Popularne artykuły

Nie-nudny przepis na kurczaka – część 1: PLACKI Z CUKINIĄ
Odchudzanie

Nie-nudny przepis na kurczaka – część 1: PLACKI Z CUKINIĄ 

zdjęcie 3(1)

Tak, wiadomo, my kulturyści/ fitness-freaki/ zawodnicy, jemy tylko kurczaka, ryż i brokuły:)

Prawda jest taka, że z racji, że mamy często ograniczone menu, więcej kombinujemy w kuchni, często w desperacji tworzymy nowe nieznane nikomu potrawy (zapraszam po mój autorski przepis lodów z kalafiora;P XD). Dbamy o to by nie tylko dostarczały nam odpowiednie wartości odżywcze i witaminy, ale także by wyglądały estetycznie, były smaczne, bo doceniamy jedzenie 100 razy bardziej niż "wszystkożercy";).

Także, jak nikt inny, wiemy jak ważna jest odpowiednia organizacja i właściwe wykorzystanie czasu. Często musimy łączyć życie prywatne z zawodowym i treningami, nie rzadko jeszcze z innymi pasjami. Myślę, że logistykę mamy w jednym palcu, obserwując jak skrupulatnie, ważąc każdy składnik, przygotowujemy dzień w dzień pojemniki z posiłkami,  po czym planujemy rozkład treningów na cały tydzień, wplatając je w nasze codzienne obowiązki.

Dziś, podzielę się z Wami prostym, ale mega smacznym i sycącym posiłkiem, który możecie zrobić na 2-3 dni i nie zabiera dużo czasu.  Do tego rozkład BTW ma bardzo przyjemny, możecie do nich spokojnie dołożyć jeszcze inne węglowodany i jakiś sosik, np. pomidorowy lub na bazie jogurtu. Tak, wiem,wiem, nabiał. A jak pisałam Wam w poprzednim poście, powinniśmy go eliminować lub ograniczać w naszej diecie. Jednak są alternatywy. Można zawsze zastosować jogurt probiotyczny lub  bezlaktozowy. Ewentualnie, by nie przepłacać,  jest fajny jogurt grecki w Piotrze i Pawle, bez cukru i myślę, że raz na jakiś czas, jedząc go, nic nam się nie stanie.

indeks

Przy okazji przypomnę Wam, że jutro światowy dzień Star Wars, więc z tej okazji, możecie w ten wyjątkowy dzień zrobić sobie te przepyszne placki ;P 😉

A poniżej przepis:)

zdjęcie 2(2) zdjęcie 1(3)

Placki z cukinią i kurczakiem:

Składniki na ok. 18 placków:

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 1  cukinia (ok. 400 g)
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 2 łyżki mąki bezglutenowej (u mnie ryżowa)
  • 2 jajka
  • natka pietruszki
  • ulubione przyprawy do kurczaka, pieprz i sól
  • PAM/Cooking Spray/oliwa/olej kokosowy

Kurczaka kroimy w drobniutką kostkę, wrzucamy do miski i przyprawiamy. Dodajemy wyciśnięty ząbek czosnku. Mieszamy wszystko i zawijamy miskę folią spożywczą, po czym wstawiamy ją do lodówki, najlepiej na noc.

Cukinię tarkujemy w skórce na dużych oczkach (można również zrobić to dzień wcześniej), solimy i pozostawiamy na 30 minut, by puściła z niej woda. Odsączoną cukinię mieszamy dokładnie z kurczakiem, koperkiem, mąką i jajkami.

Patelnię pryskamy bezkalorycznym sprayem  lub smarujemy oliwą i smażymy placki z dwóch stron aż do brązowości, u mnie ok 4-5 minut na stronę. Ja "ciasto" nakładałam chochlą.

UWAGA: placki są delikatne, najlepiej je przekładać na drugą stronę szeroką szpachelką, a nawet asekurować się drugą;). Ja, robię to, gdy już widzę, że obwódka dookoła robi się brązowa.

Kotleciki po przestygnięciu robią się bardziej zwarte.

Bardzo fajny posiłek na letnie ciepłe dni z dodatkiem zimnego jogurtu np z oregano lub czosnkiem:)

Smacznego!! <3

Karola Kocięda

zdjęcie 3(2) zdjęcie 1(4)

 

Powiązane artykuły

2 Comments

  1. Natalia

    placki wyszly genialne! wyslalam wczoraj mamie przepis i tez zrobiła w domu, ponoc kazdy prosil o dokladke i wszyscy zachwalali! 🙂

    1. Karola Kocięda

      Super!! Bardzo mnie to cieszy <3 :*

Dodaj komentarz

Wymagane pola są zaznaczone *