Jak dieta śródziemnomorska może ograniczyć osteoporozę?

Jakub Kola

Bycie na diecie typu śródziemnomorskiego może zmniejszyć utratę masy kostnej u osób z osteoporozą - wynika z najnowszych badań przeprowadzonych przez University of East Anglia. Nowe, opublikowane niedawno, wyniki pokazują, że trzymanie się diety bogatej w owoce, warzywa, orzechy, nierafinowane zboża, oliwę z oliwek i ryby może zmniejszyć utratę gęstości kości biodrowej w ciągu zaledwie 12 miesięcy. Wymienione produkty są podstawą diety śródziemnomorskiej.

Opisane badanie jest pierwszym długoterminowym, ogólnoeuropejskim badaniem klinicznym, w którym przedstawiono wpływ diety śródziemnomorskiej na zdrowie i gęstość kości u osób starszych.

W badaniu wzięło udział ponad 1000 osób w wieku od 65 do 79 lat, a ochotników podzielono losowo na dwie grupy – jedna grupa przez 12 miesięcy była na diecie śródziemnomorskiej, a grupa kontrolna nie zmieniła swoich zwyczajów żywieniowych.

Gęstość kości mierzono na początku eksperymentu i po 12 miesiącach. Dieta nie miała zauważalnego wpływu na uczestników z prawidłową gęstością kości, ale miała istotny statystycznie wpływ na osoby z osteoporozą.

Osoby z grupy kontrolnej nadal obserwowały stopniowe zmniejszenie gęstości kości związane z wiekiem, ale osoby stosujące dietę śródziemnomorską wykazywały równoważny wzrost gęstości kości w jednej części ciała - szyjce kości udowej. Jest to obszar, który łączy wał kości udowej z zaokrągloną głową, która łączy się ze stawem biodrowym w miednicy.

Wygląd wewnętrzny kości u osoby zdrowej oraz cierpiącej na osteoporozę.

Znalezione obrazy dla zapytania osteoporosis

Brytyjski naukowiec prof. Susan Fairweather-Tait z Norwich Medical School w UEA powiedziała: "Jest to szczególnie wrażliwy obszar, bardzo podatny na osteoporozę. Utrata gęstości kości w szyjce kości udowej jest często przyczyną urazu stawu biodrowego, co jest powszechne u osób starszych cierpiących na osteoporozę”.

"Zmiana gęstości kości zajmuje dużo czasu, więc 12-miesięczna próba, choć jedna z najdłuższych do tej pory, wciąż była stosunkowo krótkim okresem, aby pokazać faktyczny wpływ danej diety. To, że byliśmy w stanie dostrzec wyraźną różnicę między grupami, nawet w tym jednym obszarze jest niezwykle istotna. "

Finansowany ze środków UE eksperyment, kierowany przez Uniwersytet w Bolonii, został ukończony przez 1142 uczestników rekrutowanych w pięciu ośrodkach we Włoszech, Wielkiej Brytanii, Holandii, Polsce i Francji. Osoby przestrzegające diety śródziemnomorskiej zwiększyły spożycie owoców, warzyw, orzechów, nierafinowanych zbóż, oliwy z oliwek i ryb, spożywały niewielkie ilości produktów mlecznych i mięsa oraz spożywały umiarkowane ilości alkoholu.

Ludzie w grupie badanej otrzymywali żywność, taką jak oliwa z oliwek i pełnoziarnisty makaron, aby zachęcić ich do trzymania się diety. Otrzymali także niewielkie dawki suplementu witaminy D, aby wyrównać wpływ różnych poziomów nasłonecznienia na poziom witaminy D między uczestniczącymi krajami.

Na początku i na końcu badania pobrano próbki krwi w celu sprawdzenia interesujących biomarkerów. Gęstość kości mierzono u ponad 600 uczestników w obu grupach w odcinku lędźwiowym kręgosłupa i szyjce kości udowej. Spośród tych uczestników, prawie 10% miało osteoporozę na początku badania.

Co-researcher z UEA, dr Amy Jennings, powiedziała: "Chociaż jest to niewielka liczba, wystarczy, aby zmiany w gęstości kości udowej między dwiema grupami były statystycznie istotne.”

"Osoby cierpiące na osteoporozę tracą gęstość kości znacznie szybciej niż inni przedstawiciele populacji, więc częściej obserwujemy zmiany u tych ochotników niż u osób, które tracą gęstość kości wolniej, tak jak wszyscy z wiekiem”

"Gdyby próba była dłuższa, mogłoby się okazać, że moglibyśmy zauważyć zmiany u ochotników z prawidłową gęstością kości, jednak już dość trudno było nam zachęcić naszych ochotników do zmiany diety na rok. Okres badania dłuższy niż 12 miesięcy na pewno utrudniłby rekrutację, a badani, w trakcie trwania eksperymentu, mogliby pozwalać sobie na coraz więcej odstępstw".

Naukowcy chcieliby zobaczyć podobną lub najlepiej dłuższą próbę u pacjentów z osteoporozą, aby potwierdzić odkrycia w większej grupie i sprawdzić, czy wpływ można zaobserwować w innych obszarach ciała. Jeśli ten poważny stan chorobowy można złagodzić poprzez dietę, byłby to mile widziany dodatek do obecnych terapii, zwłaszcza leków, na osteoporozę, które mogą mieć poważne skutki uboczne.

"Dieta śródziemnomorska już niejednokrotnie udowodniła, że jest w stanie przynieść znaczące korzyści zdrowotne, zmniejszając ryzyko chorób układu krążenia, choroby Parkinsona, Alzheimera i raka" - powiedział prof. Fairweather-Tait. "Nie ma więc żadnych przeciwskazań do przejścia na taką dietę, bez względu na to, czy masz osteoporozę, czy nie."

"Wzorzec dietetyczny w stylu śródziemnomorskim z witaminą D3 (10 μg / dzień) uzupełnia zmniejszoną masę kostną u starszych Europejczyków z osteoporozą w punkcie wyjściowym: wyniki rocznego badania z randomizacją i grupą kontrolną" zostały opublikowane w czasopiśmie American Journal of Clinical Nutrition w lipcu 2018.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *