Badania suplementów Healthy Lifestyle Plotki suplementacyjne Suplementacja Suplementy diety

Glutation – najlepszy antyoksydant

Glutation jest to jeden z najważniejszych przeciwutleniaczy w organizmie człowieka. To tripeptyd, który składa się między innymi z reszt aminokwasowych: cysteiny, glicyny i kwasu glutaminowego. Występuje w organizmach zwierzęcych i roślinnych. Duże jego ilości znajdują się w awokado, w brokułach, w brukselce, cebuli, czosnku, kapuście, kurkumie i w szparagach. Warto więc niewątpliwie uzupełnić dietę o te właśnie produkty. Glutation jest więc przeciwutleniaczem, stymulatorem odporności, jak również i detoksykantem.

Działanie glutationu

Glutation jest antyoksydantem, a więc niszczy on szkodliwe wolne rodniki, jak również i usuwa z organizmu metale ciężkie, w tym rtęć, ołów i arsen. Wspomaga układ immunologiczny, wpływa na opóźnienie procesu starzenia się ciała, bierze udział w transporcie aminokwasów, zwalcza drobnoustroje chorobotwórcze i zwiększa także żywotność erytrocytów. Według badań glutation przeciwdziała rozwijaniu się nowotworów, a do tego stanowi osłonę dla organizmu w trakcie chemioterapii i radioterapii.

Jeśli chodzi o glutation dla sportowców, jest on szczególnie istotny pod względem oczyszczania organizmu, jak również i utrzymania odpowiedniej siły w mięśniach. Wpływa ona na wyższą sprawność, lepszą wydolność i odpowiednią regenerację. Ważne jest także to, że wspomaga syntezę testosteronu. Jak więc widać, warto wprowadzić go w postaci diety, jak również i stosownej suplementacji.

Dawkowanie glutationu

Kupując glutation należy stosować się do zaleceń producenta, które oznaczone są na ulotce dołączonej do opakowania. Umowną porcją jest zażywanie 250 mg produktu dwa razy na dobę. Co więcej, istotne jest to, aby łączyć go między innymi z witaminą B12, C i E. Należy także pamiętać o tym, by suplementować się w odpowiedniej ilości selenem.

Niedobory glutationu

Jeśli glutationu jest w organizmie za mało, co zdarza się niezwykle rzadko, to dochodzi do tworzenia się problemów z usuwaniem szkodliwych wolnych rodników. To powoduje, że osoba taka ma problemy między innymi z trawieniem, spada jej odporność, a w przypadku nieleczonych braków zaburzenia funkcjonowania narządów wewnętrznych. Kiedy ten niedobór może się pojawić? W wyniku przewlekłego stresu, przy złej diecie, podczas nadmiernego promieniowania, wraz z wiekiem, czy także podczas różnego rodzaju urazów i skaleczeń.

Nadmiar glutationu

Glutation w nadmiarze może spowodować problemy żołądkowe, suchość w ustach, jak również i ogólne pobudzenie organizmu.

Polecany produkt

Jednym z najlepszych produktów jest glutation w formie liposomalnej - dzięki temu jest doskonale przyswajalny do organizmu. Spowalnia procesy starzenia się organizmu, wzmacnia działanie układu odpornościowego i działa antyoksydacyjnie. Będzie również ochraniać system krążeniowo-oddechowy i zmniejszać ryzyko zawału.

 

O autorze

Sylwia Lelonek

Zawodowo i hobbystycznie zajmuje się dietetyką. W wolnym czasie trenuje i podróżuje. Wiedzę czerpie ze szkoleń, książek, najnowszych badań i merytorycznych dyskusji.

› Zobacz wszystkie artykuły

Dodaj komentarz

Kliknij tutaj aby skomentować artykuł

Facebook

Ad