Popularne artykuły

PULPECIKI RYBNE
Diety

PULPECIKI RYBNE 

Pulpeciki rybne to posiłek zarówno dla dzieci, jak i dorosłych. Znakomicie sprawdzają się jako codzienny obiad, ale id świąteczne danie. Przygotowuję je w różnych wariantach smakowych i lubię kombinować ze składnikami. Tym razem wersja podstawowa pulpecików przygotowanych z brzuszków z dorsza, które są nieco bardziej tłuste. Możecie do nich dodać jakikolwiek tłusty sos. Jeśli nie unikacie laktozy to polecam koperkowy na bazie śmietany. Dla mnie to połączenie idealne i znakomicie podbija makro! Idealne  dla osób na dietach niskowęglowodanowych i wysokotłuszczowych jak LCHF czy ketogenicznej, ale również dla alergików unikających glutenu.

Składniki na 12 pulpecików:

  • 500 g filetów z ryby (u mnie brzuszki z dorsza)
  • 70 g cebuli (1 średnia)
  • 1 jajko
  • 50 g tłuszczu np masła klarowanego, oleju koksowego
  • 60 g marchewki
  • 60 g pietruszki
  • kawałek pora
  • 2 listki laurowe
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • pieprz czarny
  • sól himalajska lub kłodawska

Rybę pozbawić ości.

Z ości, 700 ml wody, włoszczyzny, ziela angielskiego i listka laurowego przygotować wywar, gotując go około 40 minut. Jeśli nie ma ości to przygotować wywar warzywny. Gotowy wywar osolić i odcedzić.

Mięso ryby zmiksować z dodatkiem jajka, przypraw i posiekanej natki pietruszki.

Cebulę obrać, drobno pokroić w kostkę i zeszklić na 2 łyżkach tłuszczu.

Do masy rybnej dodać cebulę, wymieszać a następnie formować małe kuleczki, które można dodatkowo obtoczyć w mące kokosowej.  Wkładać po kilka pulpecików na wrzący wywar, gotować 10-15 minut na małym ogniu (w zależności od wielkości) tak by się nie rozpadły.

Gotowe pulpety wyłowić i odcedzić.

Pozostały wywar zredukować do 400-500 ml.

Do wywaru dodać masło klarowane i odrobinę mąki kokosowej do zagęszczenia, sól, pieprz oraz posiekany drobno koperek. W wersji z nabiałem dodać 200 ml śmietany i można pominąć mąkę kokosową.

Do gotowego sosu można dodać pulpety i dusić całość przez kilka minut lub polewać sosem bezpośrednio na talerzu.

Smacznego!

Jako, że ryba nie jest zbyt tłusta w zależności od makro jakie chcemy osiągnąć należy dodać odpowiednią ilość tłuszczu do sosu czy warzyw z jakimi są serwowane pulpety, w ten sposób podbijając makro.Przyjęłam makro dla dorsza atlantyckiego, ale użyłam brzuszków, które są bardziej tłuste więc na pewno makro jest nieco inne na plus dla tłuszczu ?

BTW całości (same pulpety): 570 g, 498 kcal, B 97 g, T 8 g, W 1 g. W 100 g: 87 kcal, B 17 g, T 1, W 0,2 g.

Powiązane artykuły

Dodaj komentarz

Wymagane pola są zaznaczone *