FRITTATA ZE SZPINAKIEM I BOCZKIEM

AleksandraLCHF

Składniki (2-3 porcje)
  • 6 jajek
  • 40 g masła klarowanego ghee, smalcu lub oleju kokosowego
  • 250 g liści świeżego szpinaku
  • 80 g sera feta,
  • 250 g sera mozzarella
  • 2 ząbki czosnku
  • 250 g boczku wędzonego
  • 100 g pomidorków koktajlowych
  • oregano
  • sól himalajska
  • pieprz

Przygotować patelnię z odpinaną rączką by można było wstawić ją do piekarnika. Jeśli nie ma takiej opcji to owinąć rączkę dokładnie grubą warstwą foli aluminiowej by nie stopiła się w piekarniku.

Jajka zmiksować lub dokładnie wymieszać z przyprawami.

Szpinak umyć i osuszyć.

Czosnek obrać i wycisnąć a następnie dodać do rozgrzanego na patelni tłuszczu.

Chwilę później dodać szpinak.

Podsmażyć lekko aż szpinak skurczy się.

Dodać drobno pokrojony boczek i odrobinę podsmażyć.

Ser mozzarella zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

Do masy jajecznej dodać ser oraz podsmażony szpinak i boczek.

Całość wymieszać a następnie wylać na gorącą patelnię i ułożyć umyte i przekrojone na pół pomidorki koktajlowe lub plastry pomidorów.

Smażyć ok 2-3 minuty a następnie wstawić patelnię (bez rączki lub z owiniętą folią) do piekarnika nagrzanego do 180°C na 15-20 minut.

W zależności od makro i Waszej fantazji podawać z dodatkowymi warzywami lub/i porcją tłuszczu. U nas obowiązkowo polane olejem MCT którego właściwości już Wam tutaj opisywałam 😉

Smacznego! ?

BTW całości: 1256 g, 2820 kcal, B 151 g, T 241 g, W 14 g. W 100 g: 225 kcal, B 12 g, T 19 g, W 1 g.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *