Ciekawostki kulinarne Suplementacja Suplementacja podczas odchudzania Suplementy diety

Korzeń jukki – pozytywny wpływ na zdrowie skóry, stawów oraz układ immunologiczny

Bogaty w kalorie, węglowodany i witaminę C, a także pełen smaku, korzeń jukki jest ważnym składnikiem diety dla milionów ludzi na całym świecie. Może być podany w formie puree, gotowany, pieczony lub smażony. Można go wykorzystać jako zamiennik ziemniaków we właściwie każdym przepisie. Stosuje się go również do wytwarzania różnych mąk bezglutenowych i środków zagęszczających, takich jak maranta, tapioka i mąka z manioku.

Dzięki szerokiej gamie mikroelementów i przeciwutleniaczy, dodanie korzenia jukki do diety może przynieść wiele potencjalnych korzyści zdrowotnych. Oto, co musisz wiedzieć na temat tego smacznego warzywa korzeniowego oraz jak może wpływać ono na Twoje zdrowie.

Czym jest korzeń jukki?

Yucca, znana również jako maniok, yuca, brazylijska maranta lub Manihot esculenta, jest rodzajem krzewu pochodzącego z Ameryki Południowej. Często jest uprawiany w regionach tropikalnych ze względu na skrobiowy korzeń, który jest uważany za podstawę diety dla około pół miliarda ludzi na całym świecie. Po kukurydzy i ziemniakach, korzeń juki jest uważany za trzecie co do wielkości źródło węglowodanów w tropikach. (1)

Dostępny w odmianach gorzkich i słodkich smak korzenia jukki jest często porównywany do ziemniaków. Jednak jego jedwabista, gładka konsystencja bardziej przypomina dynię. Zwykle jest gotowany, smażony lub mielony na różne mąki i proszki do pieczenia.

Należy pamiętać, że korzeń jukki nie ma związku z rośliną jukki, która jest rodzajem krzewów i drzew, które produkują kwiaty, a także owoce juki. Wiele z tych roślin jest używanych w medycynie, a także spożywanych w wielu różnych potrawach. Niektóre z typowych odmian roślin jukki to: Yucca filamentosa, Yucca gloriosa, Yucca elephantipes, Yucca brevifolia i Yucca schidigera.

Korzyści wynikające ze spożywania korzenia jukki:

  • Chroni przed stresem oksydacyjnym,
  • Podnosi odporność,
  • Poprawia zdrowie skóry,
  • Łagodzi ból stawów,
  • Ma indeks niski indeks glikemiczny.

1. Chroni przed stresem oksydacyjnym

Yucca zawiera dużo przeciwutleniaczy, które są dobroczynnymi związkami, które neutralizują wolne rodniki, aby zapobiec stresowi oksydacyjnemu i uszkodzeniu komórek. Badania sugerują, że przeciwutleniacze odgrywają zasadniczą rolę w utrzymaniu dobrego stanu zdrowia i mogą chronić przed wieloma przewlekłymi chorobami, w tym rakiem, cukrzycą i chorobami serca. (2)

Korzeń jucca zawiera również skoncentrowaną dawkę witaminy C i manganu, dwa mikroelementy, które mogą również pomóc zminimalizować stres oksydacyjny. Badanie opublikowane przez Centrum Badań nad Zapobieganiem Nowotworom i Krajowym Centrum Onkologii pokazało, że suplementacja witaminą C przez pięć lat znacznie zmniejszyła stres oksydacyjny i powstawanie wolnych rodników. (3) Inne badanie in vitro z Włoch wykazało, że mangan był znacznie bardziej skuteczny niż kilka innych składników odżywczych zapobieganiu stresowi oksydacyjnemu. (4)

2. Wzmacnia odporność

Nie ma wątpliwości, że silny układ odpornościowy jest kluczem do utrzymania dobrego zdrowia i kondycji. Twój system odpornościowy jest odpowiedzialny za ochronę przed obcymi najeźdźcami i utrzymywanie szkodliwych bakterii, wirusów i grzybów poza organizmem w celu ochrony przed chorobami i infekcjami.

W połączeniu z korzystnymi przeciwutleniaczami i witaminą C, dodanie juki do diety jest prostym sposobem na wzmocnienie układu odpornościowego. Jedno z badań opublikowanych w Annals of Nutrition & Metabolism wykazało, że uzyskanie wystarczającej ilości witaminy C było w stanie zmniejszyć objawy i skrócić czas infekcji dróg oddechowych, takich jak przeziębienie. Wykazano także, że poprawia wyniki w przypadku zapalenia płuc, malarii i biegunki. (5) Z drugiej strony przeciwutleniacze pomagają zwalczać wolne rodniki i chronią przed stresem oksydacyjnym, aby zapobiec uszkodzeniu komórek odpornościowych. (6)

3. Poprawia zdrowie i wygląd skóry Yucca

Korzeń jukki jest podstawowoym składnikiem wielu naturalnych zabiegów pielęgnacyjnych. Skórka może być stosowana do złuszczania skóry i usuwania martwych komórek, podczas gdy korzenie można mieszać z miodem lub oliwą z oliwek i stosować jako maseczkę, aby rozjaśnić cerę.

Nawet spożywanie korzenia jukki w twoich ulubionych przepisach może pomóc ci zachować blask skóry. Jest bogaty w witaminę C, składnik odżywczy biorący udział w syntezie kolagenu, który ma właściwości przeciwstarzeniowe. Witamina C może również chronić przed szkodliwym działaniem promieni słonecznych poprzez usuwanie szkodliwych wolnych rodników, a nawet wykazano, że hamuje produkcję melaniny, aby pomóc w zapobieganiu powstawaniu ciemnych plam i przebarwień. (7)

4. Łagodzi objawy zapalenia stawów

Zapalenie stawów jest stanem charakteryzującym się bolesnym obrzękiem i sztywnością stawów. Dzięki bogatej zawartości zarówno przeciwutleniaczy, jak i manganu, włączenie korzenia jukki do diety może być szczególnie przydatne w łagodzeniu objawów reumatoidalnego zapalenia stawów.

Mangan jest często zalecany jako naturalny środek na zapalenie stawów, a jedno z badań opublikowanych w American Journal of Epidemiology wykazało, że suplementacja manganem wiąże się z niższym ryzykiem reumatoidalnego zapalenia stawów u starszych kobiet. (8) Podobnie, przeciwutleniacze w korzeniu juki mogą być szczególnie korzystne w łagodzeniu stanu zapalnego i zmniejszaniu objawów zapalenia stawów. (9)

5. Ma niski indeks glikemiczny

Indeks glikemiczny jest miarą tego, jak pewna ilość pokarmu może podnieść poziom cukru we krwi. Żywność o wysokim indeksie glikemicznym może gwałtownie zwiększyć poziom cukru we krwi, co może prowadzić do objawów cukrzycy takich jak zmęczenie i niezamierzona utrata wagi.

W porównaniu do wielu innych skrobi, yucca ma dość niski indeks glikemiczny wynoszący zaledwie 46. Odwrotnie, gotowane ziemniaki mają indeks glikemiczny wynoszący 78, a biały ryż ma indeks glikemiczny wynoszący 73. (10) Z tego powodu, juka jest często uważana za "Ddobry węglowodan" i może być lepszą alternatywą dla wielu innych węglowodanów, jeśli chodzi o kontrolę poziomu cukru we krwi.

Oczywiście, należy pamiętać, że yucca nadal jest bogata w węglowodany. Jeśli chorujesz na cukrzycę, najlepiej włączyć to skrobiowe warzywo umiarem i połączyć je z dużą ilością zdrowych tłuszczów i białek, aby pomóc utrzymać prawidłowy poziom cukru we krwi.

Wartości odżywcze korzenia jukki

Korzeń yucca jest bogaty w kalorie i węglowodany, ale zawiera również porządną porcję błonnika, witaminy C i manganu, których potrzebujesz w codziennej diecie.

Około 200 gramów korzenia juki zawiera w przybliżeniu: (11)

  • 330 kalorii
  • 78,4 grama węglowodanów
  • 2,8 grama białka
  • 0,6 grama tłuszczu
  • 3,7 grama błonnika
  • 42,4 miligrama witaminy C (71 procent DV)
  • 0,8 miligrama manganu (40 procent DV)
  • 558 miligramów potasu (16 procent DV)
  • 55,6 mikrogramów kwasu foliowego (14 procent DV)
  • 0,2 miligrama tiaminy (12 procent DV)
  • 43,3 miligrama magnezu (11 procent DV)
  • 0,2 miligrama miedzi (10 procent DV)
  • 0,2 miligrama witaminy B6 (9 procent DV)
  • 1,8 miligrama niacyny (9 procent DV)
  • 0,1 miligrama ryboflawiny (6 procent DV)
  • 55,6 miligrama fosforu (6 procent DV)
  • 3,9 mikrogramów witaminy K (5 procent DV)
  • 0,7 miligrama cynku (5 procent DV)

Oprócz składników odżywczych wymienionych powyżej, korzeń juki zawiera również niewielką ilość witaminy E, kwasu pantotenowego, wapnia, żelaza i selenu.

Korzeń jukki w medycynie ajurwedyjskiej

Chociaż nie jest powszechnie stosowany w medycynie holistycznej, korzeń juki pasuje wprost do diety ajurwedyjskiej, która zachęca do jedzenia warzyw sezonowych i do uzupełniania diety dużą ilością świeżych owoców i warzyw w celu poprawy zdrowia. Gotowane warzywa korzeniowe, takie jak yucca, działają szczególnie dobrze dla osób z vata doshas. Historycznie, yucca była również używana przez rdzennych mieszkańców, aby pomóc w leczeniu gorączki i dreszczy, wspierać płodność kobiet i łagodzić bóle mięśni.

Korzeń jukki kontra Yams kontra Maniok Wild Yam Root

Jaka jest różnica między tymi popularnymi warzywami korzeniowymi? Korzeń Yucca i maniok są właściwie tą samą rośliną, ale określenia "korzeń yucca" lub "yuca" są częściej używane w Stanach Zjednoczonych i w Ameryce południowej. Z kolei Yam to inny rodzaj jadalnej bulwy, bliżej jej do ziemniaka.

