Kurczak nadziewany kaszą gryczaną i jabłkiem

fitness-food

Kurczak nadziewany kaszą gryczaną

 

Piękny dzień za oknem a do tego urlop. Na pewno dziś wyciągnę rower z piwnicy! Tymczasem pisząc ten wpis i planując obiad na sobotę, popijam sobie pysznego truskawkowego szejka i zajadam się masłem orzechowym . Staram się co jakiś czas upiec samemu całego kurczaka w piekarniku i przepis który przeczytacie poniżej to mój ulubiony sposób na przygotowania takiego posiłku. Kasza gryczana, jabłka, dużo majeranku - to najważniejsze składniki farszu...

Czas przygotowania: marynowanie 12 godzin + 10 min przygotowania + 80 min pieczenia minut
Składniki 4 porcje

  • 1 kurczak (ok. 1,4kg)
  • 80g kaszy gryczanej
  • 2 ząbki czosnku
  • tymianek
  • majeranek
  • pieprz ziołowy
  • sól
  • oliwa z oliwek

Przygotowanie

Aby przygotować marynatę mieszamy przyprawy i sól razem z kilkoma łyżkami oliwy oraz sprasowanym czosnkiem. Dobrze umytego kurczaka nacieramy marynatą od wewnątrz oraz z zewnątrz i odstawiamy do lodówki na 12 godzin. Kaszę gotujemy w osolonej wodzie (ew. z dodatkiem 1/3 kostki warzywnej). Jabłko oczyszczamy z pestek i kroimy na kawałki. Kurczaka nadziewamy kaszą oraz kawałkami jabłka. Resztę jabłka układamy razem z kurczakiem w żaroodpornym naczyniu i dodatkowo obsypujemy wszystko niewielką ilością majeranku. Naczynie umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni i pieczemy 40 minut, po czym obracamy kurczaka na drugą stronę (można ją obsypać dodatkową porcja ziołowego pieprzu i majeranku) i pieczemy kolejne 40 minut. Danie gotowe!

Wartości odżywcze

Białko: 155g
Węglowodany: 51g
Tłuszcz: 74g
Kalorie: 1505 kcal

Wartości wyliczone dla 1,2kg kurczaka (200g odpadu)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *