Badania suplementów Healthy Lifestyle Plotki suplementacyjne Suplementacja Suplementy diety

Korzyści i zastosowania Lactobacillus Plantarum

Dla osób poszukujących lepszego funkcjonowania jelit i silniejszego układu odpornościowego, Lactobacillus plantarum jest często naturalnym wyborem. Dostępne w formie suplementu diety i znalezione w fermentowanych produktach, takich jak kiszona kapusta, Lactobacillus plantarum to szczep bakterii probiotycznych: klasa żywych mikroorganizmów naturalnie występujących w jelitach.

Często określane jako "pożyteczne bakterie", probiotyki, takie jak Lactobacillus plantarum, stymulują układ trawienny, zwalczają bakterie chorobotwórcze i pomagają organizmowi produkować witaminy. Wiele osób przyjmuje suplementy probiotyczne do leczenia lub zapobiegania konkretnym problemom zdrowotnym, takim jak sezonowe alergie i zespół jelita drażliwego (IBS).

Użycie

Podobnie jak wiele szczepów bakterii probiotycznych, Lactobacillus plantarum jest reklamowany jako naturalne sposób kontrolowania problemów trawiennych i wzmacniania układu odpornościowego. Niektórzy zwolennicy twierdzą również, że może to pomóc w leczeniu lub zapobieganiu następującym problemom zdrowotnym:

  • niepokój
  • cukrzyca
  • wypryski
  • wysokie ciśnienie krwi
  • wysoki cholesterol
  • zespół jelita drażliwego (IBS)
  • nieswoiste zapalenie jelit (takie jak choroba Crohna i wrzodziejące zapalenie jelita grubego)

Ponadto Lactobacillus plantarum może pomóc zaostrzyć pamięć, zwalczać próchnicę, poprawić wyniki sportowe i powodować utratę wagi. Zwolennicy często sugerują, że Lactobacillus plantarum posiada kilka unikalnych właściwości, które sprawiają, że ten szczep probiotyczny jest szczególnie skuteczny jako środek wspomagający zdrowie.

Twierdzi się, na przykład, że Lactobacillus plantarum ma wyjątkową zdolność wiązania się z błoną śluzową jelit (najbardziej wewnętrzną warstwą przewodu pokarmowego), co z kolei zwiększa populację pożytecznych bakterii w jelicie. Uważa się również, że szczep Lactobacillus plantarum może być szczególnie silny, jeśli chodzi o zmniejszanie stanu zapalnego i ochronę przed problemami zdrowotnymi związanymi ze stanami zapalnymi.

Badania

W tym momencie bardzo niewiele badań przetestowało potencjalne korzyści wynikające ze stosowania Lactobacillus plantarum w leczeniu jakiegokolwiek stanu chorobowego. Oto kilka wniosków na temat możliwych korzyści zdrowotnych Lactobacillus plantarum:

1) Zespół jelita drażliwego (IBS)

Kilka badań klinicznych wykazało, że ten probiotyk może pomóc złagodzić niektóre objawy IBS. W badaniu opublikowanym na przykład w World Journal of Gastroenterology w 2012 r. 214 osoby z IBS otrzymywały albo kapsułkę Lactobacillus plantarum, albo placebo codziennie przez cztery tygodnie. Pod koniec czterotygodniowego okresu szczep Lactobacillus plantarum wykazywał większy spadek bólu i przypadków wzdęć (w porównaniu z placebo).

Poprzednie badanie, opublikowane w European Journal of Gastroenterology & Hepatology, również wykazało, że cztery tygodnie leczenia Lactobacillus plantarum zmniejszyły ból u pacjentów z IBS. Jednak inne badanie kliniczne, opublikowane w Nutrition w 2014 roku wykazało, że Lactobacillus plantarum nie złagodziło objawów IBS.

Biorąc pod uwagę te sprzeczne ustalenia - a także brak szeroko zakrojonych badań klinicznych dotyczących działania Lactobacillus plantarum - konieczne są dalsze badania, zanim Lactobacillus plantarum będzie mógł być zalecany w leczeniu IBS.

2) Wypryski

Przyjmowanie Lactobacillus plantarum może przynieść korzyści dzieciom z atopowym zapaleniem skóry, które jest najczęstszą postacią egzemy. Takie jest odkrycie małego badania klinicznego opublikowanego w 2012 r. w Alergologii i Immunologii Dziecięcej, w którym wzięło udział 83 dzieci
(w wieku od 12 miesięcy do 13 lat) z atopowym zapaleniem skóry.

Pod koniec 12-tygodniowego okresu badania dzieci otrzymujące Lactobacillus plantarum wykazały większą poprawę objawów w porównaniu z tymi, które otrzymały placebo.

3) Serce i układ krążenia

Lactobacillus plantarum może chronić zdrowie układu sercowo-naczyniowego u kobiet po menopauzie z zespołem metabolicznym - wynika z niewielkiego badania opublikowanego w Nutrition w 2014 roku. W badaniu, w którym udział wzięły 24 kobiety po menopauzie z zespołem metabolicznym spożywały one jeden z dwóch rodzajów mleka codziennie przez 90 dni: niefermentowane mleko lub fermentowane mleko zawierające Lactobacillus plantarum.

Po 90 dniach u osób leczonych Lactobacillus plantarum zaobserwowano większą poprawę niektórych czynników ryzyka sercowo-naczyniowego (takich jak wysoki poziom cukru we krwi) w porównaniu z tymi, którym podawano mleko niefermentowane.

Skutki uboczne i bezpieczeństwo

Niektóre osoby mogą odczuwać różne skutki uboczne, takie jak gazy, wzdęcia i biegunka. Jeśli masz osłabiony lub upośledzony układ odpornościowy (ze względu na stan zdrowia lub leczenie immunosupresyjne), stany powodujące uszkodzenie jelit, sztuczną zastawkę serca, zaburzenie pracy zastawki serca, lub cewnik dożylny, nie należy przyjmować Lactobacillus plantarum bez konsultacji z lekarzem.

Jak każdy rodzaj naturalnego środka leczniczego lub suplementu diety, Lactobacillus plantarum nie powinien być stosowany jako substytut standardowej opieki w leczeniu chronicznego problemu zdrowotnego. Chociaż istnieją pewne badania sugerujące, że Lactobacillus plantarum może oferować określone korzyści, konieczne są szeroko zakrojone badania kliniczne, aby potwierdzić te efekty.

Aby zwiększyć spożycie Lactobacillus plantarum z żywności, należy przychylnym okiem spojrzeć na sfermentowane potrawy, takie jak kapusta kiszona, kimchi, ogórki kiszone i słone oliwki. Jeśli rozważasz przyjmowanie Lactobacillus plantarum w formie suplementu, przed skorzystaniem z niego skonsultuj się z lekarzem, aby upewnić się, że jest to właściwa opcja dla Ciebie.

A jak prawidłowo dobrać probiotyk? Dowiesz się tutaj!

 

Bibliografia:

  1. Ducrotté P, Sawant P, Jayanthi V. Clinical trial: Lactobacillus plantarum 299v (DSM 9843) improves symptoms of irritable bowel syndrome. World J Gastroenterol. 2012 Aug 14;18(30):4012-8.
  2. Han Y, Kim B, Ban J, et al. A randomized trial of Lactobacillus plantarum CJLP133 for the treatment of atopic dermatitis. Pediatr Allergy Immunol. 2012 Nov;23(7):667-73.
  3. Seddik HA, Bendali F, Gancel F, Fliss I, Spano G, Drider D. Lactobacillus plantarum and Its Probiotic and Food Potentialities. Probiotics Antimicrob Proteins. 2017 Jun;9(2):111-122.
  4. Stevenson C, Blaauw R, Fredericks E, Visser J, Roux S. Randomized clinical trial: effect of Lactobacillus plantarum 299 v on symptoms of irritable bowel syndrome. 2014 Oct;30(10):1151-7.
  5. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11711768

O autorze

Sylwia Lelonek

Zawodowo i hobbystycznie zajmuje się dietetyką. W wolnym czasie trenuje i podróżuje. Wiedzę czepie ze szkoleń, książek, najnowszych badań i merytorycznych dyskusji.

› Zobacz wszystkie artykuły

Dodaj komentarz

Kliknij tutaj aby skomentować artykuł

Facebook

Ad