LODY KOKOSOWE (keto, LCHF, paleo, bez glutenu, laktozy, jajek i cukru)

AleksandraLCHF

To już podobno ostatnie dni ciepła więc łapcie kolejny przepis na lody w wersji LCHF! Polecam bardzo proste w wykonaniu lody kokosowe. Idealne nie tylko dla osób na dietach niskowęglowodanowych i wysokotłuszczowych jak LCHF, paleo czy ketogenicznej, ale również dla alergików unikających glutenu i laktozy.

Składniki na 8 porcji po 50g:

  • 400 ml śmietanki kokosowej lub stałej części schłodzonego mleka kokosowego
  • 1 laska wanilii lub pół łyżeczki wanilii w proszku
  • opcjonalnie słodzik stewia lub erytrol (keto, LCHF), miód (paleo)m cukier lub ksylitol

Śmietankę kokosową lub stałą część z uprzednio schłodzonego mleka kokosowego przełożyć do miski.

Dodać ziarenka z laski wanilii lub sproszkowaną wanilię.

Opcjonalnie dodać słodzik lub cukier. Dla mnie śmietanka kokosowa jest na tyle słodka, że nie dodaję żadnych słodzideł.

Wszystko razem zmiksować na puszystą masę.

Wstawić na 4 godziny do zamrażalnika. W międzyczasie co 30 minut wyjmować i mieszać lub miksować aby nie zamarzły na kość.

Lody podawać z ulubionymi dodatkami, które należy wliczyć do makro. U mnie na zdjęciu z wiórkami gorzkiej czekolady 81% i truskawkami.

BTW całości bez cukru i dodatków: 400 g, 844 kcal, B 6,5 g, T 84 g, W 19,5 g. W 100g: 211 kcal, B 1,6 g, T 21 g, W 4,8 g.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *