodzik do smaku

Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i odstawić.

Twaróg, śmietanę i ewentualnie cukier lub słodzik zmiksować do uzyskania gładkiej masy.

Jagody umyć dokładnie pod bieżącą wodą następnie szybko sparzyć gorącą i ponownie zahartować zimną.

Umyte jagody zmiksować i dokładać stopniowo do masy serowej ciągle mieszając lub miksując.

Do szklanki z płynną żelatyną dodać łyżkę masy serowej i energicznie wymieszać. Następnie dodać kolejną łyżkę i ponownie wymieszać.

Tak przygotowaną żelatynę przelewać stopniowo do masy serowej i miksować do połączenia.

Przelać do tortownicy o średnicy ok 20 cm i wstawić do lodówki do stężenia (min 4 godziny a najlepiej na całą noc).

Przed podaniem ubić na sztywno śmietankę. Pod koniec ubijania dodać wanilię i/lub opcjonalnie słodzik lub cukier jeśli nie liczysz węglowodanów.

Ubitą śmietanką ozdobić wierzch sernika a następnie posypać jagodami.

Smacznego! ?

BTW całości bez cukru: 2165 kcal, B 99,5 g, T 173,5 g, W 60 g.

Powiązane artykuły

Dodaj komentarz

Wymagane pola są zaznaczone *