Popularne artykuły

Kurczak w kokosowej panierce
Zdrowe Przepisy

Kurczak w kokosowej panierce 

 

Kurczak w kokosowej panierce

Składniki

Pierś z kurczaka 

Wiórki kokosowe - pół szklanki

Mąka kokosowa - kilka łyżek (lub mąka migdałowa)

1-2 łyżki mleka

2 Jajka

Sok z cytryny

Pieprz cytrynowy (lub zwykły)

Kurkuma

Sól himalajska

Olej kokosowy do smażenia

Jak zrobić?

  1. Pierś z kurczaka myjemy, obrabiamy mięso i kroimy na średniej wielkości kawałki. Przełóż do miski, polej sokiem z cytryny, dodaj sól himalajską pieprz i kurkumę i dokładnie wymieszaj, żeby wszystkie kawałki były pokryte sokiem i przyprawami. Odstaw na 5-10 minut.
  2. W tym czasie do drugiej miseczki wbij jajka, dodaj mleko i roztrzep, aż składniki się połączą.
  3. Wiórki kokosowe oraz mąkę kokosową (lub migdałową) wysyp na osobne talerze.
  4. Zamarynowane kawałki kurczaka obtaczaj w mące, później w jajku z mlekiem, a następnie w wiórkach kokosowych.
  5. Opcja 1: Smażymy na rozgrzanym oleju kokosowym; Opcja 2: mięso układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, ustawiamy piekarnik na 220 stopni i pieczemy około 15-20 minut. Jeśli kawałki są bardzo duże można piec 10 minut - obrócić mięso na drugą stronę i piec kolejne 10 minut.
  6. Podawaj z sosem słodkie chili, słodko-kwaśnym lub ostrym. Świetnie pasuje do ryżu basmati.

Smacznego!

 

 

Powiązane artykuły

Dodaj komentarz

Wymagane pola są zaznaczone *