KLUSKI LENIWE BEZ MĄKI (keto, LCHF, bez glutenu)

AleksandraLCHF

Jednym z dań pojawiającym się w wielu polskich domach są różnego rodzaju kopytka czy kluski leniwe.Tym razem mam dla Was przepis, dzięki któremu nie trzeba rezygnować z tych smakołyków. Są to kluski z dodatkiem łupin babki jajowatej, czyli czystego błonnika. Świetnie smakują zarówno  zaraz po ugotowaniu, jak i podsmażone. Podaję je w sosami, gulaszami, boczkiem ale też z masełkiem i odrobiną ksylitolu. Idealne nie tylko dla osób na dietach niskowęglowodanowych i wysokotłuszczowych jak LCHF czy ketogenicznej, ale również dla alergików unikających glutenu.

Składniki:

  • 200 g tłustego twarogu
  • 1 jajko
  • 2 łyżki łupin babki jajowatej

Ser rozdrobnić widelcem. Dodać jajko i łupiny babki a następnie całość dobrze wymieszać do uzyskania odpowiedniej konsystencji.

Z ciasta uformować średniej grubości wałeczki, które następnie kroić pod skosem na kluseczki wielkości ok 2-3 cm.

Zagotować wodę z niewielką ilością soli. Do wrzątku wrzucać kluski, delikatnie mieszając. Gotować przez ok 1-2 minuty od wypłynięcia na powierzchnię.

Kluski podawać z masełkiem, ulubionymi sosami, mięsem, boczkiem lub odsmażone, pamiętając o odpowiedniej ilości tłuszczu aby zachować proporcje BTW.

Smacznego!

BTW całości: waga 270 g, 380 kcal, B 38,5 g, T 22 g, W 7 g + 5 g błonnik z babki jajowatej. W 100g: 140 kcal, B 14g, T 8g, W 2,6 g.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *