Popularne artykuły

Przepisy na smaczne i zdrowe sałatki
Zdrowe Przepisy

Przepisy na smaczne i zdrowe sałatki 

Z racji wolnego czasu pogrzebałem trochę i znalazłem bardzo fajne przepisy sałatek, dodam tez trochę od siebie, które często sam jadam na low-carbach i nie tylko. Będą, to głównie sałatki z dodatkami olejów, o których pisałem wcześniej osobny post.

Olej z pestek Dyni

Kolorowa sałatka mięsna: 2 duże cebule, sól, 40 dkg ugotowanego chudego mięsa wieprzowego, wołowego i kurczaka (np. resztki mięsa wołowego i kurczaka z rosołu), 10 dkg salcesonu, 1/16 L octu, 4 łyżki oleju z pestek dyni, 1/2 jajka ugotowanego na twardo. Cebulę pokroić i osolić. Mięso i salceson pokroić w paski. Dodać ocet i olej z pestek dyni, wstawić na 30 min. do lodówki, podawać z jajkiem.

Sałatka ziemniaczana: ziemniaki gotowane, cebula, sól, pieprz, ocet, olej z pestek dyni. Ugotowane ziemniaki w mundurkach obrać i pokroić w plastry, dobrze wystudzić dodać posiekaną cebulę, ocet, sól, pieprz, i na samym końcu olej z pestek dyni. Wszystko razem wymieszać i pozostawić na 2 godziny w lodówce. Podawać np. z kotletem schabowym.

Mięso wołowe ze Steiermarku: gotowane chude mięso wołowe, sól, 2 cebule, 4 łyżki oleju z pestek dyni, 1/16 L octu, 1/2 jajka gotowanego na twardo, 2 ogórki konserwowe, 10 dkg gotowanej fasoli. Mięso wołowe ugotować, pokroić w cienkie paski, wymieszać z solą, pieprzem, pokrojoną cebulą, octem i olejem z pestek dyni. Pozostawić na 2-3 godziny. Następnie ponownie przemieszać. Podawać z jajkiem, ogórkami konserwowanymi i fasolą. Sałatka z ogórków świeżych (mizeria):

ogórek, olej z pestek dyni, ocet winny, sól, pieprz, śmietana. Ogórki pokroić, wymieszać z olejem z pestek dyni, śmietaną, octem, solą, pieprzem.

Olej z Migdałów

Salatka z kapusty pekinskiej z olejem migdalowym 1 mala kapusta pekinska, 1 duze jablko, sol, 3 lyzki stolowe oleju migdalowego wyciskanego na zimno, 2 lyzki stolowe np. octu z malin, ewentualnie 2 pomarancze.

Kapuste pekinska podzielic w zdluz na cwiartki, umyc, wyciac glab i pokroic na 5mm paski. Obrac jablko, przeciac na cwiartki, wyciac ziarnka i pokroic w mala kostke. Posolic do smaku (kapuste nalezy podniesc do gory wowczas jablka opadna). Zalac olejem migdalowym wyciskanym na zimno i octem winnym lub innym.

Ewentualnie dodac pokrojone 2 pomarancze. Salatka owocowa z olejem migdalowym wyciskanym na zimno 250g truskawek, 100g jablek, 1 banan, 100g winogron, 50g orzechow wloskich, sok z 1 cytryny, miod, 3 lyzki stolowe rumu, 3 lyzki stolowe oleju migdalowego wyciskanego na zimno.

Truskawki obrac, oplukac i pokroic w cwiartki poczym pokropic rumem. Jablka umyc, osuszyc, i pokroic w kostke. Banana obrac i pokroic w plastry. Jablka i banana pokropic sokiem z cytryny. Winogrono odzielic od grona i pokroic na polowki ewentualnie oddzielic ziarnka. Orzechy wloskie rozdrobnic lekko nozem. Owoce, orzechy i miod wymieszac po czym polac olejem z migdalow.

Salatka z marchewki z olejem migdalowym 300g marchewki, 30g platkow migdalowych, 3 lyzki stolowe oleju migdalowego na zimno, 3 lyzki stolowe octu winnego, 1 lyzke stolowa wody, 1 lyzeczka drozdzy piwnych, sol.

Marchew umyc i zetrzec na grubej tartce, posolic, posypac drozdzami. Na patelni teflonowej bez tluszczu rozsypac platki migdalowe i lekko zarumienic i dodac do marchewki. Zalac olejem z migdalow, octem i woda. Ewentualnie mozna polowa ilosci marchewki zastapic selerem.

Olej z Sezamu

Sałatka z kurczakiem, warzywami i olejem z sezamu 2 piersi z kurczaka,1 marchewka, 50 groszku zielonego (najlepiej mrożonego), 1 mała kalarepa, 100g pieczarek, 100g fasolki szparagowej, sól, 5 łyżek stołowych oleju z sezamu wyciskanego na zimno, 3 łyżki stołowe octu winnego lub innego. Pierś kurczaka usmażyc i pokroić w plastry. Marchew umyć obrać i pokroić w cienkie plasterki. Groszek zielony blanszować po czym zalać zimną wodą. Kalarepkę pociąć w 5mm kostkę a fasolkę szparagową pokroić na 2-3cm części. Pieczarki obrać i pokroić w paski.

