Mocno czekoladowe brownie z batata

Redakcja

Witajcie, dziś przygotowałem dla Was przepis na pyszne brownie. Kluczowym składnikiem jest batat - produkt posiadający wielu zwolenników oraz przeciwników - mam nadzieję że mój przepis pozwoli Ci przekonać się do jego spożywania.


Składniki:

- 500g ugotowanego batata
- 4 całe jaja (rozmiar M - łącznie ok. 200g)
- 80g mąki kukurydzianej lub innej (gryczana/ ryżowa)
- 40g suszonych daktyli
- 20g gorzkiego kakao
- odrobina mleka roślinnego lub krowiego (ok. 50 - 100ml żeby ciasto nie było za gęste)
- 2 miarki odżywki białkowej (ja użyłem odżywki o smaku białej czekolady)
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- kilka kropli aromatu kokosowego (może być również karmel lub toffi)
- do dosłodzenia według gustu: słodzik/ stevia/ erytrytol
- krem migdałowo-kokosowy Soncone do posmarowania na wierzchu

Do przepisu możesz użyć:

Przygotowanie:

  1. Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy aż będą miękkie po czym odlewamy wodę i razem z ugotowanymi batatami wrzucamy do blendera (jeśli używasz blendera ręcznego wtedy wrzucasz składniki do wysokiego naczynia). Dodajemy wszystkie pozostałe składniki, dosładzamy i blendujemy do uzyskania jednolitej masy. Jeśli jest za gęsta to stopniowo dodajemy małe ilości mleka i ciągle blendujemy.
  2. Czekoladową masę przelewamy na dno kwadratowej formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 150 stopni. Pieczemy przez ok. 30 - 35 minut i odstawiamy do wystygnięcia. Do gotowego brownie świetnie pasuje masło migdałowo - kokosowe 😀 Smacznego!
Całe brownie do 9 porządnych kawałków. Wartości odżywcze w każdym kawałku: 
Białko: 9.3g
Tłuszcz: 2.8g
Węglowodany: 21.2g
145 kcal
brownie muscle zone, brownie przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *