Odżywianie

Żyję, bo kocham jeść

Żyję, bo kocham jeść

Już na samym początku naszej egzystencji pojawia się żywność. Gdy połączeni do łożyska pępowiną, pływamy w wodach płodowych pod sercem mamy, jesteśmy bezpieczni i nieświadomi. Trudno uniknąć wrażenia, że po przyjściu na świat nasze motywacje żywieniowe zaczynają podlegać diametralnym zmianom. Żywność, która w życiu dziecka była użyta przede wszystkim do […]

Czy pomijanie śniadania niesie za sobą korzyści?

Czy pomijanie śniadania niesie za sobą korzyści?

Pomijanie śniadania bywa dość popularną praktyką zarówno u osób utożsamiających się ze zdrowym stylem życia, jak i ludzi nie mających z nim za wiele wspólnego. Ci pierwsi owy zabieg tłumaczą zazwyczaj przekonaniem o prozdrowotności takiego podejścia lub wynikających z niego „lepszych warunków do utraty tłuszczu zapasowego”. U tych drugich wynika […]

tape measure and diet pills. weightloss slimming and addiction. drugs on white background

Odchudzanie – kompendium

Wokół odchudzania narosło wiele mitów. Sprzecznych informacji na temat spalania tłuszczu jest tak wiele, że trudno się w tym wszystkim połapać. Aby Ci to ułatwić, przygotowaliśmy dla Ciebie kompendium wiedzy, które wdroży Cię w tematykę odchudzania. Jak wyliczyć zapotrzebowanie kaloryczne?Jakie produkty wybierać na diecie?Odchudzanie a insulinoopornośćKetoza – warto?Nietolerancje pokarmowe – […]

Wpływ białka serwatkowego na zdrowie kardiometaboliczne

Wpływ białka serwatkowego na zdrowie kardiometaboliczne

Zespół metaboliczny obejmuje szereg różnorodnych zaburzeń metabolicznych, takich jak: otyłość brzuszna, dyslipidemia aterogenna, insulinooporność, nietolerancja glukozy, upośledzona funkcja śródbłonka naczyniowego, podwyższone ciśnienie tętnicze krwi i stan zapalny [1]. Szacuje się aktualnie, że częstość występowania zespołu metabolicznego przekracza 20 % wśród dorosłych w wielu krajach zachodnich. Niewątpliwie, występowanie zespołu metabolicznego znacznie […]

Kiedy warto rozważyć suplementację sokiem z cierpkiej wiśni?

Kiedy warto rozważyć suplementację sokiem z cierpkiej wiśni?

Owoce wiśni są niskokalorycznym i gęstym odżywczo produktem żywnościowym, który zawiera znaczne ilości wartościowych składników odżywczych i aktywnych biologicznie związków, w tym błonnika pokarmowego, polifenoli, karotenoidów oraz witaminy C [1, 2]. Ponadto, wiśnie są również dobrym źródłem potasu, tryptofanu, serotoniny i melatoniny. Pomimo, iż istnieje ponad sto odmian wiśni, są […]

Gorzki smak ksylitolu

Gorzki smak ksylitolu

Chociaż zarówno w popularnych opracowaniach, jak i w rozmaitych dyskusjach przeciwko niskokalorycznym zamiennikom stołowego cukru wytacza się często działa dużego kalibru, to akurat ksylitol ma u internetowych artylerzystów szczególne względy. Czym ów związek zaskarbił sobie powszechną sympatię? To proste – przecież to produkt naturalny, czego nie można powiedzieć na przykład […]

Nawadnianie w sporcie i nie tylko – część 4 – udar cieplny i odwodnienie czym są i do czego prowadzą?

Nawadnianie w sporcie i nie tylko – część 4 – udar cieplny i odwodnienie czym są i do czego prowadzą?

