Healthy Lifestyle Suplementacja

Kapsaicyna i piperyna – właściwości

Są substancje, które wpływają pozytywnie na całe nasze ciało, niosąc za sobą szereg różnego rodzaju zdrowotnych właściwości. Jesteśmy przekonani o tym, że jednymi z nich są na pewno kapsaicyna, jak również i piperyna, które to są składnikiem wielu przypraw. Dziś chcemy pokazać, jakie właściwości mają te substancje, na co wpływają i dlaczego warto na nie właśnie w swojej diecie stawiać.

***

Czym jest kapsaicyna?

Kapsaicyna to organiczny związek chemiczny, który odpowiada między innymi za ostrość papryczek chili. Rozpuszcza się on w wodzie i w alkoholu. Jakie jest jej działanie? Przede wszystkim działa ona antynowotworowo. Chroni przed rakiem i jego rozwojem, niszczy też powstałe już komórki nowotworowe. Co szczególnie ważne, redukuje ona stres antyoksydacyjny, chroni przed miażdżycą, a to dalej wpływa na zapobieganie zawałowi mięśnia sercowego, czy chorobie wieńcowej. Kapsaicyna działa antybakteryjnie, hamuje wzrost wielu gatunków bakterii.

Działa ona także znacząco na zmniejszenie ryzyka powstania wrzodów żołądka, a do tego to, co dla wielu najważniejsze – wpływa ona także na skuteczne odchudzanie. Przyspiesza ona spalanie tkanki tłuszczowej, przyspiesza metabolizm, stymuluje produkcję dopaminy i adrenaliny, zwiększając tym samym produkcję ciepła. Kapsaicyna rozgrzewa i usprawnia trawienie, a także uśmierza ona ból. Można postawić na kapsaicyna w postaci naturalnej, z papryczki chili, ale można również i wybrać preparaty dostępne w aptece.

Czym jest piperyna?

Piperyna jest to alkaloid, który występuje naturalnie w czarnym pieprzu. Jest organicznym związkiem chemicznym, który jest pochodną piperydyny. Choć jest dodatkiem do pieprzu, w naturalnej postaci występuje jako bezbarwna, krystaliczna substancja. Działa ona przeciwbólowo, sprawdza się przy chorobach  żołądka, działa pozytywnie na trawienie. Dzięki temu związkowi zwiększa się wchłanianie między innymi selenu, B – karotenu, a także witaminy A, C i B6. Dzięki zapobieganiu tworzenia się nowych komórek tłuszczowych, działa ona odchudzająco na organizm człowieka. Piperyna działa przeciwdepresyjnie, obniża ciśnienie krwi, poprawia krążenie, a do tego wykazuje właściwości antyoksydacyjne i antynowotworowe

Jakie są wady stosowania kapsaicyny i piperyny?

Kapsaicyna w dużych ilościach nie jest bezpieczna dla organizmu człowieka. Może ona uszkodzić wątrobę, a w przypadku przedawkowania jest trucizną, która zagraża zdrowiu, a nawet i życiu. Może powodować kłopoty z oddychaniem, konwulsje, porażenie układu nerwowego i nieprawidłowe jego funkcjonowanie. Piperyna nie jest niebezpieczna, ale w dużej ilości może powodować podrażnienie błony śluzowej przewodu pokarmowego, jak również i wpływać na mało komfortowe objawy ze strony żołądka.

W jakich produktach występuje kapsaicyna i piperyna?

Kapsaicyna występuje w czerwonej papryce, szczególnie w papryce chili. Piperyna występuje z kolei w zewnętrznej warstwie owoców czarnego pieprzu. Obydwie substancje nadają potrawom specyficzny smak, dlatego też jak najbardziej warto na nie stawiać. Z jednej strony zyskujemy przede wszystkim specyficzny, ostry smak potraw, z drugiej z kolei dostarczamy organizmowi substancji, która działa na nas leczniczo, poprawiając prawidłową pracę całego niemal organizmu człowieka.

O autorze

Sylwia Lelonek

Zawodowo i hobbystycznie zajmuje się dietetyką. W wolnym czasie trenuje i podróżuje. Wiedzę czerpie ze szkoleń, książek, najnowszych badań i merytorycznych dyskusji.

› Zobacz wszystkie artykuły

Dodaj komentarz

Kliknij tutaj aby skomentować artykuł

Facebook

Ad