Healthy Lifestyle

Spożycie mleka i nabiału a zdrowie sercowo-naczyniowe – fakty i kontrowersje – część 1

Spożycie mleka i nabiału a zdrowie sercowo-naczyniowe – fakty i kontrowersje – część 1

Na temat mleka i produktów mlecznych możemy spotkać rozmaite teorie. Jedno mówią o tym ile dzięki nim możemy dostarczyć łatwostrawnego i pełnowartościowego białka, inni o znacznej zawartości dobrze przyswajalnego wapnia, jeszcze inni upatrują się w nabiale potencjału zaostrzania zmian trądzikowych czy wytwarzania śluzu. Dziś Waszą uwagę chciałbym skupić na tematyce […]

Żywieniowy elementarz sportowca – Białko w żywieniu człowieka – część 1

Żywieniowy elementarz sportowca – Białko w żywieniu człowieka – część 1

Kontynuujemy cykl żywieniowego elementarza sportowca, tym razem na warsztat weźmiemy kolejny makroskładnik – proteiny. Święty Grall sportów sylwetkowych i siłowych, gloryfikowany składnik diety wielu sportowców, jeden z podstawowych składników najpopularniejszych suplementów diety. Czym jest uwielbiane przez wszystkich białko? Do czego służy w naszym organizmie? Ile tak naprawdę powinniśmy go spożywać […]

Nabiał może chronić przed nadciśnieniem – najnowsze doniesienia

Nabiał może chronić przed nadciśnieniem – najnowsze doniesienia

Tytuł nieco zaskakujący, choć same doniesienia o protekcyjnym wpływem nabiału względem chorób układu sercowo-naczyniowego już nie są tak świeże. O tym jednak innym razem. Niedawno moją uwagę przykuł całkiem świeży artykuł (28 sierpnia 2019) w którym oceniano czy wyższa podaż sera może minimalizować zaburzenia funkcji śródbłonka naczyniowego powodowane wysokim spożyciem […]

Cholina – kluczowy składnik odżywczy

Cholina – kluczowy składnik odżywczy

Pomimo kilkudziesięcioletniej historii dietetyki, najnowsze badania wskazują, że nadal istnieją kluczowe składniki odżywcze, których możemy dostarczać naszemu organizmowi w niewystarczających ilościach. Składnik odżywczy, którego może brakować wielu z nas? Odpowiedź brzmi – cholina. Cholina, obecna w jajach, nabiale i mięsie, została uznana przez Instytut Medyczny za niezbędny składnik odżywczy w […]

Białko wołowe – suplementacyjny hit czy pic na wodę?

Białko wołowe – suplementacyjny hit czy pic na wodę?

O tym, że wyższe spożycie protein (niż przeciętny Kowalski, a nie bez umiaru) wspiera budowę formy sportowej. Białko dostarczane wraz z żywnością i suplementami wspiera anabolizm, a jeśli włączymy dodatkowo wysiłek fizyczny – o poprawę sylwetki nie jest wcale trudno. Oczywiście prócz podaży białka wpływ na to ma cała rzesza […]

Father and son in the gym. Father and son spend time together and lead a healthy lifestyle. Man and boy are working out. Father and son are doing exercise.

Wpływ wysiłku fizycznego na wrażliwość insulinową

Insulinooporność jest często występującym zjawiskiem u starszych osób, chociaż staje się coraz bardziej powszechna we wszystkich grupach wiekowych, w tym u osób w młodym i średnim wieku z nadmiernym stopniem otłuszczenia ciała, prowadzących zdecydowanie siedzący tryb życia [1]. Niewątpliwie ponadprzeciętne odkładanie się zapasowej tkanki tłuszczowej w organizmie, zdefiniowane jako nadwaga […]

Czy suplementacja miodem ma sens? – część 2 – miód i zdrowie

Czy suplementacja miodem ma sens? – część 2 – miód i zdrowie

Wiedziano o tym już dosyć dawno. Jeśli by wierzyć skalnym malunkom – ludzie stosowali miód ok. 5500 lat temu. Terapeutyczne zastosowanie miodu notowali już Majowie, Babilończycy i starożytni Egipcjanie. Na dzień dzisiejszy znamy około 300 gatunków miodu. Różni się on składem, smakiem, barwą, zapachem i właściwościami. Różnice wynikają z różnego […]

Czy suplementacja miodem ma sens? – część 1 – miód i sport

Czy suplementacja miodem ma sens? – część 1 – miód i sport

Suplementacja węglowodanów jest szeroko rozpowszechniona w środowisku osób aktywnych. Chętnie sięga się po napoje izotoniczne, odzywki typu carbo, żele energetyczne, batony węglowodanowe, maksymalizacji ulega także spożycie węglowodanów w całodziennej racji pokarmowej, głównie przez większą podaż produktów węglowodanowych (produkty zbożowe, warzywa skrobiowe, świeże i suszone owoce, czasem cukry rafinowane i żywność […]

Wysokie spożycie białka a zdrowie jelit

Wysokie spożycie białka a zdrowie jelit

Wielokrotnie poruszany temat maksymalizacji spożycia białka zwykle dotyczy jego wpływu na narządy np. nerki lub wątrobę.  Z drugiej strony wciąż pojawiają się głosy promujące tezę, że wzrost mięśni jest możliwy głównie dzięki spożywaniu znacznych ilości białka. Funkcje aminokwasów nie zamykają się jednak wyłącznie na mięśniach, nerkach i wątrobie. Uwaga skupiona […]

Wpływ przyjmowania metforminy na ryzyko niedoboru witaminy B12

Wpływ przyjmowania metforminy na ryzyko niedoboru witaminy B12

Metformina jest obecnie najczęściej stosowanym lekiem przeciwcukrzycowym, bowiem niemal wszystkie wytyczne towarzystw naukowych w dziedzinie diabetologii na całym świecie zalecają jej przyjmowanie jako leku pierwszego rzutu w leczeniu pacjentów z cukrzycą typu 2 [1]. Ponadto, metformina jest także często wykorzystywana w leczeniu innych stanów związanych z występowaniem oporności na insulinę, […]

Jak mózg i mięśnie reagują na kreatynę cz.2

Jak mózg i mięśnie reagują na kreatynę cz.2

Poprzednia część artykułu wskazywała na podstawowe znaczenie biologiczne, genezę stosowania i przemiany biochemiczne kreatyny w organizmie człowieka. Przykładem bogatej funkcjonalności tego związku było opisanie wpływu jego niedoborów na mózg. Jakie jeszcze znaczenie ma suplementacja kreatyną i czy jest korzystna tylko dla mięśni? Niedokrwienie i niedotlenienie Kiedy do mózgu nie dociera […]

Temat tabu – seks w trakcie ciąży

Temat tabu – seks w trakcie ciąży

Od aktu miłosnego wszystko się zaczęło… Skoro już jesteśmy przez ostatnie dwa tygodnie przy tematach związanych z porodami przedwczesnymi czy też celowym wywoływaniu porodu, kiedy już ciąża jest donoszona, to nie można ominąć tematu jakim jest seks. Seks czy stymulacja sutków jest jednym z alternatywnych metod zalecanych przez położne w […]

Konsumpcja kofeiny a stężenie kortyzolu

Konsumpcja kofeiny a stężenie kortyzolu

Nie ulega żadnej wątpliwości, że kawa jest jednym z najczęściej spożywanych napojów na całym świecie, jak również stanowi główne źródło kofeiny dla większości populacji [1]. Pomimo, iż kawa jest przede wszystkim kojarzona z zawartością kofeiny to jednak jest to złożona mieszanina ponad 1000 różnych bioaktywnych związków, które wykazują szerokie spektrum […]

Food with calcium. Products rich in calcium. The view from above, flat lay

Czy wysoka podaż wapnia wspomaga redukcję masy ciała?

