Popularne artykuły

Jak usmażyć stek ?
Zdrowe Przepisy

Jak usmażyć stek ? 

jak-usmazyc-stek

 

Wołowina. Zdecydowanie najbardziej wartościowe i najchętniej (może nie najczęściej) wybierane przez kulturystów mięso. Burgery, carpaccio, tatar, steki z antrykotu, ligawy, rostbefu no i polędwicy. To wszystko genialne potrawy właśnie z "krowiego mięsa" znane prawdopodobnie każdemu zawodnikowi. Czerwone, często surowe mięso uwielbiane przez każdego faceta i nieco mniejszą część płci przeciwnej. Pełne pełnowartościowego białka jak i również bogate źródło kreatyny!

Mówi się, że nie można zepsuć steka z polędwicy (z innym rodzajem mięsa bywa różne -  nie jest tak wdzięczne w obróbce) ale dla formalności dziś przepis na to jak prawidłowo usmażyć stek.

Co będzie nam potrzebne:

- 2 steki z polędwicy o grubości 1,5-2 cm

oliwa  z oliwek 

- sól, pieprz

Przygotowanie:

1. Wyjmij steki z lodówki i pozwól im zostać 10 minut w temperaturze pokojowej

2. natrzyj dokładnie stek z obu stron oliwą z oliwek

3. przypraw steki świeżo mielonym czarnym pieprzem

4. smaż steki na mocno rozgrzanej patelni grillowej, po 1-3 minut z każdej ze stron (1 minuta krwiste, 3 minuty dobrze wysmażone)

5. zdejmij steki z patelni i pozwól odpocząć im na talerzu ok 5 minut

6. posól steki przed podaniem (nigdy nie solę steków wcześniej aby nie stały się zbyt twarde, aczkolwiek osolenie ich po natarciu oliwą jest dopuszczalne).

 

Powiązane artykuły

Dodaj komentarz

Wymagane pola są zaznaczone *