Ciekawostki kulinarne Healthy Lifestyle Odżywianie

Rośliny kapustowate kontra nowotwory

Co łączy brokuł, kalafior, brukselkę i kapustę? Wszystkie stanowią element traumatycznych wspomnień dzieciństwa. Ciężko znaleźć dziecko, które bez marudzenia pałaszowałoby wspomniane warzywa. Ale to nie koniec wspólnych cech. Łączą je jeszcze nowo odkryte właściwości antynowotworowe!

O swoim ważnym badaniu mówi doktor Pier Paolo Pandolfi (Centrum Nowotworów i Instytut Badań nad Nowotworami w Beth Israel Deaconess Medical Center): „Odkryliśmy nowy, ważny czynnik, który wpływa na szlak krytyczny dla rozwoju nowotworu. Enzym, który może być powstrzymany za pomocą naturalnego związku znajdującego się w brokułach i innych warzywach kapustnych. Szlak ten jest nie tylko regulatorem wzrostu guza, ale również jego piętą achillesową, którą możemy wykorzystać podczas leczenia”.

W organizmie występują dwa istotne geny – WWP1 (który działa pronowotworowo) i PTEN (który działa supresowo hamując rozwój raka). PTEN to silny gen, który działa jak pierwsza linia obrony. Jego działanie nie pozwala nowotworom na rozwój. Niestety, jak to bywa z pierwszą linią, jako pierwszy pada ofiarą ataku. Ale nie jest niszczony, o nie. Jeżeli pierwsze linie padną cała reszta armii zrobi wszystko by pokonać napastnika. Tak samo jest tutaj. Jeżeli PTEN zostanie zniszczony to organizm aktywuje bardzo potężny mechanizm, który zapobiega rozprzestrzenianiu się komórek nowotworowych. Na to rak nie może sobie pozwolić. Ten potwór stara się działać szybko i cicho. Robi wszystko, by oszukać PTEN, ale go nie uszkodzić. Specjalizuje się w tym WWP1, który wydziela specjalny enzym. Ten zaś hamuje aktywność PTEN. Dzięki temu pierwsze linie obrony dalej stoją, ale nie reagują na napastnika. A ten dokonuje swojego okrutnego dzieła tuż za plecami obrońców.

Zespół Padolfiego uznał, że należy znaleźć sposób na ponowne „obudzenie” obrońców. Zmuszenie ich, by spojrzeli za siebie. By zauważyli napastnika i wszczęli alarm. Pomocna może być w tym niewielka molekuła I3C (indolo-3-karbinol), która występuje naturalnie w roślinach kapustowatych. Okazało się, że I3C blokuje zwodnicze możliwości WWP1 i budzi PTEN do ponownego działania. Pier Paolo Padolfi w następujący sposób opisuje swoje odkrycie: „Genetyczna lub farmaceutyczna dezaktywacja WWP1, czy to za pomocą technologii CRISPR czy I3C może aktywować funkcję PTEN i hamować rozwój guza”.

To odkrycie to wspaniała nowina, ale póki co ciężko je wykorzystać. Szczególnie na własną rękę za pomocą prostej zmiany diety. Okazuje się, że aby przyjąć odpowiednią ilość I3C musielibyśmy dziennie zjadać 2,5 kg nieugotowanych brokułów. Jest to bardzo słaba dieta, nawet jeżeli pominiemy wątpliwe walory smakowe i intensywne efekty gazowe. Pandolfi stara się opracować metodę, by I3C wykorzystać w rozsądniejszej formie. Jest światło w tunelu i nie jest to pociąg. Teraz tylko trzeba znaleźć sposób jak to światło wykorzystać.

O autorze

Sylwia Lelonek

Zawodowo i hobbystycznie zajmuje się dietetyką. W wolnym czasie trenuje i podróżuje. Wiedzę czerpie ze szkoleń, książek, najnowszych badań i merytorycznych dyskusji.

› Zobacz wszystkie artykuły

Dodaj komentarz

Kliknij tutaj aby skomentować artykuł

Facebook

Ad