Popularne artykuły

Kozieradka pospolita: przyprawa, lekarstwo, środek konserwujący
Plotki suplementacyjne

Kozieradka pospolita: przyprawa, lekarstwo, środek konserwujący 

Kozieradka nie jedno ma imię. Możecie spotkać się z różnymi określeniami na to niepozorne zioło, m.in. noga ptaka, greckie nasiona lub trigonella foenum-graecum. Kozieradka pochodzi z rodziny bobowatych. Znalazła one swoje pierwsze zastosowanie w starożytnej egipskiej kulturze w XVI wieku przed naszą erą jako substancja do mumifikacji. Zapiski o jej użyciu możemy także znaleźć w tradycjach greckich oraz arabskich, gdzie była powszechnie używana do walki z zaburzeniami zarówno fizycznymi jak i psychicznymi.

Bogata zawartość aktywnych substancji chemicznych i cenne właściwości rośliny pozwalają na wykorzystanie jej jako suplementu diety wspierającego leczenie oraz podnoszącego odporność organizmu.   Fenugreek 610mg

Jest to popularny dodatek do potraw na świecie w znanych mieszankach przypraw: "curry", etiopski "berbere", bengalski "panch phoron", tamilski "sambaar podi", irański "ghorme sabzi", gruziński "khmeli-suneli". Zioło wykorzystywane jest również jako substytut kawy w Afryce Północnej, w marynowaniu, a nawet w perfumach do odżywek do włosów.

Dobroczynnych substancji aktywnych zawartych w kozieradce jest tak dużo, że nie sposób byłoby je zliczyć na palcach obu rąk. W kozieradce znajdziemy: mucilage (śluz -28%), proteidy (22%), olej stały (5%), olejki eteryczne, alkaloidy (trygonellina i cholina), fosforany, lecytynę, albuminę, żelazo w postaci organicznej, trimetyloaminę, neurin, betainę, kumarynę, fitoestrogeny, diosgeniny, saponiny steroidowe i 4-hydroksysoleucynę aminokwasu.

Wpływ kozieradki na organizm człowieka :

  • pobudza apetyt poprzez działanie na układ nerwowy,
  • zmniejsza poziom szczawianu wapnia w nerkach,
  • działa moczopędnie
  • łagodzi stany zapalne skóry,
  • hamuje wchłanianie i syntezę cholesterolu,
  • pozytywnie wpływa na równowagę hormonów tarczycy,
  • obniża poziom cukru we krwi,
  • balansuje poziom potasu,
  • obniża ciśnienie krwi,
  • zwiększa produkcję insuliny w organizmie,
  • zwiększa potliwość, co pomaga usunąć nadmiar wody.

Poza tym zioło to ma niezwykłą zdolność zmniejszania aktywności enzymu, który bierze udział w uwalnianiu przechowywanego cukru z wątroby do krwi, aby spowolnić czas, jaki potrzebny jest pokarmom, aby przejść przez przewód pokarmowy. Czasami może też wydłużyć czas trwania i nasilenie migreny, zwiększyć ryzyko krwawienia, wywołać uczulenie (takie jak orzeszki ziemne) lub wzmocnić działanie innych leków.

Wśród wielu działań niepożądanych są: zawroty głowy, gazy, obrzęk twarzy, drętwienie, trudności w oddychaniu.

Najlepsze warunki do wzrostu dla tego 2-metrowego jednorocznego zioła z brązowawymi nasionami o gorzkim osobliwym zapachu i smaku to: umiarkowane do niskich opadów, gliny i gliniaste gleby z odpowiednim odwadnianiem. Naturalnie Trigonella rośnie w Eurazji (od Wschodniego Morza Śródziemnego po Chiny). Teraz jest uprawiana w Indiach, Argentynie, Egipcie, południowej Francji, Maroku i Libanie.

Powiązane artykuły

Dodaj komentarz

Wymagane pola są zaznaczone *