Popularne artykuły

Jaka jest optymalna zawartość kurkuminy w kurkumie?
Suplementacja

Jaka jest optymalna zawartość kurkuminy w kurkumie? 

Kurkumina jest najcenniejszą substancją bioaktywną obecną w kłączu kurkumy. Jest to barwrnik o charakterze polifenoli, należący do grupy kurkuminoidów. Kurkumina wykazuje szeroki zakres prozdrowotnego działania na poziomie komórkowym i na poziomie całego organizmu. Ma silne właściwości antyoksydacyjne, przeciwzapalne, przeciwwirusowe, antybakteryjne oraz przeciwnowotworowe, dlatego też jest z powodzeniem wykorzystywana w terapii wielu chorób – astmy, miażdżycy, cukrzycy, chorób neurodegeneracyjnych czy nowotworów.

Kurkumina ma zdolność do neutralizacji reaktywnych form tlenu, m.in. anionorodnika ponadtlenkowego, rodnika hydroksylowego i tlenku azotu. Chroni lipidy przed peroksydacją. Zwiększa poziom enzymów antyoksydacyjnych – peroksydazy glutationowej, S-transferazy glutationowej, katalazy oraz dysmutazy ponadtlenkowej. Ponadto, kurkumina działa silnie przeciwzapalnie – hamuje aktywację czynnika transkrypcyjnego NF-kB, regulującego ekspresję interleukin prozapalnych, cząsteczek adhezyjnych i cyklooksygenazy 2 (COX-2), kluczowych mediatorów stanu zapalnego. Zapobiegając powstawaniu złogów β-amyloidu, substancja ta chroni przed rozwojem choroby Alzheimera. Badania naukowe potwierdziły także właściwości chemoprewencyjne kurkuminy. Może ona hamować etap inicjacji i proliferacji komórek nowotworowych.

Kurkumina we wlewach

Powszechnie dostępne, sproszkowane kłącze kurkumy nie składa się w 100% z kurkuminy. Procentowa zawartość kurkuminy w przyprawach może różnić się w zależności od wielu czynników. Od czego zależy ilość kurkuminy w kłączu kurkumy?

Zawartość kurkuminy w sproszkowanym kłączu na poziomie 2,5% jest zadowalająca, a wartość powyżej 4% świadczy o wysokiej jakości produktu. Mniejsze natężenie substancji można łatwo zrekompensować poprzez zwiększenie ilości przyjmowanego proszku. Przeciętnie stosuje się 1-1,5 łyżeczki kurkumy, co daje około 5 gram proszku. Taka porcja 4% kurkumy dostarcza 0,2 g kurkuminy, natomiast 3% proszek o tej samej wadze zawiera 0,15 g.

Korzyści kurkuminy

Istnieje kilka gatunków kurkumy, mniej lub bardziej bogatych w kurkuminę, m.in. kurkuma wonna (C. aromatica), o niskiej zawartości kurkuminy oraz obfitująca w tę substancję kurkuma długa (C. longa, ostryż długi). Duże znaczenie ma także miejsce i sposób uprawy roślin. Według ”Medicinal and Aromatic Plants – Turmeric”, wysoką (10,2%) zawartością kurkuminy odznaczały się kłącza rosnące na terenie Parku Kaziranga w Indiach, podczas gdy pozostałe uprawy charakteryzują się niższą jakością, na poziomie 3-4%.  Kolejnym istotnym czynnikiem jest przetwarzanie surowca. Tradycyjne metody przetwarzania kłącza kurkumy pozwalają na zachowanie większości kurkuminy, a podgrzewanie, jako element procesu proszkowania, zawsze prowadzi do pewnych strat ilościowych. Dlatego też, aby zachować jak najwięcej tej cennej substancji, warto jest stosować całe kłącze kurkumy zamiast gotowego, sproszkowanego surowca.

Marta Ogorzałek

Powiązane artykuły

Dodaj komentarz

Wymagane pola są zaznaczone *