Marchew, kalarepkę, fasolkę szparagową i pieczarki lekko udusić na patelni bez oleju. Wszystko razem doprawic solą i pieprzem, wymieszać po czym pozostawić aby ostygło. Zalać olejem z sezamu wyciskanym na zimno i octem. Sałatka z czerwonych buraczkow z olejem sezamowym 300g czerwonych buraczków, 1 łyżka stołowa utartego swieżego chrzanu, kminek w ziarenkach, sól, cukier, 5 łyżek stołowych oleju z sezamu wyciskanego na zimno, 4 łyżki stołowe octu winnego lub innego. Czerwone buraczki obrać, pokroić w plasterki na wolnym ogniu udusić po czym ostudzić. Chrzan drobno utrzeć i wymieszać z buraczkami, dodać sól, cukier i poszatkowany kminek, dodać olej z sezamu wyciskany na zimno, na koniec dodać ocet. Kalafior z olejem sezamowym 600g kalafioru, 2 łyżki stołowe nasion sezamu, sól, 3 łyżki stolowe oleju z sezamu, 2 łyżki stołowe octu winnego lub innego.

Kalafior podzielić na różyczki, umyć i lekko obgotować (kalafior pozostawi bialą barwę, jeżeli do wody dodamy trochę mleka). Głąb wyrzucić. Nasiona sezamu uprażyć na patelni teflonowej. Do obgotowanego kalafiora dodać uprażone ziarno sezamu i osolić. Zalać olejem z sezamu i octem.

Olej z ziaren Konopi

Przepisy: Salatka z kielkow kapusty (zezuchy) z olejem z nasion konopii 400g kielkow zezuchy, 2 plastry (5mm grube) boczku wedzonego surowego (Hamburgerspeck), 2 cebule, sol, pieprz, 30g pestek dyni, 5 lyzki stolowe wyciskanego na zimno oleju z konopii, 3 lyzki stolowe octu winnego. Kielki lekko podgotowac po czym na patelni podsmazyc. Boczek pokroic w kostke i podsmazyc bez tluszczu. Cebule obrac, przekroic na 6 czesci wzdluz i oddzielic od siebie, podsmazyc na zlocisty kolor. Kielki, boczek i cebule wymieszac, pestki dyni pociac na drobno i posypac na wierzch, dodac sol i pieprz do smaku. Zalac olejem z konopii i octem.

Salatka z salaty lwi zab i ziemniakow z olejem z konopi 3 duze ziemniak, 50g mlodej salaty (lwi zab), 1/2 lodygi pora, sol, pieprz, 5 lyzek stolowych oleju z konopi wyciskanego na zimno, 4 lyzki stolowe octu winnego lub innego. Ziemniaki uparowane obrac i pokroic w cienkie plastry. Salate umyc. Mycie salaty lwi zab w cieplej wodzie zabiera salacie gozki smak. Salate i lodyge z pora pokroic w cienkie dlugie paski i dodac do jeszcze cieplych ziemniakow. Przyprawic sola i pieprzem do smaku. Zalac olejem z konopi i octem.

Salatka fasolowo-porowa z olejem z konopii 600g mlodej fasolki sparagowej, 1/2 lodygi pora, sol, pieprz, 3 lyzki stolowe oleju z konopii, 2 lyzki stolowe octu winnego lub innego. Fasolke pokroic w 3cm kawalki i udusic. Lodyzke z pora pokroic i dodac do fasolki, doprawic sola i pieprzem, po czym zalac olejem z konopi i octem. Pozostawic na 15 minut, aby nabrala smaku.

Olej z Maku

Salatka z serem Mozzarella i olejem z maku wyciskanym na zimno 4 duze pomidory, 2 opakowania sera Mozzarella (100g), sol i pieprz, 1 lyzeczke zielonego oregano,1 lyzeczke zielonej bazylii, 5 lyzek stolowych oleju z maku wyciskanego na zimno, 4 lyzki stolowe octu rinnego lub innego. Pomidory umyc i pokroic w plastry. Ser odcedzic i pokroic rowniez w cienkie plastry. Na plastry pomidorow nalozyc plastry sera i ulozyc na tacy. Posypac sola, pieprzem, swiezymi oregano i bazylia. Polac olejem z maku i octem winnym. Salatka ziemniaczana z olejem z maku 1kg ziemniakow, 2 cebule, 2 srednie ogorki konserwowe, 1 gruby plaster gotowanej szynki, sol, pieprz, 5 lyzek stolowych oleju z maku, 4 lyzki stolowe octu winnego, swiezy szczypior. Ziemniaki ugotowac, obrac z lupin i pokroic w plastry. Cebule, ogorki konserwowe i szynke pokroic w kostke. Wszystko dac do miski, doprawic sola i pieprzem, dodac olej z maku i na koncu ocet. Podawac przybrane szczypiorem.

Pozdrawiam Serdecznie

Łukasz Szostko

Powiązane artykuły

Dodaj komentarz

Wymagane pola są zaznaczone *