Kakao jeszcze zdrowsze niż sądzono!? Wyniki najnowszych badań

No i mamy kolejny powód by sięgać po gorzką czekoladę. O tym, że ciemna czekolada (ta, która zawiera powyżej 80% kakao) prócz swych walorów smakowych posiada także właściwości korzystne dla zdrowia wie chyba znaczna część społeczeństwa. Wszystko za sprawą kakao, które nie dość, że jest źródłem wielu witamin i mikroelementów, stanowi także źródło tłuszczy (w większości są to co prawda tłuszcze nasycone i jednonienasycone) i zawiera dość sporo białka. Co najistotniejsze jednak, kakao jest także źródłem polifenoli, które wykazują działanie przeciwutleniajace (zwalczają wolne rodniki i stres oksydacyjny w organizmie). Stanowi także rezerwuar znanego ze swych korzystnych właściwości flawonoidu– epikatechiny. Ziarna przeznaczone do wytwarzania tradycyjnego kakao są poddawane działaniu wysokiej temperatury, przez co zachowują mniej wartości odżywczych niż te surowe. Niemniej jednak wciąż wykazują wiele właściwości zdrowotnych, co niejednokrotnie udowodniono naukowo.

Opublikowanie kilka dni temu wyniki badań wykazały kolejne, bardzo korzystne działanie kakao na organizm. Analizie poddano profil lipidowy, wybrane markery stresu oksydacyjnego oraz poziom wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. 48 badanych zostało podzielonych na 3 grupy. Pierwszą z nich stanowiły osoby otrzymujące niewielkie ilości kakao (1 gram dziennie stanowiący około 55 mg flawanoli), w 2 grupie znaleźli się badani przyjmujący 2 gramy dziennie kakao i 110 mg flawanoli, 3 grupę zaś, stanowiły osoby otrzymujące znaczne ilośći kakao - bo 4 gramy dziennie zawierające 220 mg flawanoli. Co istotne, analizy po konsumpcji kakao przeprowadzano po upływe 1, 2 i 4 godzin oraz 4 tygodnie w trakcie trwania suplementacji.

Wyniki badań wykazały, że po 4 tygodniach trwającego doświadczenia poziom trójglicerydów, cholesterolu LDL (lipoprotein o niskiej gęstości) oraz jego utlenionych form był znacznie niższy w grupie 3, czyli wśród osób przyjmujących 4 gramy kakao dziennie. Uzyskane wyniki porównano do poziomu wyjściowego, przed rozpoczęciem badania. Ponadto w tej samej grupie badanej zaobserwowano wzrost „korzystnej“ frakcji cholesterolu – HDL.

Bardzo ciekawym wynikiem był także wzrost poziomu zredukowanej formy glutationu (GSH) we wszystkich analizowanych grupach. Wskazuje to jak silnie, przeciwutleniające właściwości posiada kakao, ponieważ podaż nawet 1g dziennie była w stanie zwiększyć pulę zredukowanej formy GSH wobec utlenionego disulfidu (GSSG). Stosunek obu tych form glutationu (GSH/GSSG) jest kluczowy w ochronie przeciwoksydacyjnej organizmu.

Zaobserwowano także korzystny wpływ na obniżenie poziomu izoprostanów. Związki te są strukturalnymi izomerami prostaglandyn i powstają w wyniku wolnorodnikowej peroksydacji wielo- nienasyconych kwasów tłuszczowych. Nawiasem mówiąc, stanowią bardzo dobry marker ostrych stanów zapalnych i chorób degeneracyjnych będących następstwem stresu oksydacyjnego. Wykazano, że poziom izoprostanu F2 był znacznie niższy w grupie 2 i 3 w stosunku do poziomu tego związku przed badaniem. Ponadto, pod koniec trwającego 4 tygodnie badania zaobserwowano także istotne obniżenie markeru m.in. stanu zapalnego, czyli stosunek poziomu kwasu arachidonowego (AA) do kwasu eikozapentaenowego (EPA).

Pomimo tego, ze analizowana grupa stanowiła tylko 48 osób, wyniki uzyskane przez badaczy bez wątpienia wskazują jak ogromne benefity zdrowotne przynosi spożywanie kakao. Ochrona układu krążenia, zwiększanie ilości zredukowanej (aktywnej, funkcjonalnej) formy ukochanego glutationu i zmniejszenie stanu zapalnego brzmi tym lepiej jeśli myślimy, że sprawcą może być dobrej jakości, bogate w flawonole kakao.

 

Dla przypomnienia:

Wartości odżywcze kakao (w 100 g/jednej łyżce stołowej - 5,4 g )

Wartość energetyczna - 228/12 kcal
Białko ogółem - 19.60/1.06 g
Tłuszcz - 13.70/0.74 g
Węglowodany - 57.90 g/3.13 (w tym cukry proste 1.75/0.09)
Błonnik - 37.0/2.0 g

Witaminy

Tiamina – 0.078/0.004 mg
Ryboflawina – 0.241/0.013 mg
Niacyna - 2.185/0.118 mg
Witamina B6  - 0.118/0.006 mg
Kwas foliowy -  32/2 µg
Witamina K – 2.5/0.1 µg
Witamina E – 0.10/0.01 mg

Minerały

Wapń – 128/7 mg
Żelazo - 13.86/0.75 mg
Magnez - 499/27 mg
Fosfor - 734/40 mg
Potas - 1524/82 mg
Sód – 21/1 mg
Cynk - 6.81/0.37 mg

Kwasy tłuszczowe

nasycone - 8.070/0.436 g
jednonienasycone - 4.570/0.247 g
wielonienasycone - 0.440/0.024 g 

Kofeina

230/12 mg

 

A kaloryczność....

100-gramowa tabliczka gorzkiej czekolady ma w zależności od zawartości kakao (60-99%) od ok. 500 do 590 kcal w 100 g.

Mała kostka czekolady waży 6 g i ma od 30 do 36 kilokalorii.

Najwięcej kalorii mają gorzkie czekolady o wysokiej zawartości masy kakaowej !

Czekolada o zawartości kakao 60% - 516 kcal w 100 g, 31 kcal w kostce (6 g)

Czekolada o zawartości kakao 64% - 502 kcal w 100 g, 30 kcal w kostce (6 g)

Czekolada o zawartości kakao 70% - 566 kcal w 100 g, 34 kcal w kostce (6 g)

Czekolada o zawartości kakao 85% - 530 kcal w 100 g, 32 kcal w kostce (6 g)

Czekolada o zawartości kakao 90% - 592 kcal w 100 g, 36 kcal w kostce (6 g)

Czekolada o zawartości kakao 99% - 590 kcal w 100 g, 35 kcal w kostce (6 g)

 

Źródła:

ttp://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/Gorzka-czekolada-ma-najwiecej-wartosci-odzywczych_34856.html

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *