mango
Diety Odchudzanie Odżywianie

Mango – bomba witaminowa dla każdego. Korzyści zdrowotne

Mango jest uprawiane od ponad 4000 lat. Pochodzi z południowo-wschodniej Azji, głównie z Indii.

Co ciekawe, istnieją setki rodzajów tego owocu, o różnym kształcie, wielkości, kolorze, a nawet smaku.

Jak się okazuje, mango jest nie tylko smaczne, ale i zdrowe. Zawiera imponująco dużo składników odżywczych, a jego spożycie powiązano z wieloma korzyściami zdrowotnymi, takimi jak zwiększona odporność, lepszy wzrok, a nawet mniejsze ryzyko niektórych nowotworów.

W tym artykule przyjrzymy się bliżej mango i jego wpływie na nasze zdrowie.

Mango - wartości odżywcze

Owoc ten ma wiele substancji odżywczych, pomimo niewielkiej zawartości kalorii.

Szklanka mango o masie 165 gramów zawiera:

Energia: 99 kcal
Białko: 1,4 grama
Węglowodany: 25 gramów
Tłuszcz: 0,6 grama
Błonnik: 2,6 grama
Witamina C: 70% zalecanego dziennego spożycia
Miedź: 20% zalecanego dziennego spożycia
Kwas foliowy: 18% zalecanego dziennego spożycia
Witamina B6: 12% zalecanego dziennego spożycia
Witamina A: 10% zalecanego dziennego spożycia
Witamina E: 9,7% zalecanego dziennego spożycia
Witamina B5: 6,5% zalecanego dziennego spożycia
Witamina K: 6% zalecanego dziennego spożycia
Tiamina: 4% zalecanego dziennego spożycia
Ryboflawina: 5% zalecanego dziennego spożycia
Niacyna: 7% zalecanego dziennego spożycia
Potas: 6% zalecanego dziennego spożycia
Mangan: 4,5% zalecanego dziennego spożycia
Magnez: 4% zalecanego dziennego spożycia

Możemy doszukać się również niewielkich ilości fosforu, wapnia, kwasu pantotenowego, żelaza i selenu.

Jak widać, mango jest bardzo różnorodne pod kątem składników odżywczych i zawiera szczególnie dużo witaminy C - pełny owoc ważący 280 gramów wypełnia całe nasze zapotrzebowanie.


Bogactwo antyoksydantów

Oprócz witamin i składników mineralnych, mango zawiera polifenole - związki roślinne, które działają jako przeciwutleniacze.

Tutaj ponownie stykamy się z dużą różnorodnością; znajdziemy bowiem katechiny, antocyjany, kwercetynę, mangiferin, kwas benzoesowy i wiele innych.

Duża zawartość witaminy C oraz polifenoli to prozdrowotna mieszanka, która chroni przed nadmiarem wolnych rodników. Dzięki temu, mango może opóźniać procesy starzenia i redukować ryzyko chorób przewlekłych.

Szczególną uwagę należy zwrócić na mangiferin, który jest wyjątkowo silnym przeciwutleniaczem, powiązanym ze zmniejszonym ryzykiem cukrzycy i nowotworów.

Mango zawiera wiele substancji odżywczych, w tym polifenoli.

Mango - korzyści zdrowotne

Biorąc pod uwagę imponujący profil odżywczy, sprawdźmy w czym ten owoc może nam pomóc.

Wzmacnia odporność

W mango znajdziemy spore ilości witaminy C, ale i również witaminę A, która w dużym stopniu przyczynia się do funkcjonowania naszej odporności. Niedobór wiąże się z kolei z częstymi infekcjami.

Mango jest bardzo różnorodne pod kątem składników odżywczych i zawiera szczególnie dużo witaminy C

Oprócz tego, kosztując powyższy owoc dostarczymy sobie witaminy z grupy B, w tym kwas foliowy, a także witaminę E i K. Wszystkie z wymienionych składników wspomagają naszą odporność.


Poprawia trawienie

W kręgach medycyny alternatywnej mango jest znane ze swoich właściwości wspomagających trawienie.

I nic dziwnego - zawiera enzymy zwane amylazami. Rozkładają one złożone węglowodany na cukry proste, takie jak glukoza i maltoza. Co ważne, enzymy są bardziej aktywne w dojrzałych owocach - dlatego niedojrzałe wersje są mniej słodkie.

Ponadto, mango zawiera dużo wody i błonnika - dzięki czemu nasze jelita dodatkowo nam podziękują.

Badanie trwające miesiąc u dorosłych z zaparciami wykazało, że codzienne spożywanie mango było bardziej skuteczne w łagodzeniu objawów choroby niż suplement zawierający podobną ilość błonnika rozpuszczalnego w wodzie. Jak widać, enzymy trawienne mają tutaj bardzo duże znaczenie.


Wpływa korzystnie na serce

Substancje odżywcze zawarte w mango działają prozdrowotnie na cały układ sercowo-naczyniowy.

Mango jest znane ze swoich właściwości wspomagających trawienie.

Przykładowo, magnez i potas redukują ciśnienie krwi. Z kolei mangiferin chroni komórki serca przed stresem oksydacyjnym, stanem zapalnym i apoptozą (śmiercią komórki). Ponadto obniża poziom cholesterolu oraz trójglicerydów we krwi.

Potrzebne są jednak dalsze badania na ludziach, by jednoznacznie ustalić działanie tego związku.


Poprawia wzrok

Dwoma kluczowymi składnikami odżywczymi wspierającymi dobre widzenie jest zeaksantyna i luteina.

Kumulują się w siatkówce oka, która przekształca światło w sygnały mózgowe, tworzące ostateczny obraz.

Wewnątrz siatkówki, luteina i zeaksantyna absorbują nadmiar światła - zupełnie jak naturalny krem z filtrem na oczy!

Witamina A również wspomaga wzrok, a jej niedobór powiązano z nocną ślepotą oraz suchymi oczami. Z kolei poważny deficyt może powodować bliznowacenie rogówki.


Zmniejsza ryzyko nowotworów

A to wszystko dzięki wysokiej zawartości polifenoli, które pomagają uporać się ze stresem oksydacyjnym.

Badania na zwierzętach są niezwykle obiecujące i wykazują, że polifenole zawarte w mango zatrzymują wzrost, a nawet niszczą komórki nowotworowe. Dotyczy to szczególnie raka okrężnicy, płuc, piersi, prostaty oraz białaczki.

Mangiferin również wypadł korzystnie w pracach naukowych, hamując wzrost komórek nowotworowych u zwierząt.

Potrzebujemy badań na ludziach, by ustalić zalecenia dotyczące leczniczych właściwości tego związku. Trzymajmy kciuki, bo wyniki są obiecujące.


Wzmacnia włosy, skórę i paznokcie

Wysoka zawartość witaminy C promuje zdrowe włosy i skórę, zwiększając produkcję kolagenu.

Z kolei witamina A stymuluje wzrost włosów i optymalizuje produkcję sebum, które nawilża skórę głowy, aby włosy były zdrowe.

Warto wiedzieć, że mieszki włosowe również są narażone na stres oksydacyjny. Bomba przeciwutleniaczy chroni je przed nadmiarem wolnych rodników.


Podsumowanie

Mango jest owocem o imponującym składzie odżywczym.

Znajdziemy spore ilości witaminy C oraz polifenoli, które zmniejszają ryzyko wielu chorób i promują zdrowe włosy, silną odporność czy dobry wzrok.

Z kolei enzymy trawienne zmniejszają ociężałość po posiłku i zapewniają dobre samopoczucie.

W dodatku owoc ten jest po prostu smaczny i łatwo wkomponować go do swojej diety - czy to w postaci koktajli, sałatek, a nawet sushi.

Pamiętaj jednak, że mango zawiera stosunkowo dużo cukru w porównaniu do innych owoców, dlatego najważniejszy jest umiar i zdrowy rozsądek.

Źródła:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28531110
https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/j.1541-4337.2008.00047.x
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19149749
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29731617
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21977319
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17266144
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27367721
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28217550
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26121194
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22857854
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20363594
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17922955
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26069819
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28181586
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23425010
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26921754
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28610894
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17052832
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18656927
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29733520
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9828775
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28208784
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26798505
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28805671
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21914489
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25361771/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23053552
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20805969
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26649142
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20205391
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26194618
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27951515
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27219221

O autorze

Bartosz Ciesielski

Bartosz Ciesielski

Dietetyk sportowy i kliniczny, psychodietetyk oraz diet coach, członek Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej, założyciel FitMed.

Dzięki ciągłemu poszerzaniu swojej wiedzy, otrzymał wiele tytułów, m.in Dietetyk Przyjazny Chorym na Celiakię. Na co dzień współpracuje z pacjentami z chorobami auto-immunologicznymi, gdzie osiąga bardzo dobre rezultaty. Specjalizuje się zwłaszcza w chorobach tarczycy. Prowadzi również sportowców zarówno na poziomie amatorskim jak i zawodowym.

› Zobacz wszystkie artykuły

Dodaj komentarz

Kliknij tutaj aby skomentować artykuł

Facebook

Ad