W poprzednich częściach przybliżyłem Wam nieco tematykę nawodnienia. Dziś, zgodnie z obietnicą, chciałbym przedstawić parę, notowanych w literaturze, tragicznych powikłań związanych z odwodnieniem i przegrzaniem w przebiegu aktywności fizycznej. Odwodnienie Zawartość wody w naszym organizmie przekracza 50%. Najwięcej jej za młodu – u noworodków to ok. 75%, natomiast wraz z […]

High carb vs low carb – redukcja tkanki tłuszczowej

High carb vs low carb – redukcja tkanki tłuszczowej

Od lat trwa batalia nad wyższością diety nisko lub wysokowęglowodanowej. Entuzjaści danego modelu żywienia zazwyczaj bazują jednak na dowodach anegdotycznych, gdzie przytaczają ile kilogramów udało się na niej zrzucić i jak wspaniałe mają samopoczucie odkąd wprowadzili do swojego życia nawyki charakterystyczne dla wychwalanej diety. Zdarzają się również merytoryczne dyskusje internetowe, […]

Kawa: wspomaga czy utrudnia odchudzanie?

Kawa: wspomaga czy utrudnia odchudzanie?

W świetle tego co dziś mówi i pisze się na temat kawy, odpowiedzi na pytanie zawarte w tytule wydaje się banalnie prosta: w końcu wspomniany napój jest źródłem kofeiny i polifenoli, składników stanowiących często bazę receptur suplementów wspomagających odchudzanie. Zatem oczywiste jest, że regularna konsumpcja kawy ułatwiać będzie redukcję tłuszczu […]

Young hungry man with cutlery eating huge burger on black background

Czy obfite wieczorne posiłki utrudniają ubytek masy ciała?

Wciąż stosunkowo często można spotkać się z twierdzeniem, że nie należy jeść posiłków po godzinie 18:00, bowiem uważa się, że metabolizm człowieka spowalnia w godzinach wieczornych i co za tym idzie spożywanie obfitych wieczornych kolacji może skutkować przyrostem masy ciała, bądź znacząco utrudniać proces odchudzania. Niewątpliwie, rosnąca liczba dowodów naukowych, […]

Czy śniadania oparte o płatki zbożowe są zdrowe?

Czy śniadania oparte o płatki zbożowe są zdrowe?

Wyniki licznych badań obserwacyjnych sugerują, że regularne spożywanie śniadania jest czynnikiem ochronnym przed przyrostem masy ciała i w dodatku wiąże się z niskim wskaźnikiem masy ciała BMI [1]. Na początku obecnego roku w powszechnie cytowanym czasopiśmie The British Medical Journal ukazała się systematyczna praca przeglądowa i metaanaliza, obejmująca 13 randomizowanych […]

Jak uniknąć raka płuc będąc palaczem?

Jak uniknąć raka płuc będąc palaczem?

Chociaż moda na palenie powoli zanika, wiele osób nadal sięga po używki  z nikotyną. W grupie palaczy znajdują się zarówno osoby młodsze jak i starsze, prowadzące siedzący i aktywny tryb życia, będące na wielu poziomach społecznych i materialnych. Czy w jakiś sposób można zmniejszyć ilość zgonów wśród osób palących? Znaczenie […]

Czy regularna konsumpcja pełnotłustego nabiału zwiększa ryzyko sercowo-naczyniowe?

Czy regularna konsumpcja pełnotłustego nabiału zwiększa ryzyko sercowo-naczyniowe?

Pomimo postępów w zakresie ulepszonej profilaktyki pierwotnej i leczenia, choroby układu sercowo-naczyniowego wciąż stanowią główną przyczynę zgonów oraz zachorowalności zarówno w Europie, jak i na całym świecie [1]. Szacuje się, że każdego roku 1,8 miliona mieszkańców Unii Europejskiej umiera z powodu choroby wieńcowej, udaru mózgu i powiązanych z nimi chorób […]

Czy jajka są zdrowe?

Czy jajka są zdrowe?

Od wielu lat temat jaj kurzych i ich wpływu na zdrowie człowieka jest przedmiotem setek badań i dyskusji. Reputacja jajek jako „dobrego” pożywienia została pogrzebana w latach 60-tych, gdy naukowcy pierwszy raz ustalili związek pomiędzy chorobami serca, a wysokim stężeniem cholesterolu we krwi. Amerykańskie Stowarzyszenie Kardiologiczne ograniczyło zalecany limit dziennego spożycia cholesterolu […]

Saw palmetto – dla zdrowych i silnych włosów

Saw palmetto – dla zdrowych i silnych włosów

Łysienie, zarówno u kobiet jak i u mężczyzn, najczęściej spowodowane jest zwiększonym poziomem męskiego hormonu znanego jako dihydrotestosteron (DHT). Wyciąg z jagód Saw palmetto (bocznia piłkowana) może blokować aktywnosć 5α-reduktazy, enzymu, który przekształca testosteron w DHT, a badania wykazały, że doustne i miejscowe zastosowanie tego środka może hamować wypadanie włosów. […]

Czosnek – naturalny suplement o niezwykłych właściwościach

Czosnek – naturalny suplement o niezwykłych właściwościach

Czy wiecie, że czosnek od stuleci jest wykorzystywany w tradycyjnej medycynie dalekiego wschodu? Pomimo tego, że nie wszystkim odpowiada jego intensywny zapach, czosnek jest wspaniałym lekiem na niezliczoną ilość dolegliwości zdrowotnych. Jeśli jeszcze nie jesteś jego fanem, to poniższy artykuł na pewno przekona Cię, że warto spojrzeć łaskawie w jego […]

Orzeszki ziemne – zło wcielone?

Orzeszki ziemne – zło wcielone?

Wokół orzechów ziemnych krąży wiele niedomówień i mitów – począwszy od właściwości prozapalnych, po popularne stwierdzenia, iż orzeszki ziemne to tak właściwie strączki. Jak to więc z nimi jest? Rzeczywiście, z botanicznego punktu widzenia orzeszki ziemne to nie orzechy. Jednak idąc tym tokiem myślenia, m.in. orzechy włoskie, orzechy brazylijskie czy […]

Nawadnianie w sporcie i nie tylko – część 3 – czy warto polegać na własnym pragnieniu? Czym grozi odwodnienie?

Nawadnianie w sporcie i nie tylko – część 3 – czy warto polegać na własnym pragnieniu? Czym grozi odwodnienie?

W poprzednich częściach wspomniałem Wam nieco o samej istocie nawodnienia, o tym, że pocimy się nie bez powodu (a by przeżyć i względnie sprawnie funkcjonować nawet w niesprzyjających warunkach), a także o tym ile (teoretycznie) powinniśmy spożywać płynów. Oczywiście wciąż najistotniejsza wydaje się obserwacja i indywidualizacja, natomiast kierowanie się odgórnie […]

Dlaczego diety odchudzające nie działają? W szczególności te drastyczne

Dlaczego diety odchudzające nie działają? W szczególności te drastyczne

Gdyby wszechobecne, popularne diety odchudzające działały – znakomita większość ludzi byłaby szczupła. Znaczna część osób borykająca się z nadmierną masą ciała conajmniej raz w życiu poddała się działaniu jakiejś diety. Najczęściej jednak krótkotrwałe efekty niosą za sobą powrót do poprzedniej masy ciała, niestety bardzo często z nawiązką. Mówi się, że tylko około 20% […]

Tłuszcz w posiłku potreningowym?

Tłuszcz w posiłku potreningowym?

W obiegowych przekonaniach (przynajmniej tych siłownianych) sugeruje się, że należy bezwzględnie unikać spożycia tłuszczu w okresie powysiłkowym. Kultowym posiłkiem po treningu jest natomiast banan z odżywką białkową lub ryż z kurczakiem, a więc przeważnie źródło białka i węglowodanów. Praktyka związana z eliminacją lub przynajmniej ograniczeniem konsumpcji tłuszczu jest tłumaczona przeświadczeniem […]

Nawadnianie w sporcie i nie tylko – część 2 – proces pocenia i zapotrzebowanie na płyny

Nawadnianie w sporcie i nie tylko – część 2 – proces pocenia i zapotrzebowanie na płyny

