Suplementy diety

Kava Kava – cud natury!

W naturze istnieje mnóstwo produktów o działaniu leczniczym, prozdrowotnym oraz regulującym procesy zachodzące w naszym organizmie. Jednym z takich preparatów jest Kava Kava.

Czym jest Kava Kava?

Jest to produkt znany też pod nazwą pieprz metystynowy, to substancja o działaniu uspokajającym oraz zwalczająca stany lękowe. Roślina ta rośnie na wyspach pacyficznych m.in na Hawajach, smakiem przypomina zwykły czarny pieprz. Napar przygotowywany z kłącza lub korzenia jest tradycyjnie spożywany przez osoby zamieszkujące regiony uprawne rośliny.
To właśnie korzeń zawiera najwięcej substancji czynnych o lekkim działaniu psychoaktywnym i spazmolitycznym, tj. kawalaktony (głównie metystycynę, jangoninę, kavainę marindininę i ich dihydropochodne). Pomimo tego nie należy do środków uzależniających.

Jakie ma działanie? 

Kava powoduje stan lekkiej euforii. Swoim działaniem poprawia nastrój i pobudza elokwencję, dodatkowo działa wyciszająco, wprowadzając w błogi nastrój, jednocześnie nie ogłupiając. Wiele badań klinicznych potwierdziło działanie przeciwlękowe tej rośliny, stawiając ją na równi z takimi lekami anksjolitycznymi, jak Opipramol i Buspiron. W związku z tym, wielu specjalistów zaleca stosowanie kavy w łagodzeniu stanów lękowych i bezsenności.
Warte odnotowania jest działanie tłumiące agresje oraz rozluźniające mięśnie, dzięki temu odprężenie wywołane preparatem jest porównywane z wypiciem alkoholu, bez negatywnych aspektów związanych ze spożyciem alkoholu.
Jej wyjątkowe działanie sprawdzi się również w przypadku takich dolegliwości i chorób, jak bezsenność czy początkowe fazy depresji.

Kava wykazywała synergizm i bezpieczeństwo w połączeniu z hormonalną terapią zastępczą (HTZ), obejmującą zastosowanie estrogenów i progestagenów.
Podsumowując Kava wykazuje wiele właściwości prozdrowotnych, antynowotworowych, diuretycznych, rozkurczających drogi moczowe, przeciwbakteryjnych, przeciwgrzybiczych i przeciwpierwotniakowych, w tym hamuje skutecznie rozwój CandidaAspergillus. Od wielu dekad obserwowano zależności pomiędzy spożywaniem kavy, a wyjątkowo niską zachorowalnością na raka płuc, pęcherza i jelita grubego.

Gdzie ją znajdziemy?

W postaci preparatu firmy Now Foods - Kava Kava. Jest to połączenie ekstraktu pieprz metystynowego z żeń-szeniem syberyjskim.

Rekomenduje się stosowanie KK w stanach strachu, niepokoju, wzmożonego napięcia emocjonalnego i objawach nerwicowo-lękowych. Warto zastosować w godzinach wieczornych, ze względu na lekkie działanie sedatywne. Należy pamiętać, aby nie przekraczać zalecanych dawek - może powodować nudności lub reakcje uczuleniowe.

O autorze

Jakub Kola

Jakub Kola

Interesuję się suplementacją oraz dietetyką od 2004 roku. Stale doskonale się w tych aspektach. Posiadam status doradcy na największym forum sportowym w kraju.

› Zobacz wszystkie artykuły

6 komentarzy

Kliknij tutaj aby skomentować artykuł

Facebook

Ad