Yucca pochodzi z Ameryki Południowej, yamy natomiast są powszechnie uprawiane w Azji, Afryce i obu Amerykach. Mają szorstką skórę, która mięknie po podgrzaniu i mogą mieć barwę od ciemnego brązu do różu. Mogą być przygotowane podobnie jak korzenie juki i używane jak ziemniaki, gotowane, puree lub pieczone.

Gram na gram pod względem wartości odżywczych, yamy mają mniej kalorii i węglowodanów, ale zawierają prawie dwa razy więcej błonnika niż jukka. Są uboższe w witaminę C, ale zawierają większą ilość innych składników odżywczych, takich jak witamina B6 i potas. (12)

Gdzie szukać i jak korzystać z korzenia jukki

Korzeń jukki zdecydowanie zyskuje w Polsce na popularności. Coraz częściej można spotkać to bulwiaste warzywo w popularnych sklepach spożywczych i na targach. Jest też szeroko dostępne za pośrednictwem sklepów internetowych.

Zastanawiasz się, jak gotować jukkę, aby w pełni wykorzystać potencjał, jaki ma ona do zaoferowania? Istnieje wiele pysznych przepisów na jukkę, od zup i gulaszu, po desery i ciasta. Może być stosowany na wiele sposobów w taki sam sposób, jak zwykłe ziemniaki. Smażona juka jest często używana do robienia frytek, ale można ją również gotować i zgnieść, aby uzyskać zdrowszy zamiennik na klasyczne puree ziemniaczanym.

Oprócz świeżej juki można również łatwo znaleźć mąkę z manioku, która jest wytwarzana z korzenia juki, w sekcji pieczenia większości sklepów spożywczych. Ta popularna bezglutenowa alternatywa dla zwykłej mąki świetnie się sprawdza do wyrobu ciast, ciasteczek i naleśników. Mąka z tapioki (lub skrobia z tapioki) to kolejny rodzaj mąki produkowanej z juki. Mąka z tapioki działa dobrze na zagęszczanie płynów i przygotowywanie domowych puddingów. Arrowroot to kolejny popularny składnik z mieszanki juki z innymi korzeniami, który zwykle dodaje się do herbatników, galaretek i bulionów.

Środki ostrożności

Chociaż korzeń juki oferuje wiele składników odżywczych i korzyści zdrowotne, jest także bogaty w kalorie i węglowodany i powinien być spożywany z umiarem jako część zdrowej diety. Dodaj korzeń jukki do posiłków jako skrobię zamiast ziemniaków lub ziaren, ale pamiętaj, aby połączyć ją z dużą ilością nie skrobiowych warzyw i zdrowych pokarmów białkowych, aby zrównoważyć posiłek.

Dodatkowo prawidłowe przygotowanie jest kluczowe przy spożywaniu korzenia jukki. Korzenie rośliny juki zawierają substancję, która może wyzwalać wytwarzanie toksyn, takich jak cyjanek, gdy nie jest prawidłowo przetwarzana. Niewłaściwe gotowanie może powodować skutki uboczne, takie jak wymioty, ból brzucha, zawroty głowy i bóle głowy.

Pamiętaj, aby obrać jukę, pokroić i ugotować dokładnie przed posiłkiem. Niektóre badania pokazują również, że moczenie przez 48 do 60 godzin przed gotowaniem może znacznie zmniejszyć potencjał toksyczności. (15) Dlatego lepiej stosować produkt w formie suplementu!

Korzeń jucca zawiera także antyutleniacze, które są związkami, które mogą zakłócać wchłanianie niektórych witamin i minerałów. Dla większości osób, które jedzą korzeń juki z umiarem, nie powinno to stanowić poważnego problemu, ale może zwiększyć ryzyko niedoborów żywieniowych dla populacji, które używają go jako bazy spożywczej.

____________________________________________________________________________________________________________

Bibliografia:

  1. http://www.fao.org/docrep/u8480e/U8480E01.htm
  2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3614697/
  3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19003734
  4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1444472
  5. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16373990
  6. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21506934
  7. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5605218/
  8. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12578805
  9. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/14637276
  10. https://www.health.harvard.edu/diseases-and-conditions/glycemic-index-and-glycemic-load-for-100-foods
  11. https://ndb.nal.usda.gov/ndb/foods/show/301800?manu=&fgcd=&ds=&q=Cassava,%20raw
  12. http://nutritiondata.self.com/facts/vegetables-and-vegetable-products/2726/2
  13. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC21904/
  14. http://www.fao.org/faostat/en/#data/QC/visualize
  15. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK234676/

O autorze

Jakub Kola

Jakub Kola

Interesuję się suplementacją oraz dietetyką od 2004 roku. Stale doskonale się w tych aspektach. Posiadam status doradcy na największym forum sportowym w kraju.

› Zobacz wszystkie artykuły

Dodaj komentarz

Kliknij tutaj aby skomentować artykuł

Facebook

Ad