Po lekturze części 1 wiemy już jakie drogi „ucieczki” musimy mieć na uwadze mówiąc o równowadze wodnej. Dziś warto pochylić się nieco nad rekomendacjami dla ogółu populacji oraz osób aktywnych, a także poddać pod rozwagę – czy rzeczywiście należy kierować się jedynie sztywnymi zaleceniami? Podstawa którą każdy z Was powinien […]

Nawadnianie w sporcie i nie tylko – część 1 – istotny wstęp

Nawadnianie w sporcie i nie tylko – część 1 – istotny wstęp

Często mówimy o tym by pić. Pić dużo, pic wodę, popijać płyny między posiłkami, włączać do jadłospisu owoce, warzywa i koktajle czy zupy będące źródłem płynów… Efekt niejednokrotnie niestety jest mizerny, również u osób aktywnych. W niniejszym cyklu tekstów chciałbym przedstawić Wam zalecenia dotyczące nawadniania, samą rolę spożywania płynów u […]

Czy warto dążyć do jak najszybszej utraty masy ciała?

Czy warto dążyć do jak najszybszej utraty masy ciała?

Liczna grupa osób, która nieustannie od wielu lat zmaga się nadmierną ilością zapasowej tkanki tłuszczowej w organizmie stale poszukuje odpowiedniego dla siebie rozwiązania w postaci chociażby kolejnego specjalistycznego treningu nasilającego utratę zasobów tłuszczu, aktualnie modnego systemu żywieniowego czy w końcu innowacyjnego suplementu diety skutecznie wspomagającego proces odchudzania. Kiedy wspomniane wcześniej […]

Tyjesz na zimę i chudniesz na lato?

Tyjesz na zimę i chudniesz na lato?

Zdecydowanie często można spotkać osoby, którym masa ciała konsekwentnie fluktuuje – osiągając nierzadko wysoką wagę w zimę, która powolnie tracona jest w okresie wiosennym aż do lata. Niektórzy dość skrupulatnie panują nad ową zależnością, nazywając ją „okresem masowym” i „redukcją tkanki tłuszczowej”. Niekiedy bywa to jednak proces niekontrolowany, lecz powtarzający […]

Sok pomarańczowy – cukier w płynie czy samo zdrowie?

Sok pomarańczowy – cukier w płynie czy samo zdrowie?

Sok pomarańczowy kojarzy się z rześkim, zdrowym śniadaniem. Telewizyjne reklamy przedstawiają go jako naturalny napój, który dostarcza witamin oraz zapewnia szczupłą sylwetkę. Jednak inaczej podchodzą do tego naukowcy – którzy kwestionują zalety najpopularniejszego soku owocowego świata. Dlatego w tym artykule omówimy, jak sok pomarańczowy wpływa na nasze zdrowie.

Dieta stulatków z Okinawy może pomóc w insulinooporności

Dieta stulatków z Okinawy może pomóc w insulinooporności

Na Okinawie ludzie mają się dobrze, nawet bardzo. To jedna z 7 stref świata, gdzie spotyka się „stulatków”. Cudowne suplementy i nowatorskie rozwiązania? A no nie. To znowu dieta. Niedawno pojawiło się niezwykle ciekawe badanie, wykazujące, że tzw. Okinawa-based Nordic diet rewelacyjnie sprawdza się w insulinooporności (braku wrażliwości komórek organizmu […]

Gluten Free food Celiac Disease Nutrition Healthy lifestyle concept with diet and fitness Nutrition facts

Czy efektywność diety bezglutenowej bywa przeceniana przez wielu sportowców?

W ostatnich latach moda na dietę bezglutenową upowszechniła się nie tylko pośród entuzjastów zdrowego stylu życia, lecz również w środowisku sportowców zawodowych, bowiem coraz częściej można spotkać się w mediach z informacjami, które sugerują, iż dany sportowiec wysokiej klasy osiągnął swój niebywały sukces sportowy między innymi właśnie dzięki odpowiedniej diecie, […]

Omega-6 – prozdrowotne kwasy tłuszczowe, które zmniejszają ryzyko chorób układu krążenia?

Omega-6 – prozdrowotne kwasy tłuszczowe, które zmniejszają ryzyko chorób układu krążenia?

W obiegowych przeświadczeniach, kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3 uchodzą za te korzystne dla szeroko pojętego zdrowia, natomiast z grupy omega-6 – wręcz przeciwnie. Sugeruje się bowiem, że oddziałują one na nasz organizm w sposób absolutnie szkodzący. Wspomina się o ich rzekomej prozapalności, czy nawet kancerogenności i oddziaływania niekorzystnego w kontekście […]

Nutritional supplements and vitamins for brain in three wooden spoons on a dark background. Variety of dietary supplements including gel capsules and Veggie Caps of Omega 3 Fish Oil lecithin ginkgo biloba. Selective focus

Suplementacja w stwardnieniu rozsianym

Badania z udziałem pacjentów ze stwardnieniem rozsianym wskazują, że większość z nich jest zainteresowana modyfikacją swojej diety oraz stosowaniem różnorodnych suplementów diety, aby potencjalnie zmniejszyć nasilenie i symptomy towarzyszące chorobie [1]. Witamina D a stwardnienie rozsiane Niedobór witaminy D jest powszechnie uważany za środowiskowy czynnik ryzyka rozwoju stwardnienia rozsianego, bowiem […]

Długotrwały trening aerobowy a poziom testosteronu u mężczyzn

Długotrwały trening aerobowy a poziom testosteronu u mężczyzn

Jednym z fizjologicznych systemów organizmu, który jest niezwykle wrażliwy na stres związany z wykonywanymi systematycznie ćwiczeniami fizycznymi jest układ hormonalny. Coraz większa liczba badań naukowych wskazuje, że częste i długotrwałe wysiłki o charakterze wytrzymałościowym mogą przyczyniać się znaczącego niekorzystnego wpływu na męską gospodarkę hormonalną. W szczególności, mężczyźni regularnie podejmujący taki […]

Przyczyny wysokiego testosteronu u kobiet

Przyczyny wysokiego testosteronu u kobiet

Przyrost masy ciała, trądzik i wypadanie włosów – czy doświadczasz którejkolwiek z tych przykrych dolegliwości? To tylko kilka typowych objawów wysokiego poziomu testosteronu u kobiet, ale prawdziwe pytanie brzmi: „Dlaczego kobiety w ogóle mają wysoki poziom testosteronu … i co można zrobić, aby go obniżyć?” Niestety wielu lekarzy może ci powiedzieć, […]

The diagnosis Multiple Sclerosis written on a clipboard

Rola żywienia w stwardnieniu rozsianym – przegląd literatury

Stwardnienie rozsiane jest przewlekłą zapalną, neurodegeneracyjną i demielinizacyjną chorobą ośrodkowego układu nerwowego o podłożu autoimmunologicznym. Stanowi ona najczęściej występujące zaburzenie neurologiczne u młodych dorosłych, zwłaszcza kobiet, zwykle między 20. a 40. rokiem życia, chociaż 3 – 5 % wszystkich przypadków występuje już przed 16. rokiem życia (wczesny początek), a 3,4 […]

Erytrytol – co warto o nim wiedzieć?

Erytrytol – co warto o nim wiedzieć?

Erytrytol jest rodzajem słodzika i choć zaliczany jest do grupy polioli, tak jak ksylitol czy maltitol, to stanowi pewien wyjątek, ponieważ zaliczany jest jako produkt „low-FODMAP”, czyli z niską tendencją do fermentacji. Ten cukier alkoholowy jest łatwo wchłaniany na etapie jelita cienkiego [1], co oznacza, że większość osób z IBS […]

PCOS – zespół policystycznych jajników. Czym jest, jak się objawia oraz jak go leczyć?

PCOS – zespół policystycznych jajników. Czym jest, jak się objawia oraz jak go leczyć?

