MAŚLANY ŁOSOŚ CZOSNKOWO-ZIOŁOWY

AleksandraLCHF

Dieta LCHF to nie tylko tłuste mięsa, ale i ryby, które także powinny pojawiać się w menu osób na dietach niskowęglowodanowych i wysokotłuszczowych jak LCHF, paleo czy ketogenicznej. Sama uwielbiam zarówno te świeże, jak i wędzone i pojawiają się u mnie minimum raz w tygodniu. Łosoś jest tłustą rybą i pasuje tu idealnie, ale trzeba pamiętać by wybierać tego nie z hodowli. Dzisiaj przepis na łososia zapiekanego w maśle czosnkowo- ziołowym. Soczysty i aromatyczny, pływający pływający w pysznym masełku.

Składniki:

  • 400 g fileta z łososia
  • 100 g masła extra o temperaturze pokojowej
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 1 łyżeczka posiekanego rozmarynu
  • ½ cytryny
  • 3 ząbki czosnku
  • sól i pieprz do smaku

Łososia umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem.

Rybę skropić sokiem z cytryny a następnie oprószyć solą i pieprzem.

Przygotować masło o temperaturze pokojowej.

Posiekać drobno koperek oraz rozmaryn.

Wycisnąć 3 ząbki czosnku.

Zioła oraz czosnek wymieszać z miękkim masłem.

Łososia pokroić na odpowiednie kawałki i wyłożyć do naczynia żaroodpornego skóra do dołu.

Na wierzchu posmarować przygotowanym masłem ziołowym.

Piec pod przykryciem w temperaturze 200°C przez 20-30 minut. Nie należy ryby piec zbyt długo aby nie była wysuszona.

Podawać z ulubionymi warzywami świeżymi, gotowanymi lub grillowanymi.

BTW całości: 515 g, 1330 kcal, B 80 g, W 3 g, T 109 g. W 100g: 258 kcal, B 15 g, W 0,5 g, T 21 g.

Jeden komentarz

  1. Nie przepadam za rybami, ale ten przepis jest przepyszny! Dziękuję 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *