Jak zrobić tatar

fitness-food

jak zrobić tatar

Tatar to z pewnością najprostsze danie z wołowiny jakie możemy sobie wymyślić. Kawałek świeżej, bogatej w białko polędwicy wołowej, odrobina organicznej oliwy z oliwek, żółtko, cebula i kiszony ogórek. Do tego przyprawy: sól i pieprz i tatar w podstawowej wersji gotowy. Jeśli chcecie nieco poeksperymentować możecie powalczyć również z kaparami i oliwkami. Białą cebulę zamienić na czerwoną a żółtko zabrać z jaj przepiórczych. Nie ważne jaką wersję tatara wybierzecie, najlepiej smakować ona będzie na własnoręcznie upieczonym chlebie z pełnoziarnistej mąki.

Czas przygotowania: 10 minut

Składniki 2-3 porcje

Przygotowanie

Mięso z polędwicy wołowej umieść w misce, wbij żółtko.
Dodaj cebulę i ogórka, pokrojone w bardzo drobną kostkę.
Wlej oliwę z oliwek, dodaj przyprawy i wszystko bardzo dokładnie wymieszaj.

Wartości odżywcze

Białko: 54g
Węglowodany: 2g
Tłuszcz: 25g

Jeden komentarz

  1. Świetnie przedstawiony przepis, na pewno wypróbuje go także przy najbliższej okazji. W podaniu tatara bardzo właśnie liczy się ładne udekorowania całej potrawy na talerzu, aby było smacznie, bo w końcu je też się oczami :-). Wiele osób robi prawdziwie kompozycje jak dzieła sztuki, mi niestety nie zawsze się udaje. Robię czasami taki prosty ale zawsze skuszę się na coś lepszego. Dziękuję jeszcze raz za wspaniały wpis.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *