Healthy Lifestyle Kij w mrowisko

Olej ze smażenia – jego wpływ na stan zapalny jelita grubego i wzrost guzów

Na temat oleju do smażenia można byłoby rzec wiele. Każdy z nas doskonale wie, jak wiele negatywnych rzeczy na jego temat się mówi. Wpływa na otyłość, powoduje miażdżycę, osłabia pracę serca…  Negatywnych skutków jego zażywania można byłoby wymieniać w nieskończoność.

Okazuje się jednak, że olej do smażenia może mieć także ogromny wpływ między innymi na stan zapalny jelita grubego, a także i na zwiększenie prawdopodobieństwa wystąpienia i rozwoju guzów nowotworowych jelita, a do tego nasila nieszczelność jelit powodując, że do naszego krwiobiegu dostają się różnorodne toksyny i bakterie, które dalej mogą wpływać na prawidłową pracę całego niemal organizmu. Każda osoba, która ma problemy z jelitem grubym, choruje na różnorodne przypadłości z nim związane, na pewno powinna wiedzieć, co niesie za sobą ryzyko spożywania potraw na oleju do smażenia. 

Olej nie powoduje raka i innych przypadłości, ale nasila choroby

Olej sam w sobie nie jest przyczyną wystąpienia raka jelita grubego czy jego zapalenia. Jeśli jest wśród czytających ktoś, kto tak myśli, z pewnością trzeba tutaj napisać otwarcie - NIE POWODUJE! Produkty, które spożywamy, a które są smażone na oleju mogą nasilać i powodować postęp choroby, a nie samo jej pojawienie się w organizmie. Dla przykładu, mając stan zapalny jelit lub raka jelita grubego - spożywanie fast foodów i innych produktów smażonych na oleju, jest po prostu najgorszym rozwiązaniem, na jakie możemy postawić. Chorując, potrawy z oleju jeszcze bardziej taką chorobę potęgują. A czy na tym nam zależy? Z całą pewnością nie. 

Badania na myszach a olej do smażenia

Przeprowadzone na myszach badania potwierdziły, że olej faktycznie może mieć znaczący wpływ na to, jak reaguje na niego, a dokładniej potrawy z niego na jelito grube. I tak, do karmy suchej dla jednej grupy myszy dodawano zmieszanie oleju ze smażenia i oleju świeżego, drugiej podawano tylko olej świeży. Jakie były tego efekty? Okazało się, że u pierwszej grupy  nastąpił stan zapalny jelita grubego, wzrosły guzy nowotworowe i pojawiła się nieszczelność jelit. Co więc takiego dzieje się z olejem, że ten smażony działa tak negatywnie, a zwykły nie wyrządza krzywdy? Główną przyczyną takiego stanu rzeczy jest to, że podczas podgrzewania oleju następuje utlenianie wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, gdzie dochodzi do tworzenia się składników polarnych. To wszystko razem powoduje, że olej ze smażenia i potrawy na nim działają tak chorobotwórczo na jelito grube i wszelkie choroby z nim związane. 

Prawdą jest, że człowiek powinien spożywać jak najmniej produktów smażonych na oleju. Nie są one odpowiednie tak naprawdę dla nikogo, bez względu na to, czy dana osoba ma problemy z jelitem grubym, czy też nie. Warto zamiast smażonych produktów stawiać na gotowane lub robione na parze, na te z piekarnika lub smażone beztłuszczowo. Im bardziej zadbamy o to, by oleju smażonego w naszej diecie było jak najmniej, tym bardziej będziemy dbać o to, jak nasze jelito będzie się sprawowało. Chorując, tym bardziej powinniśmy zatroszczyć się o to, by jeść zdrowo, pełnowartościowo i bez obecności smażonego tłuszczu, który dla jelita jest wrogiem numer jeden. 

O autorze

Sylwia Lelonek

Zawodowo i hobbystycznie zajmuje się dietetyką. W wolnym czasie trenuje i podróżuje. Wiedzę czerpie ze szkoleń, książek, najnowszych badań i merytorycznych dyskusji.

› Zobacz wszystkie artykuły

Dodaj komentarz

Kliknij tutaj aby skomentować artykuł

Facebook

Ad