Popularne artykuły

Przepis na proteinowe batoniki energetyczne z batata
Odchudzanie

Przepis na proteinowe batoniki energetyczne z batata 

IMG_1269 IMG_1268

Oszalałam na punkcie smaku tej masy batatowej!  Mogłabym ją wyjadać łyżką! 😀 A stanowi ona pyszne słodkie nadzienie naszych "batoników" proteinowych, które powstają bez pieczenia.  Jedynie wcześniej należy ugotować batata.

10984253_865700650156030_4126818017267742899_n

Do tego batoniki są polane domowej roboty zdrową czekoladą. Mają super makro, duuużo białka i nawet kwasy omega 3 ;).

Skład:

Nadzienie:

1 dużej wielkości batat

pół szklanki odżywki białkowej, u mnie TA o smaku lodów waniliowych:D

1 łyżka czubata ksylitolu

1 łyżka mąki kokosowej

1 łyżka zmielonego siemienia lnianego

2 łyżki mleka migdałowego bez cukru

Polewa czekoladowa:

pół tabliczki czekolady bez cukru ( i fajnie jak jest i bez laktozy)

lub home-made:

4-5 łyżki oleju kokosowego

1,5 łyżki masła orzechowego

2 łyżki kakao lub karobu

1 łyżka słodzika i łyżka odżywki białkowej smakowej(u mnie: whey czekolada-masło orzechowe)

(lub 2 łyżki słodzika)

dwie-trzy łyżki mleka migdałowego

Plan działania:

1. Blendujemy ze sobą wszystkie składniki na batoniki.

IMG_1279 IMG_1278

2. W rondelku rozpuszczamy olej kokosowy z masłem orzechowym. Dodajemy do nich kakao i słodzik (ewentualnie odżywkę białkową czekoladową). Po czym czekoladę wlewamy do foremek ok 1/3 masy na spód. Na to nadzienie z batata i zalewamy  resztą czekolady.

IMG_1270 IMG_1340

3. Batoniki wkładamy do zamrażarki na minimum 60  minut. Najlepiej zjeść je po paru godzinach.

IMG_1341 IMG_1267

P.S. Dla ciekawostki powiem Wam, że nie wykorzystałam całej masy, (heh sporo jej podjadłam;P), a resztę wstawiłam do piekarnika na 20minut w silikonowej foremce w kształcie gwiazdki. Oczywiście również polałam nadzienie warstwą czekolady. Zrobiłam to dla eksperymentu, a w wersji pieczonej wyszło również całkiem dobre;) Mniam!  Ilościowo batoników wyjdzie Wam dużo, nie podaję dokładnej ilości, bo wszystko zależy od wielkości Waszych foremek;). Aaa i najlepiej by foremki były silikonowe do mrożenia.

IMG_1268

Tutaj gwiazdka pieczona kontra mrożona - obie pyszne! choć pieczoną należy zjeść szybciej. Chłodzone, należy trzymać w lodówce.

zdjecie nr : II  - pieczone, III - mrożone:)

IMG_1275 IMG_1274 IMG_1272

I jeszcze makro na całosć:

11  222

Smacznego!!

Powiązane artykuły

2 Comments

  1. Magda

    Lody z kalafiora, batoniki z batata… czego ta Karolina nie wymyśli 🙂 Miodzio :))

    1. Karola Kocięda

      Hehe 🙂 a widziałaś już ciasto bez węgli z cukinii;) Ale mam w planach coś jeszcze ciekawego;) buziak:D

Dodaj komentarz

Wymagane pola są zaznaczone *