Otyłość stała się jednym z najważniejszych problemów zdrowia publicznego na świecie i jest niewątpliwie ściśle związana z występowaniem wielu przewlekłych chorób niezakaźnych, takich jak nowotwory, choroby sercowo-naczyniowe czy cukrzyca typu 2 [1, 2]. Jak się bowiem okazuje, nawet niewielkie zmniejszenie masy ciała o 5 % (np. około 2,5 kg przy […]

Rola witaminy D w nieswoistych chorobach zapalnych jelit

Rola witaminy D w nieswoistych chorobach zapalnych jelit

Do grupy nieswoistych chorób zapalnych jelit zalicza się wrzodziejące zapalenie jelita grubego i chorobę Leśniowskiego-Crohna [1]. Nieswoiste zapalenia jelit są najbardziej rozpowszechnione w rozwiniętych krajach zachodnich Europy i w Ameryce Północnej, bowiem charakteryzują się one najwyższym wskaźnikiem chorobowości. Ponadto zaobserwowano, że zapadalność na nieswoiste choroby zapalne jelit gwałtownie wzrasta w  […]

Czy głodówki są lepszym wyborem od typowej diety redukcyjnej?

Czy głodówki są lepszym wyborem od typowej diety redukcyjnej?

Czy głodówki całodniowe są lepszą alternatywą dla ujemnego bilansu kalorycznego utrzymywanego na co dzień? W ostatnich latach badania powstała masa badań naukowych na temat wpływu różnego rodzaju modeli diet z ujemnym bilansem energetycznym i korzyściami związanymi z nimi. Badania te głównie obejmowały model ciągłej restrykcji kalorycznej, tzw. IF (czyli okno żywieniowe […]

Poród przedwczesny a wybrane substancje ziołowe – mit czy fakt? Cz. 2

Poród przedwczesny a wybrane substancje ziołowe – mit czy fakt? Cz. 2

Zgodnie z obietnicą, w tym tygodniu biorę pod lupę kwestię związane z tym czy rzeczywiście mamy się obawiać niektórych preparatów ziołowych/różnego rodzaju substancji naturalnych, które w obiegowej opinii i według Doktor GOOGLE noszą miano tych, które zwiększają ryzyko porodu przedwczesnego poprzez np. wywoływania skurczy macicy i wędrują w internecie pod […]

Żywieniowy elementarz sportowca – Węglowodany w żywieniu człowieka – część 4

Żywieniowy elementarz sportowca – Węglowodany w żywieniu człowieka – część 4

Pozostajemy w kręgu zainteresowania węglowodanami. Dziś, zgodnie z obietnicą złożoną w części 3, chciałbym skupić się na zastosowaniu węglowodanów w żywieniu sportowców. Dziś mniejsza uwagę przyłożymy do typowego przedstawiciela populacji Polski, większa natomiast – aktywnym. Wspomniałem ostatnio o tym, że zapotrzebowanie na węglowodany wśród sportowców zazwyczaj podaje się w ilości […]

Żywieniowy elementarz sportowca – Węglowodany w żywieniu człowieka – część 3

Żywieniowy elementarz sportowca – Węglowodany w żywieniu człowieka – część 3

Definicje i podziały węglowodanów już za nami, omówiliśmy tez temat błonnika pokarmowego. Dziś nadeszła pora na rozprawienie się z tematyką węglowodanów – zapotrzebowaniem „Kowalskiego” i osoby aktywnej, a także źródłami pokarmowymi. Jakie mamy źródła węglowodanów i z których warto korzystać na co dzień? Jak padło w poprzednich częściach – węglowodany […]

Sok z granatów – ochrona mózgu dzieci z hipotrofią wewnątrzmaciczną?

Sok z granatów – ochrona mózgu dzieci z hipotrofią wewnątrzmaciczną?

O zbawiennych właściwościach owoców, warzyw i roślin wiemy nie od dziś. Każdy z nich posiada w sobie takie składniki, które w mniejszym lub większym stopniu działają na organizm człowieka. Dziś chcielibyśmy wziąć pod lupę sok z granatów, który według naukowców z Brigham and Women’s Hospital, może mieć kluczowe znaczenie dla […]

