Popularne artykuły

Jod – jak uzupełnić jego niedobór
Iodine I element pills. Dietary supplements. Vitamin capsules. 3d illustration
Suplementacja

Jod – jak uzupełnić jego niedobór 

Pamiętasz te reklamy telewizyjne, w których reklamują jodowaną sól? Domyślasz się, dlaczego to robią? Po prostu dlatego, że niedobór jodu rośnie, do tego stopnia, że ​​zagrożonych jest około 40% ludzi na całym świecie. Jako podstawową informację należy podać, iż jod jest niezbędnym składnikiem potrzebnym do prawidłowego funkcjonowania Twojego organizmu, co sprawia, że jego spożycie jest konieczne i ważne. Niewiele osób wie o korzyściach jodu w codziennym funkcjonowaniu ludzkiego ciała. Jeśli podobnie jest także w Twoim przypadku, ten post jest dla Ciebie. Czytaj dalej, aby dowiedzieć się więcej.


Co to jest jod?

Odkryty w XIX wieku przez francuskiego chemika jod jest niemetalicznym pierwiastkiem występującym głównie w oceanach i glebie. Jest to rzadki, rozpuszczalny w wodzie pierwiastek śladowy, który odgrywa znaczącą rolę w metabolizmie i rozwoju układu nerwowego. Musisz spożywać jod w odpowiedniej ilości, aby utrzymać zdrowie różnych organów w Twoim ciele, szczególnie tarczycy. Niedobór jodu powoduje znaczące reperkusje i prowadzi do poważnych problemów zdrowotnych. Jod łączy się z innymi substancjami, takimi jak potas, tworząc jodek potasu, który dodaje się do przetworzonej soli.

Tak więc, mając tak ważną rolę do odegrania, niedobór jodu w organizmie z pewnością stanie się widoczny w przypadku objawiających się z tego powodu problemów zdrowotnych. Spójrzmy teraz na ten aspekt.

Niedobór jodu

Brak wystarczającej ilości jodu w organizmie prowadzi do niedoboru jodu. Niektóre z objawów obejmują powiększenie tarczycy, depresję, lęk, problemy psychiczne i autyzm. Możliwości rozumowania maleją, a kontrolę przejmuje poczucie senności. Metabolizm jest poważnie zaburzony, co prowadzi do zwiększenia masy ciała, zaparć i niewłaściwego trawienia. Odporność również maleje i stajesz się bardziej podatny na przeziębienia, kaszel i gorączkę. Występuje nierównowaga hormonalna, która może prowadzić do emocjonalnych zawirowań. Kobiety odczuwają niewielki ból w piersiach podczas menstruacji.

Gdy niedobór jodu staje się ekstremalny, prowadzi do niewydolności narządowej i nieprawidłowej czynności tarczycy, wpływając na metabolizm ciała. Niedobór jodu jest poważnym problemem u ciężarnej. Decyduje o zdrowiu matki i dziecka i może znacznie wpłynąć na psychiczne i fizyczne możliwości płodu. Badania wykazały, że niedobór jodu i autyzm są ze sobą powiązane. Chociaż dalsze badania są wymagane w tym obszarze, niedobór jodu i autyzm wykazują przerażającą korelację.

Niedobór jodu jest globalnym problemem zdrowotnym dotykającym narody rozwijające się i rozwinięte. Wraz z zanikiem bogatej w jod gleby, która z powodu zanieczyszczenia środowiska szybko się wyczerpuje na całym świecie, naturalnie coraz ważniejszym problemem staje się pozyskiwanie jodu.

Aby uniknąć niedoboru jodu, musisz spożywać wystarczającą ilość jodu i utrzymywać poziom jodu w organizmie. Czytaj dalej, aby wiedzieć, jak to zrobić.

Rekomendowane spożycie jodu

Najpierw sprawdźmy, ile jodu potrzebuje Twoje ciało. Zalecane średnie dzienne spożycie dla osoby dorosłej wynosi co najmniej 150 mcg (mikrogramy), a dla kobiet w ciąży dochodzi do 250 mcg. Dla dzieci zakres waha się od 90-150 mcg, w zależności od ich wieku. Regularnie sprawdzaj, czy znasz poziom jodu w swoim organizmie.

Istnieją różne źródła jodu. Kilka produktów spożywczych i suplementy bez recepty zawierają jod potrzebny naszemu organizmowi. Niektóre z nich są wymienione poniżej:

  • Produkty zbożowe,
  • Nabiał, w szczególności mleko,
  • Jajka,
  • owoce morza,
  • owoce i warzywa,
  • sól jodowana.

Korzyści zdrowotne związane ze spożywaniem jodu

Oto kilka znaczących korzyści związanych ze spożywaniem jodu dla Twojego zdrowia. Rzućmy okiem na nie teraz. Czytaj.

  1. Reguluje metabolizm

Jod wzmacnia lub (jego niedobór) zaburza funkcje metaboliczne organizmu, pomagając w wytwarzaniu hormonów, które wpływają na aktywność metaboliczną organizmu. Jod poprawia wchłanianie pokarmu i jego późniejszą przemianę w energię. Kalorie spalone, zamieniają się w energię, umożliwiając utratę wagi. W przeciwnym razie są przechowywane jako nadmiar tłuszczów, co prowadzi do zwiększenia masy ciała i letargu. Ten proces utrzymuje Cię aktywną i energiczną przez cały dzień i prowadzi do spokojnego snu w nocy, pośrednio eliminując depresję i bezsenność.

  1. Wspomaga tarczycę

Tarczyca wykorzystuje jod do produkcji hormonów, takich jak tyroksyna i trijodotyronina, które pomagają w funkcjonowaniu różnych mechanizmów podtrzymujących życie. Brak jodu powoduje powiększenie tarczycy i prowadzi do dolegliwości takich jak kretynizm, niedoczynność tarczycy i wola. Gruczoł tarczycy potrzebuje wielu składników odżywczych, aby utrzymać jego prawidłowe funkcjonowanie, a jod jest najważniejszy ze wszystkich. Brak jodu prowadzi do nieprawidłowej funkcji tarczycy, co prowadzi do wielu problemów, takich jak upośledzenie pamięci, utrata włosów i alergie.

  1. Wspiera układ rozrodczy

Narządy rozrodcze rosną i dojrzewają naturalnie za pomocą jodu. Ponadto jod umożliwia łatwą ciążę przy minimalnych komplikacjach i chroni nienarodzone dziecko przed problemami neurologicznymi. Prawidłowe spożycie jodu utrzymuje zdrowie matki i dziecka, w szczególności nienarodzonego dziecka, ponieważ jest to decydujący czynnik dla ich zdrowia psychicznego i fizycznego. Suplementacja jodu zalecana jest kobietom w ciąży w celu spełnienia wysokich wymagań dotyczących jodu, ponieważ muszą one spożywać go zarówno dla siebie jak i dla nienarodzonego dziecka. Ostrożne i właściwe przyjmowanie jodu zmniejsza szanse na niską masę urodzeniową, wcześniactwo, autyzm i wiele innych problemów związanych z ciążą.

  1. Wzmacnia układ odpornościowy

Bakterie i wirusy nie mogą się rozwijać w środowisku bogatym w jod. W związku z tym jod chroni organizm przed chorobami. Buduje silną obronę, aktywując przeciwutleniacze i chroniąc Twoje ciało przed problemami zagrażającymi życiu, takimi jak choroby serca i nowotwory. Niedobór jodu może powodować upośledzenie odporności, dlatego odpowiedni poziom jodu potrzebny jest do silnego układu odpornościowego.

  1. Zapobiega niedoczynności tarczycy

Przyjmowanie odpowiednich ilości jodu chroni organizm przed stanem zwanym niedoczynnością tarczycy - powiększeniem tarczycy występującym w przedniej części szyi. Ta ekspansja powoduje spowolnienie wielu funkcji organizmu i prowadzi do masywnego wzrostu wagi. Prowadzi to do wysuszenia skóry, obniżenia koncentracji, skurczów, obrzęku, zaparć, a w skrajnych przypadkach do śpiączki i niewydolności serca. Obecność odpowiedniej ilości jodu w organizmie eliminuje ryzyko wystąpienia takich dolegliwości w ciele.

  1. Może pomóc w leczeniu mastopatii

Kobiety, które cierpią na mastopatię - stan, w którym guzki rosną w piersiach, mogą znaleźć wsparcie w jodzie. Zmniejsza on oznaki zwłóknienia i chroni przed bólem i towarzyszącym mu niepokojem. Jod jest zatem szeroko stosowany w nowoczesnych i alternatywnych terapiach do leczenia zwłóknienia. Jod umożliwia stabilną i funkcjonalną produkcję estrogenów, która dba o zdrowie piersi i eliminuje tworzenie się grudek i torbieli w piersiach. Chociaż dziedzina ta wymaga dalszych badań, wstępne testy dowiodły związku między leczeniem jodem a mastopatią.

  1. Utrzymuje zdolności poznawcze

Jeśli potrafisz prawidłowo myśleć i postrzegać, powinieneś podziękować jodowi w Twoim organizmie za pomoc w tym aspekcie Twojego funkcjonowania. Jeśli wystąpi jakikolwiek spadek aktywności mózgu, natychmiast sprawdź poziom jodu w organizmie. Badania wykazały natychmiastową poprawę umiejętności umysłowych po spożyciu jodu. Zwiększa produktywność u dorosłych i rozwija zdolności kognitywne u dorastających dzieci.

  1. Reguluje hormony

Tarczyca produkuje i reguluje wiele hormonów w Twoim ciele. Jod odgrywa istotną rolę w funkcjonowaniu tarczycy, przez co chroni hormony i zapobiega fluktuacjom ich poziomów. Hormony regulują wiele procesów w organizmie, a jod umożliwia im dobrą pracę.

  1. Chroni przed promieniowaniem

Jod chroni Twoją tarczycę przed wchłanianiem pierwiastków promieniotwórczych, chroniąc gruczoł przed skutkami szkodliwego promieniowania. Ta właściwość jodu przydaje się w przypadku wycieku radioaktywnego lub katastrofy w elektrowni. Lekarze również używają jodu do leczenia pacjentów poddanych radioterapii.

  1. Walczy z patogenami

Jod jest stosowany do leczenia chorobotwórczych patogenów. Doustne antybiotyki zabijają dobre bakterie wraz ze złymi, pozbawiając organizm zdrowych bakterii i pozostawiając niepotrzebne pozostałości w organizmie. Z drugiej strony, chociaż jod działa podobnie jak antybiotyk, nie uszkadza dobrych bakterii, których organizm potrzebuje.

  1. Oferuje ochronę przed rakiem

Jod pomaga kurczyć się organizmowi i zabija komórki rakotwórcze. W procesie zwanym apoptozą, czyli systematycznej śmierci komórek w organizmach wielokomórkowych, jod zatrzymuje się i zabija komórki, które mogą stale rosnąć i zabijać ciało. Jod odgrywa rolę w zapobieganiu nowotworom tarczycy, piersi, prostaty i żołądka.

  1. Utrzymuje Cię energicznym

Obecność jodu w organizmie utrzymuje Cię w równowadze i aktywności. Jod pomaga tarczycy w prawidłowym funkcjonowaniu i pomaga poruszać się z entuzjazmem, zwinnością i pozytywnym nastawieniem.

  1. Wzmacnia Twoje paznokcie

Jod wzmacnia słabe i łamliwe paznokcie. Poprawia ich ogólną kondycję i chroni przed infekcją. Dobrze zbilansowana dieta zapewni właściwe spożycie jodu, co pozwoli zachować zdrowie paznokci i zagwarantuje, że będą jasne, twarde i niełamliwe.

  1. Poprawia zdrowie jamy ustnej

Jod zabija szkodliwe bakterie w jamie ustnej, zapobiegając próchnicy zębów i otępieniu. Oczyszcza i wzmacnia zęby i jest środkiem dezynfekującym, który utrzymuje zęby w zdrowiu. Dzięki niemu Twoje usta są świeże i bezwonne.

  1. Korzyści z jodu dla skóry

Jod pomaga w budowie zdrowej i lśniącej skóry. Zatrzymuje suchą skórę i reguluje poziom jej nawilżenia. Przyspiesza gojenie blizn i skaleczeń, wspomaga naprawę skóry i kontroluje hormony powodujące trądzik. Opóźnia objawy starzenia, spowalniając powstawanie zmarszczek i cienkich linii.

  1. Korzyści z jodu dla włosów

Jod to sposób na długie i lśniące włosy, ponieważ zapewnia ich właściwy wzrost oraz zapobiega ich łamaniu. Jod działa regenerująco na włosy, ponieważ zabija grzyby atakujące mieszki włosowe. Właściwości antyseptyczne jodu chronią skórę głowy przed infekcjami, zapewniając czyste miejsce do wzrostu włosów.

Aby czerpać te wszystkie korzyści, ważne jest spożywanie pokarmów bogatych w jod. Poniżej wymieniono kilka z nich.

Produkty bogate w jod

Spożywanie pokarmów bogatych w jod pomaga w zapobieganiu niedoborom jodu. Najlepiej włączyć do diety żywność, która naturalnie zawiera jod w miejsce chemicznie indukowanych suplementów. Dostępnych jest wiele produktów bogatych w jod, a tutaj sporządziliśmy listę niektórych szczególnie łatwo dostępnych.

  1. Ziemniaki

Pieczone ziemniaki mają maksymalną zawartość jodu w porównaniu do każdej innej gotowanej postaci ziemniaków. Średniej wielkości ziemniak może dawać do 40% zalecanego dziennego spożycia jodu, co stanowi około 60 mcg.

  1. Mleko

Wypijanie szklanki mleka rano i wieczorem pomoże Ci wypełnić zalecane codzienne spożycie jodu. Mleko oprócz wapnia, witaminy D i innych użytecznych minerałów zawiera jod we właściwej ilości. Średniej wielkości szklanka mleka może dostarczyć 37% ilości jodu niezbędnej do codziennych potrzeb i zawiera 56 mikrogramów.

  1. Sól jodowana

Czy możesz sobie wyobrazić jedzenie bez soli? Trudne do wyobrażenia, prawda? Mając to na uwadze, sól jest jodowana, więc nie ma mowy, że ją przegapisz. Jest to najprostszy sposób, aby spozywać jod, ponieważ masz tendencję do dodawania soli do prawie każdej potrawy, którą jesz. Gram soli jodowanej zawiera około 77 mcg jodu.

  1. Jajka na twardo

Jajka gotowane są najprostsze do zrobienia! Są lekkie i zdrowe, i możesz je zjadać bez większych przygotowań. Jedno duże jajo zawiera 12 mcg jodu, co stanowi około 10% wymaganego dziennego spożycia jodu. Jedz jajka jako element głównego posiłku lub jako przekąski, aby zaspokoić zapotrzebowanie Twojego organizmu na jod

  1. Banany

Banan jest powszechnie dostępnym owocem, który jest pełen składników odżywczych i jest dostępny przez cały rok. Średniej wielkości banan zawiera około 3 mcg jodu. Spożywaj te owoce codziennie, jedząc je bezpośrednio lub dodając do smoothie lub sałatki.

Jak wskazaliśmy powyżej, jod jest ważny dla Twojego ciała. Ale, podobnie jak w przypadku każdego innego minerału, jego nadmierne spożycie może mieć niepożądane skutki. Czytaj dalej, aby dowiedzieć się więcej.

Skutki uboczne przedawkowania jodu

Jod może powodować działania niepożądane u niektórych osób podczas przyjmowania w dużych ilościach. Czasami powoduje on problemy u niektórych osób, nawet jeśli nie został przedawkowany. Niektóre działania niepożądane jodu to bóle głowy, nudności, palpitacje serca, wysoka gorączka, ból brzucha, biegunka, wymioty, pragnienie i katar. Najlepiej skonsultować się z lekarzem, gdy zauważysz takie objawy. Musisz również zwracać uwagę na swoje dzienne spożycie tego pierwiastka.

Dobrym sposobem na to, by nie przesadzić z przyjmowaniem jodu, jest konsumowanie go w sposób naturalny. W jaki sposób? Właśnie do tego zmierzamy.

Naturalne sposoby zwiększania poziomu jodu w Twoim organizmie

Jak wspomniano wcześniej, najlepiej jest przyjmować jod naturalnie. Suplementy są łatwo dostępne na rynku, ale kiedy można wykorzystać naturalne, bogate źródła jodu, najlepiej je stosować. Okolica, w której przebywasz, miejsce, w którym rośnie Twoje jedzenie, oraz czystość powietrza wpływają na zwiększenie poziomu jodu w Twoim ciele. Przeczytaj poniżej, aby dowiedzieć się, jak to działa.

  • jedz ekologicznie uprawianą żywność i produkty pochodzące z bogatej w jod gleby. Upewnij się, że żywność jest przechowywana w ceramicznych pojemnikach.
  • kupuj chleb i mąkę, które są organiczne i pełnoziarniste. Unikaj pokarmów zawierających brom.
  • kupuj produkty do pielęgnacji skóry pozbawione toksycznych chemikaliów.
  • w zamkniętych pomieszczeniach otwieraj okna i wpuszczaj świeże powietrze, aby zachować czystość i przewiewność.
  • pij czystą i świeżą wodę zamiast napojów i wody gazowanej.

Stosowanie suplementów jodu

Gdy spożycie jodu w naturalny sposób nie jest wystarczające, zastosuj suplementy jodu, takie jak jodek potasu, jodek sodu i roztwór Lugola, aby zwiększyć poziom jodu. Spożywanie ich jest łatwe. Wystarczy wymieszać suplementy w wodzie lub soku owocowym i wypić.

Niedobór jodu jest poważnym problemem zdrowotnym w krajach rozwijających się. Tak więc jest bardzo ważne, aby upewnić się, że organizm otrzymuje wystarczającą ilość jodu i zużywa go w sposób bezpieczny dla całego systemu.

Protokół jodowy

Jedną z opcji suplementowania jodu, jest zastosowanie się do protokołu jodowego, który dokładnie określa metody przyjmowania suplementu. Który jod wybrać do protokołu? Najlepiej taki, który zawiera jod i jodek (jako sól potasową). Dzięki temu mamy dwie odpowiednie formy jodu w jednym suplemencie. Do suplementacji jodem, warto dodać selen, który umożliwia odpowiednie wykorzystanie jodu w organizmie.

    Dawkowanie

    Ilości rekomendowane niestety odbiegają nieco od realnych zapotrzebowań. Każdy ma swoją indywidualną dawkę, którą często trudno określić, ponieważ jest to zależne od wielu czynników - stylu życia, pracy, chorób, ilości innych mikroelementów, narażenia na toksyny i wiele, wiele innych. Niektórzy zalecą 25 mg jako dawkę minimalną, inni natomiast 50 mg. Pewien doktor sugeruje aż 75 mg jodu dziennie, z przerwami 3-4 dniowymi. Warto również dodać, że kobiety mają wyższe zapotrzebowanie na jod niż mężczyźni!

    Jak przeprowadzić protokół?

    Po pierwsze - pod okiem specjalisty, żeby nie zrobić sobie krzywdy.

    Jod warto przyjmować rano, ponieważ u wielu zwiększa poziom energii, przez co ciężko jest zasnąć. Należy przyjmować go z jedzeniem, żeby ochronić żołądek i poprawić jego wchłanianie.

    Dodatki, najczęściej proponowane do protokołu jodowego:

    Jak długo przyjmować jod?

    Nie ma ustalonego czasu, w którym należy przyjmować jod. Niektórzy mówią pół roku, natomiast inni co najmniej rok, by organizm się wysycił oraz wydalił wszelkie halogenki i jod wszedł do komórek. Warto się obserwować.

    Jak i kiedy zwiększyć dawkę jodu?

    Jeśli nie odczuwasz żadnych efektów, z pewnością można zwiększyć dawkę. Należy to robić stopniowo, z odstępem kilku dni, żeby dać sobie czas na ewentualne skutki uboczne czy złe samopoczucie. Warto robić to delikatnie i stopniowo oraz nie zapominanie o pozostałej suplementacji wspierającej.

    Który jod wybrać do protokołu?

    Sprawdź nasz ranking, który znajdziesz tutaj.  Dzięki temu przejrzysz kilka preparatów i wybierzesz dla siebie ten najlepszy.

    FAQ

    Odpowiedzi eksperta na pytania czytelników

    - Czy jod należy do kategorii witamin i minerałów?

    Jod to minerał i pierwiastek chemiczny.

    - Czy suplementy jodu są drogie?

    Suplementy jodu nie są zbyt drogie w porównaniu do innych suplementów zdrowotnych. Są one łatwo dostępne bez recepty w sklepach medycznych.

    - Jak sól jest jodowana?

    Dokładnie sproszkowana sól i łagodny roztwór jodanu potasu miesza się w celu wytworzenia soli jodowanej.

    - Czy istnieje różnica w wyglądzie soli kuchennej i soli jodowanej?

    Nie ma różnicy w wyglądzie i smaku między obiema solami. Aby poznać różnicę, trzeba zrobić test na sól.

    Mam nadzieję, że powyższe informacje na temat korzyści jodu okazały się przydatne. Monitoruj spożycie jodu i bądź świadomy jego skutków, tak abyś mógł dokonywać świadomych wyborów żywieniowych.

    Powiązane artykuły

    Dodaj komentarz

    Wymagane pola są zaznaczone *