Badania suplementów Healthy Lifestyle Odżywianie Plotki suplementacyjne Suplementacja Suplementy diety

Kwas foliowy – nie tylko dla ciężarnych

Witamina B9 znana jest każdemu bardzo dobrze jako kwas foliowy. Jest ona niezbędna organizmowi do życia, jest potrzebna każdej komórce ciała od urodzenia, aż do śmierci. Rozpuszcza się w wodzie i ma jasnożółtą barwę. Tworzy grupę kilkunastu pochodnych pteryny. Ulega zniszczeniu pod wpływem promieni słonecznych, wysokiej temperatury i nieodpowiedniego pH. Musi być dostarczany z pożywieniem, gdyż organizm sam go nie wytwarza.

Działanie

Działanie kwasu foliowego jest szczególnie ważne dla organizmu. Bierze on udział między innymi w syntezie kwasów nukleinowych, które tworzą DNA, co sprawia, że B9 reguluje wzrost, jak również i funkcjonowanie wszystkich komórek naszego ciała. Co więcej, wpływa on na tworzenie się krwinek czerwonych zapobiegając przy tym anemii. Według badań naukowców, odpowiedni jej poziom chroni przed rozwojem raka szyjki macicy, przed nowotworem żołądka i raka jelita grubego. Ma znaczenie dla naszej odporności, dobrego stanu zdrowia, ogólnego samopoczucia. Wspomaga pracę wątroby, jelit oraz żołądka.

Dawkowanie

Podstawą jest odpowiednia dieta, która bogata jest w kwas foliowy. Warto więc stawiać między innymi na ciemnozielone warzywa, na produkty zbożowe, owoce i nasiona roślin strączkowych. Jeśli pojawia się jej niedobór, konieczna jest suplementacja. Dzienne spożycie B9 zależne jest od wieku i tak dzieci 1 – 3 do 150 ug, 4 – 6 do 200 ug, do 9 roku życia – 300 ug. Dla dorastających nastolatków do 400 ug i u osób dorosłych także do 400 ug. Jeśli chodzi o kobiety w ciąży norma wynosi 600ug, a w przypadku mam karmiących 500ug.

Niedobór

Jeśli witaminy w organizmie jest za mało, może to prowadzić do niedokrwistości, do chorób układu krążenia, osteoporozy, czy też do zaburzeń degeneracyjnych. U kobiet w ciąży jej niedobór powoduje wystąpienie wad cewy nerwowej u płodu. Niedobór powoduje ciągłe zmęczenie, rozdrażnienie, uczucie drażliwości. Może dojść do rozwoju miażdżycy, zaburzeń trawienia i kłopotów z zapamiętywaniem. Kto jest narażony na niedobory tej witaminy szczególnie? Osoby palące papierosy, zażywające alkohol, kobiety stosujące antykoncepcję hormonalną. B9 zmniejsza się jak wspomnieliśmy u kobiet w ciąży, u osób zbyt często korzystających z solarium, u nastolatków w okresie dojrzewania. Małe ilości tej witaminy wystąpić mogą także u osób stosujących ubogie diety, chorujących na choroby układu pokarmowego i cierpiących na niedobory żelaza i witaminy C.

Nadmiar

Jeśli zażywamy kwasu foliowego więcej, niż zalecana dawka, może to powodować maskowanie objawów niedoboru witaminy B12, dlatego też często trudno jest zdiagnozować jej brak. Podczas zmian nowotworowych B9 nasila procesy karcinogenezy.

Polecany produkt

Decydując się na przyjmowanie kwasu foliowego, warto postawić na jego jak najbardziej naturalną formę. Folian firmy Jarrow Formulas będzie wspierać pracę układu nerwowego, regulować stężenie homocysteiny, zapobiegać chorobom układu krążenia i dbać o odpowiedni rozwój płodu oraz przebieg całej ciąży.

O autorze

Sylwia Lelonek

Zawodowo i hobbystycznie zajmuje się dietetyką. W wolnym czasie trenuje i podróżuje. Wiedzę czerpie ze szkoleń, książek, najnowszych badań i merytorycznych dyskusji.

› Zobacz wszystkie artykuły

Dodaj komentarz

Kliknij tutaj aby skomentować artykuł

Facebook

Ad