Żywieniowy elementarz sportowca – Węglowodany w żywieniu człowieka – część 2

Żywieniowy elementarz sportowca – Węglowodany w żywieniu człowieka – część 2

W poprzedniej części przybliżyłem Wam czym są cukrowce, jakie są ich inne nazwy, a także w jaki sposób możemy dokonać podziału węglowodanów. Wiecie już także, że błonnik również należy do grupy węglowodanów, a produkty zasobne w cukrowce są jego znakomitym źródłem. Warto więc wiedzę na temat błonnika nieco poszerzyć i […]

Wiek mężczyzny, a jego potencjał do rozwoju tężyzny fizycznej

Wiek mężczyzny, a jego potencjał do rozwoju tężyzny fizycznej

W obiegowej opinii przyjęło się uważać, iż postępujący wiek jest u mężczyzn czynnikiem, który sam w sobie rzutuje na poziom testosteronu. Wiele badań również sugerowało taką zależność. Wraz z postępującym wiekiem wielu mężczyzn traci wiarę w swój potencjał do poprawy tężyzny fizycznej, a tym samym zapał do aktywności sportowej. Nie […]

Żywieniowy elementarz sportowca – Węglowodany w żywieniu człowieka – część 1

Żywieniowy elementarz sportowca – Węglowodany w żywieniu człowieka – część 1

Węglowodany są makroskładnikiem, który ostatnimi laty bardzo często pojawiał się na ustach (nie z mylić z „w ustach”!) osób zainteresowanych zdrowym żywieniem, szczególnie odżywianiem osób aktywnych. Proponowano zastosowanie diety ketogennej, paleo, samuraja i rozmaitych innych protokołów mających w zwyczaju ograniczać konsumpcję cukrowców na rzecz innych makroskładników, najczęściej tłuszczów. Aktualnie węglowodany […]

Olej ze smażenia – jego wpływ na stan zapalny jelita grubego i wzrost guzów

Olej ze smażenia – jego wpływ na stan zapalny jelita grubego i wzrost guzów

Na temat oleju do smażenia można byłoby rzec wiele. Każdy z nas doskonale wie, jak wiele negatywnych rzeczy na jego temat się mówi. Wpływa na otyłość, powoduje miażdżycę, osłabia pracę serca…  Negatywnych skutków jego zażywania można byłoby wymieniać w nieskończoność. Okazuje się jednak, że olej do smażenia może mieć także […]

Zwyrodnienie plamki żółtej – żywienie i suplementacja

Zwyrodnienie plamki żółtej – żywienie i suplementacja

Zwyrodnienie plamki żółtej jest jedną z najczęstszych przyczyn powodujących zaburzenie widzenia. Dotyka ono około 1 osoby na 10 po 50 roku życia [1] i polega na zwyrodnieniu obszaru siatkówki oka kontrolującego ostrość widzenia, czego efektem jest to, że obiekty przestają być ostre, a proste linie odbierane są jako krzywe. Stan […]

Poród przedwczesny a naturalne preparaty ziołowe – czy jest się czego obawiać? cz. 1

Poród przedwczesny a naturalne preparaty ziołowe – czy jest się czego obawiać? cz. 1

Większość kobiet ciężarnych jak ognia się obawia porodu przedwczesnego i nic dziwnego – mi osobiście na samą myśl serce przyśpiesza, ręce drżą i zlewa mnie zimnym potem, szczególnie po tym jak w 20 TC miałam incydent (całe szczęście na czas wykrytym oraz opanowanym przez mojego lekarza prowadzącego ciąże) z nadmiernym […]

Tłuszcze – sprawdź które wybierać, a których należy unikać!

Tłuszcze – sprawdź które wybierać, a których należy unikać!

Tłuszcze stanowią istotną część naszej diety. Dzięki nim dostarczamy do naszego organizmu nie tylko witaminy A, D, E oraz K, ale także mają one wiele innych korzyści dla naszego zdrowia. W dzisiejszych czasach bardzo często mówi się o tym, aby starać się unikać tłuszczu. Jeżeli jednak będziemy spożywać dobre tłuszcze, […]

Znaczenie cynku w chorobach autoimmunizacyjnych

Znaczenie cynku w chorobach autoimmunizacyjnych

Cynk jest kluczowym pierwiastkiem śladowym dla wszystkich żywych organizmów i zachodzących w nich procesów biologicznych. Mikroskładnik ten wchodzi w skład ponad 300 enzymów, w tym również tych odpowiedzialnych za biosyntezę białek, w których pełni funkcje strukturalne, regulacyjne oraz katalityczne, a także bierze udział w komunikacji międzykomórkowej, proliferacji, różnicowaniu i przeżyciu […]

Wapń – jaką pełni role w naszym organizmie?

Wapń – jaką pełni role w naszym organizmie?

Wapń jest pierwiastkiem, którego każdy z nas potrzebuje. Organizm sam go nie wytwarza, dlatego należy codziennie dostarczać odpowiednią ilość wraz z pożywieniem. Odpowiada on za wiele ważnych procesów zachodzących w organizmie. Można go uzyskać poprzez spożywanie odpowiednich produktów, ale także dostarczać go w postaci suplementów diety.

Mit omega 3

Mit omega 3

Zarówno wśród zwolenników diet wysoko- jak i niskotłuszczowych kwasy tłuszczowe omega 3 uchodzą za niezwykle cenny i wyjątkowo korzystny dla zdrowia składnik diety. W zasadzie już od dłuższego czasu o tych lipidach mówi i pisze się same dobre rzeczy. Faktycznie w licznych badaniach odkryto wiele negatywnych konsekwencji wynikających z niskiej […]

Tofu – jakie korzyści zdrowotne wiążą się z jego spożywaniem?

Tofu – jakie korzyści zdrowotne wiążą się z jego spożywaniem?

Tofu zyskało na popularności jako dobre źródło białka dla wegan oraz wegetarian. Jest to sojowy twarożek otrzymywany w procesie koagulacji mleka sojowego. Nastawienie ludzi do tofu bywa różne. Niektórzy zachwycają się jego smakiem oraz korzyściami zdrowotnymi, podczas gdy inni twierdzą, że jest ono modyfikowane genetycznie i należy unikać jego spożywania. […]

Miażdżyca – jak jej zapobiegać?

Miażdżyca – jak jej zapobiegać?

Miażdżyca jest przewlekłym stanem zapalnym dotyczącym aorty i tętnic średniej wielkości, jak wieńcowe, szyjne, nerkowe, czy biodrowe. Proces ten polega na gromadzeniu się w przestrzeni naczynia pasm tłuszczowych, do których z czasem dołączają elementy włókniste tkanki łącznej. Elementy te przerastając i otaczając pierwotne ognisko zapalne, separują je od reszty naczynia. […]

Depressing girl. sits on the floor. Depression and chronic fatigue. Young beautiful blonde in a gray sweater and jeans, gray textured background

Zioła i suplementy na depresję

Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków (FDA) zatwierdziła szereg leków stosowanych w leczeniu depresji. Jeśli żyjesz z depresją, ale zdecydujesz się nie przyjmować jednego z tych leków, nadal masz inne możliwości. Niektórzy ludzie szukają ziół i naturalnych środków, aby złagodzić ich objawy. DziurawiecKwasy tłuszczowe omega-3SzafranSAM-eFolianCynkZioła, które jeszcze nie dowiodły, że […]

Background healthy food for heart. Healthy food, diet and life. Fresh fruits and vegetables, berries and nuts. Healthy heart concept

Wpływ kwercetyny na zdrowie kardiometaboliczne – część II

W pierwszej części artykułu omówione zostały właściwości prozdrowotne kwercetyny oraz wpływ jej dodatkowej suplementacji na biomarkery stanu zapalnego, ciśnienie tętnicze krwi oraz funkcje śródbłonka naczyniowego. W niniejszej odsłonie poruszony zostanie aspekt wpływu stosowania kwercetyny na parametry lipidogramu krwi, masę ciała oraz kontrolę glikemii. Kwercetyna a profil lipidowy krwi W 2017 […]

Health food concept for a high fiber diet with fruit, vegetables, cereals, whole wheat pasta, grains, legumes and herbs. Foods high in anthocyanins, antioxidants, smart carbohydrates and vitamins.

Wpływ kwercetyny na zdrowie kardiometaboliczne – część I

Kwercetyna jest niewątpliwie wyróżniającym się związkiem flawonoidowym ze względu na swoje szerokie spektrum właściwości prozdrowotnych, a także wszechobecność w żywności pochodzenia roślinnego, w tym zwłaszcza wysoką zawartość w owocach oraz warzywach [1 – 5]. Dobrym źródłem kwercetyny w diecie są jabłka, kapary, ciemne kakao, owoce jagodowe, winogrona, czerwone wino, owoce […]

Tarczyca a ciąża – o czym musisz wiedzieć

Tarczyca a ciąża – o czym musisz wiedzieć

Tak jak pisałam jeszcze w pierwszym artykule projektu Julia Radzi – ocena zdrowia tarczycy jest jednym z podstawowych oraz najważniejszych parametrów zarówno przed ciążą jak i w trakcie jej trwania, gdyż hormony tarczycy są niezbędne dla prawidłowego rozwoju dziecka (szczególnie w pierwszej połowie ciąży, kiedy ich głównym źródłem jest organizm […]

Diet and fitness. Anabolic hormone increases muscle strength. Strong man hold vitamin bottles. Man with six pack abs. Stimulating muscle growth with anabolic steroids. Vitamin nutrition. Healthy diet.

Witaminy dla mężczyzn – jakie są najlepsze?

Kompleksy witaminowe dla mężczyzn są to preparaty składające się z określonych witamin, które wpływają pozytywnie na prawidłowe funkcjonowanie całego organizmu mężczyzny. Jak każdy z nas zapewnie wie, zarówno witaminy i minerały są niezbędne do życia, ale musimy je dostarczyć. Kompleksy witaminowe typowo dla mężczyzn posiadają odpowiednie ilości składników, tak aby […]

Żywieniowy elementarz sportowca – Tłuszcze w żywieniu człowieka – część 3

Żywieniowy elementarz sportowca – Tłuszcze w żywieniu człowieka – część 3

Przed Wami trzecia, ostatnia z „tłuszczowych”, część elementarzu sportowca. Dziś skupimy uwagę na zaleceniach spożycia tłuszczu, a także szepniemy nieco o statynach, które to u niektórych spędzają sen z powiek, a przez innych traktowane są jak pudrowe cukierki z czasów dzieciństwa – sprawdźcie w jak wielkim błędzie żyjecie! Cholesterol? Testosteron? […]

Żywieniowy elementarz sportowca – Tłuszcze w żywieniu człowieka – część 2

Żywieniowy elementarz sportowca – Tłuszcze w żywieniu człowieka – część 2

W poprzedniej części rozpoczęliśmy przygodę z żywieniowym elementarzem i historią dotyczącą tłuszczów. Wiecie już czym są i jakie są ich podziały. Wiecie także, że tłuszcz w pożywieniu nie zawsze jest widoczny, a co za tym idzie – czasem łatwo „nabić kalorii” podchodząc zdroworozsądkowo (tak nam się wydaje). Odkrojenie widocznego tłuszczu […]

Foods Highest in Vitamin B1 (Thiamin). Healthy diet eating. Top view

Tiamina – wsparcie układu nerwowego

Witamina B1 zwana jest tiaminą i jest jedną z witamin z grupy B, rozpuszczalną w wodzie, która odkryta została już w XIX wieku. Jest ona podstawą codziennej diety, a jej niedobory mogą być bardzo poważne w skutkach. Głównym jej zadaniem jest wspomaganie prawidłowej pracy układu nerwowego, a także serca i […]

Anemia w ciąży

Anemia w ciąży

Po raz setny zaczynam artykuł od wstępu, w którym przypominam, że u kobiet, które są w ciąży zachodzi dużo zmian adaptacyjnych nie tylko w kwestiach widocznych gołym okiem, jak anatomia (np. postawa ciała na skutek zwiększającego się brzuszka), a również wiele zmian fizjologicznych, biochemicznych, hematologicznych i immunologicznych. Te wszystkie zmiany […]

Food rich in iron

Żelazo – wsparcie w anemii

Żelazo jest to pierwiastek mineralny, będący niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania całego organizmu. Nie jest produkowany przez organizm, tylko trzeba go dostarczyć z zewnątrz w postaci odpowiednich produktów lub jako suplementację. Żelazo po zażyciu wchłaniane jest w dwunastnicy. W krwi wiąże się z białkiem – transferryną, dzięki któremu dociera ono do […]

Dieta rozdzielna – czy ma sens?

Dieta rozdzielna – czy ma sens?

W niektórych kręgach stosunkowo popularne bywa przekonanie, że pewnych grup pokarmów, a właściwie składników odżywczych, nie należy ze sobą łączyć. Ma to być konsekwencją różnic w trawieniu i wchłanianiu konkretnych substratów. Bowiem przykładowo węglowodany oraz białka wymagają skrajnie innego pH. Proteiny zaczynają być rozkładane w środowisku kwaśnym, natomiast węglowodany – […]

Napoje light vs. z cukrem – które zdrowsze?

Napoje light vs. z cukrem – które zdrowsze?

Sięgając po ulubiony napój na półce sklepowej nie raz zastanawiać się mogłeś/aś, który wariant jest zdrowszy dla Ciebie – ten słodzony cukrem czy na sztucznym, ale bezkalorycznym słodziku? Ten pierwszy zawiera wysoki ładunek energetyczny, sprzyjający tyciu, ale za to pozbawiony jest substancji dla nas sztucznych. Ten opierający się zaś na […]

Co się dzieje z mózgiem ciężarnej?

Co się dzieje z mózgiem ciężarnej?

Po raz kolejny wspominam o tym, że u kobiet ciężarnych zachodzi dużo zmian adaptacyjnych nie tylko w kwestiach widocznych gołym okiem jak anatomia (np. postawa ciała na skutek zwiększającego się brzuszka), a również wiele zmian fizjologicznych, biochemicznych, hematologicznych i immunologicznych. Te wszystkie zmiany adaptacyjne, które obejmują duży wzrost wydzielania hormonów […]

Długofalowe skutki przetrenowania

Długofalowe skutki przetrenowania

 W wielu środowiskach istnieje przekonanie, że skoro coś jest zdrowe, to można korzystać z tego bez żadnych limitów. Wielokrotnie jednak okazuje się, że zachowania, które są praktykowane w nadmiarze, mogą przynosić odwrotny skutek do zamierzonego. Podobnie jest w przypadku aktywności fizycznej. Wiadomo, że brak ruchu zwiększa stan zapalny w organizmie. […]

Interakcje leków i suplementów

Interakcje leków i suplementów

O interakcjach leków i suplementów mówimy wówczas, gdy działanie jednego preparatu ulega zmianie pod wpływem działania innego leku, suplementu lub żywności. Zażycie jednocześnie kilku leków lub suplementów może doprowadzić do zmiany efektu działania niektórych z nich. Oddziaływanie to może w różny sposób wpłynąć na działanie leku- wzmocnić je, osłabić lub […]

Metabolizm glukozy w ciąży oraz „słodkie” mamy

Metabolizm glukozy w ciąży oraz „słodkie” mamy

Mówi się, że ciąża działa procukrzycowo/diabetogennie oraz że stan insulinooporności jest stanem fizjologicznym, wpisanym w przebieg prawidłowej, fizjologicznej ciąży. I jest to prawda, gdyż jak już wielokrotnie wspominałam, pisząc na temat masy ciała w ciąży czy dolegliwości ze strony układu pokarmowego u kobiet ciężarnych, zachodzi dużo zmian adaptacyjnych, nie tylko […]

Żywieniowy elementarz sportowca – Tłuszcze w żywieniu człowieka – część 1

Żywieniowy elementarz sportowca – Tłuszcze w żywieniu człowieka – część 1

Temat na czasie – wszędzie trąbią o tłuszczu, o kwasach tłuszczowych – nasycone, nienasycone, wielonienasycone, niezbędne nienasycone, omega-3, omega-6, omega-9. No właśnie – trąbią, często bez ładu i składu, ale O CO W TYM WSZYSTKIM CHODZI? W gąszczu informacji i medialnej papce serwowanej nam przez celebrytów – znanych głównie z […]