GOLONKA Z PIEKARNIKA

AleksandraLCHF

Dzisiaj Tłusty Czwartek, który zgodnie z tradycją wcale nie polegał na jedzeniu tłustych i słodkich pączków, oponek, faworków itp. W tym dniu jadło się po prostu tłuste potrawy. Zatem dzisiaj golonka prosto z piekarnika. Bardzo prosta i szybka w przygotowaniu bez wcześniejszego gotowania. Miękka w środku z chrupiącą skórką jest nie tylko smaczna, ale i zdrowa. Stanowi źródło kolagenu i elastyny, które korzystnie wpływają na stan skóry, włosów i paznokci a także służą do regeneracji kości, chrząstek i stawów. Danie idealne dla osób na dietach niskowęglowodanowych i wysokotłuszczowych jak LCHF, paleo czy ketogenicznej.

Składniki:

  • 3 średniej wielkości golonki z kością
  • 150 g marchewki
  • 150 g selera
  • 150 g pietruszki
  • 200 g cebuli
  • 5 liści laurowych
  • 6 ziarenek ziela angielskiego
  • sól himalajska
  • słodka papryka
  • ostra papryka
  • ok 600 ml wody

Golonki umyć, osuszyć, oczyścić i w razie potrzeby opalić nad palnikiem resztki włosów.

Czyste mięso natrzeć na zewnątrz i od środka mieszanką soli i papryki a następnie ułożyć w naczyniu żaroodpornym lub gęsiarce.

Warzywa pokroić w kostkę i obłożyć nimi golonkę.

Całość zalać wodą i dodać liście laurowe i ziele angielskie.

Piec pod przykryciem ok 2-2,5h (w zależności od wielkości golonek) w temperaturze 180° C.

W trakcie pieczenia co 15-20 minut golonki odwracać i polewać wywarem. W razie potrzeby gdyby sos odparował dolać odrobinę wody.

Smacznego!

BTW surowej golonki wieprzowej: w 100g: 294 kcal, B 18,6 g, T 24,7 g, W 0 g.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *