Popularne artykuły

Laktoferyna – korzyści wynikające z jej stosowania
milk or white liquid splash on black background
Badania suplementów

Laktoferyna – korzyści wynikające z jej stosowania 

Laktoferyna jest białkiem naturalnie występującym w ludzkim mleku i kilku innych płynach w ciele (takimi jak ślina, łzy, śluz i żółć). Jest to jedno z kluczowych białek w mleku, w największej ilości występuje w siarze, czyli rodzaju mleka matki produkowanym w pierwszych dniach po narodzeniu dziecka. Główne funkcje jakie spełnia w organizmie laktoferyna to wiązanie żelaza i transportowanie go w ciele, oraz zwalczanie infekcji. Dostępna również w postaci suplementów diety, laktoferyna ma działanie przeciwutleniające i przeciwzapalne.

Laktoferyna jest reklamowana jako lek na wiele różnych schorzeń

  • Trądzik
  • Biegunkę
  • Wirusowe zapalenie wątroby typu C
  • Osteoporozę
  • Wrzody

Ponadto laktoferyna ma stymulować układ odpornościowy, sprzyjać wzrostowi bakterii probiotycznych i wspomagać zapobieganie nowotworom.

Korzyści płynące z przyjmowania laktoferyny opisane w badaniach

Trądzik:

W 2010 roku, w Nutrition opublikowano badanie, podczas którego uczestnicy podzieleni zostali na dwie grupy. W jednej uczestnicy przyjmowali sfermentowane mleko z dodatkiem 200 mg laktoferyny, przez dwanaście tygodni. W drugiej grupie uczestnicy przyjmowali przez taki sam okres, mleko pozbawione laktoferyny. Zmiany trądzikowe oceniano podczas comiesięcznych wizyt. Pod koniec badana u uczestników, którym podano mleko z dodatkiem laktoferyny, zanotowano zmniejszenie liczby zmian trądzikowych, liczby zmian zapalnych, stopień trądziku i ilości łoju w porównaniu z osobami przyjmującymi placebo. Naukowcy zwrócili również uwagę na redukcję triacylogliceroli (rodzaj tłuszczu) na powierzchni skóry. W badaniu z roku 2017 badano stosowanie suplementów laktoferynowych w połączeniu z witaminą E i cynkiem, przez trzy miesiące u osób z łagodnym i umiarkowanym trądzikiem pospolitym. Tutaj również stwierdzono zmniejszenie zmian trądzikowych, zaskórników i zmian zapalnych, w porównaniu do osób przyjmujących placebo.

Osteoporoza:

Chociaż badania dotyczące korzyści płynących z przyjmowania laktoferyny w procesie budowania kości są bardzo ograniczone, wstępne badania sugerują, że laktoferyna może pomóc w zapobieganiu osteoporozie. W raporcie z 2015 roku, opublikowanym w PLoS One, testy laboratoryjne wykazały, że laktoferyna może wchodzić w reakcę z hydroksyapatytem mineralnym, co może skutkować pobudzeniem wzrostu komórek kościotwórczych zwanych osteoblastami. W badaniu opublikowanym na łamach Osteoporosis International w 2009 roku, naukowcy zbadali wpływ suplementu laktoferynowego (wzbogaconego o rybonukleazę, substancję, która sprzyja tworzeniu nowych naczyń krwionośnych) na zdrowie kości u kobiet po menopauzie. Po zakończeniu badania, u osób, które przyjmowały suplementację laktoferyną, odnotowano znaczną redukcję resorpcji kości i wzrost tworzenia kości, w porównaniu do osób przyjmujących placebo.

Infekcje:

Wydaje się, że laktoferyna chroni organizm przed chorobotwórczymi mikroorganizmami, takimi jak infekcje bakteryjne, wirusowe i grzybicze. W raporcie z 2014 roku, opublikowanym w Journal of Infection and Chemotherapy, naukowcy przeanalizowali dostępne badania dotyczące właściwości przeciwwirusowych laktoferyny i odkryli, że może ona hamować przyłączanie się wirusów do komórek w ciele i replikację wirusa w komórkach. Co więcej, naukowcy odkryli, że laktoferyna może również wzmacniać funkcje odpornościowe organizmu.

Wirusowe zapalenie wątroby typu C:

Istnieją pewne dowody na to, że laktoferyna może hamować zakażenie wirusem zapalenia wątroby typu C. Na przykład w badaniu Hepatology z 2013 roku naukowcy odkryli, że leczenie laktoferyną może pomóc w zwiększeniu poziomu interleukiny-18 (białko układu odpornościowego, które ma odgrywać kluczową rolę w zwalczaniu wirusa zapalenia wątroby typu C). W całorocznym badaniu wzięły udział 63 osoby z WZW typu C.

Wrzody:

Laktoferyna może pomóc w ochronie przed infekcją Helicobacter pylori (rodzaj infekcji wywołującej wrzody). W raporcie opublikowanym w World Journal of Gastroenterology w 2014 roku, naukowcy przeanalizowali opublikowane wcześniej badania kliniczne dotyczące stosowania sfermentowanego mleka i kilku jego białek składowych (w tym laktoferyny), przeciwko infekcji Helicobacter pylori. Wyniki wykazały, że laktoferyna pozyskiwana z mleka krowiego może pomóc wyeliminować Helicobacter pylori i zmniejszyć liczbę infekcji.

Źródła laktoferyny

W przypadku stosowania w postaci suplementów diety, proszek laktoferyny jest zwykle pozyskiwany z mleka krowiego lub genetycznie zmodyfikowanego ryżu. Istnieją dowody na to, że siara (pierwsze mleko wyprodukowane przez kobiety w okresie laktacji, po porodzie) zawiera szczególnie wysoki poziom laktoferyny.

Możliwe skutki uboczne i bezpieczeństwo

W przypadku przyjmowania w nadmiernych dawkach laktoferyna może powodować szereg działań niepożądanych, w tym zmęczenie, zaparcia i utratę apetytu. Długoterminowe bezpieczeństwo stosowania laktoferyny nie jest znane.

Skąd pozyskać laktoferynę

Powszechnie dostępne w sprzedaży online suplementy zawierające laktoferyny są dostępne w wielu sklepach ze zdrową żywnością, drogeriach i sklepach specjalizujących się w suplementach diety.

Podsumowanie

Ze względu na ograniczone badania, jest zbyt wcześnie, aby zalecać suplementy laktoferynowe jako posiadające właściwości lecznicze. Jeśli zastanawiasz się nad jego użyciem, porozmawiaj najpierw z lekarzem, aby rozważyć potencjalne ryzyko i korzyści, które może przynieść stosowanie tej substancji.

Więcej o laktoferynie przeczytasz tutaj. 

Powiązane artykuły

Dodaj komentarz

Wymagane pola są zaznaczone *