Niezależnie od tego, czy jesteś świeżo po diagnozie PCOS, czy cierpisz na to schorzenie od dawna, ważne jest, aby zrozumieć, co to właściwie jest i jak wpływa na Twoje zdrowie i samopoczucie. Tylko wtedy, gdy będziesz wiedziała, z czym masz do czynienia, będziesz w stanie dokładnie radzić sobie z PCOS […]

Korzeń jukki – pozytywny wpływ na zdrowie skóry, stawów oraz układ immunologiczny

Korzeń jukki – pozytywny wpływ na zdrowie skóry, stawów oraz układ immunologiczny

Bogaty w kalorie, węglowodany i witaminę C, a także pełen smaku, korzeń jukki jest ważnym składnikiem diety dla milionów ludzi na całym świecie. Może być podany w formie puree, gotowany, pieczony lub smażony. Można go wykorzystać jako zamiennik ziemniaków we właściwie każdym przepisie. Stosuje się go również do wytwarzania różnych […]

Aerial view of various coffee

W jaki sposób regularne picie kawy wpływa na płodność?

Według definicji przedstawionej w ostatnich latach przez Światową Organizację Zdrowia, niepłodność jest chorobą układu rozrodczego, która charakteryzuje się brakiem osiągnięcia ciąży klinicznej po okresie co najmniej 12 miesięcy odbywania regularnego niezabezpieczonego stosunku płciowego bez określonego powodu, takiego jak chociażby karmienie piersią lub krwawienie poporodowe [1]. Szacuje się, że około 13 […]

Stres i jego wpływ na odchudzanie

Stres i jego wpływ na odchudzanie

Stres powoduje, że szybciej tyjemy. Nie tylko dlatego, że osoby będące pod wpływem stresu chętniej spożywają dodatkowe ilości pokarmów, ale również z tego tytułu, iż stres ogranicza zdolność organizmu do produkcji energii. Problemy związkowe, kłopoty w pracy – wszystko to i tym podobne może obniżyć dzienne wydatkowanie energetyczne organizmu o […]

Czy rzeczywiście należy się obawiać fruktozy?

Czy rzeczywiście należy się obawiać fruktozy?

W ciągu ostatnich kilku dekad, obserwuje się rosnące obawy społeczeństwa o negatywne konsekwencje zdrowotne wynikające z długotrwałej konsumpcji cukrów prostych, w szczególności fruktozy. Wciąż w powszechnej świadomości społecznej pokutuje przekonanie, że długookresowe spożycie fruktozy może w znacznie większym stopniu przyczyniać się do nadwagi, otyłości oraz cukrzycy typu 2, aniżeli konsumpcja […]

Czy dieta zgodna z grupą krwi znajduje poparcie w fachowej literaturze?

Czy dieta zgodna z grupą krwi znajduje poparcie w fachowej literaturze?

Pomimo, iż od premiery książki „Jedz zgodnie ze swoją grupą krwi” autorstwa Petera D’Adamo, która miała miejsce w 1996 roku minęło bezsprzecznie sporo czasu, wciąż na licznych forach dyskusyjnych oraz portalach chętnie odwiedzanych przez szerokie grono entuzjastów zdrowego stylu życia i/lub internautów poszukujących odpowiedniego sposobu odżywiania, aby uporać się z […]

Jakie korzyści zdrowotne zapewnia napój Yerba mate?

Jakie korzyści zdrowotne zapewnia napój Yerba mate?

Yerba Mate, czyli napar z liści drzewa ostrokrzewu paragwajskiego, jest powszechnie spożywanym od stuleci napojem bezalkoholowym w Ameryce Południowej, który w dodatku szybko się wprowadza na rynek światowy, zarówno jako napój przyrządzany z suszu, jak i składnik gotowych produktów spożywczych oraz suplementów diety. W Ameryce Łacińskiej Yerba Mate jest używana […]

Analiza polimorfizmów pojedycznego nukleotydu, czyli jak możesz już rozgryźć swoją odmienność.

Analiza polimorfizmów pojedycznego nukleotydu, czyli jak możesz już rozgryźć swoją odmienność.

Trochę trudno w to uwierzyć, ale cała nasza “natura”, zmienność,  indywidualne cechy i predyspozycje organizmu zapisane są w dwuniciowej helisie kwasu deoksyrybonukleinowego (DNA). ​Z wyjątkiem identycznych bliźniąt, informacje zawarte w ludzkim DNA różnią się nieznacznie między sobą, i to właśnie te różnice tworzą różnorodność pomiędzy ludźmi. Wariancje genowe to niewielkie […]

Co gorsze – cukier czy syrop wysokofruktozowy? – część 2

Co gorsze – cukier czy syrop wysokofruktozowy? – część 2

W poprzedniej części postarałem się przybliżyć nieco tematykę syropów glukozowo-fruktozowych i znanego wszystkim cukru – sacharozy. Znamy ich podobieństwa i różnice, a także odmienny metabolizm ich podstawowych składowych – monocukrów – glukozy i fruktozy. Część 1 „Na papierze” różnice wydają się być znaczne, dziś chciałbym natomiast pochylić się nad danymi […]

Dieta przy trądziku

Dieta przy trądziku

Trądzik jest znacząco powiązany z tym, co spożywamy. Duże powinowactwo do występowania trądziku ma dieta obfita w rafinowane węglowodany – czyli cukry proste – nabiał mleczny oraz tłuszcze typu trans. W społeczeństwach żyjących na Zachodzie trądzik dotyka ok 80-95% nastolatków. U mężczyzn i kobiet starszych niż 25 lat 40-54% zmaga […]

Adaptacje Metaboliczne Część 3: I Ty leptyno przeciwko mnie?

Adaptacje Metaboliczne Część 3: I Ty leptyno przeciwko mnie?

W poprzednich wpisach opisałem po krótce mechanizmy jakie zachodzą w organizmie, gdy jesteśmy na deficycie kalorycznym. Jednak jak wiadomo, wszystko w naszym ciele jest od siebie zależne. Metabolizm spowalnia, jednak to jest efekt końcowy wszystkiego co zachodzi u nas w organizmie. Co mam na myśli? Otóż wszystko zaczyna się od […]

Co gorsze – cukier czy syrop wysokofruktozowy? – część 1

Co gorsze – cukier czy syrop wysokofruktozowy? – część 1

Na temat wspomnianych w tytule „słodzideł” mówi się bardzo wiele. Często w ferworze walki dyskutantów padają różne określenia pod ich adresem (zazwyczaj negatywne), rzadko jednak ktokolwiek opowiada się zdecydowanie po „jednej ze stron barykady”. Dziś postanowiłem napisać parę słów zarówno na temat cukru, jak również syropu wysokofruktozowego i spróbować odpowiedzieć […]

Koniec hype’u na olej kokosowy nieunikniony. Bolesny upadek „mistrza”

Koniec hype’u na olej kokosowy nieunikniony. Bolesny upadek „mistrza”

Hype na olej kokosowy zdaje się nieco milknąć. Jeszcze niedawno miał wielu zwolenników, spośród których niektórzy byli skłonni rzucać wyzwiskami, krytykować i opluwać (głównie w internecie naturalnie) wszystkich którzy mieli czelność powiedzieć cokolwiek nie będącego gloryfikacją tłuszczu pozyskiwanego z tych specyficznych orzechów. Po dziś dzień zastanawiam się skąd wzięło się […]

Nietolerancja laktozy a gęstość mineralna kości

Nietolerancja laktozy a gęstość mineralna kości

Wokół zagadnienia konsumpcji mleka, czy ogólnie produktów mlecznych od lat krąży wiele nieporozumień. W czeluściach internetu znaleźć można rozmaite, czasem wręcz zaskakujące argumenty mające przekonać nas, że spożycie nabiału jest praktyką niezdrową, nieetyczną i wręcz niedopuszczalną. Wspomina się o rzekomym „zaśluzowieniu” organizmu, zwiększeniu ryzyka różnych chorób, a nierzadko rzucany bywa […]