Diglicynian magnezu i jego własności

Magnez uważany jest za jeden z najważniejszych pierwiastków potrzebnych do życia, jako iż jest zaangażowany niemal w każdy proces chemiczny zachodzący w organizmie. Jego zapotrzebowanie w diecie jest relatywnie duże – oficjalne zalecenia RDA mówią o nieco ponad 300 mg dla kobiet i 400 mg dla mężczyzn -  a takie czynniki jak stres, niedosypianie, czy aktywność sportowa znacznie podnoszą to zapotrzebowanie.

TOLERANCJA POKARMOWA

Jedną z powszechnie stosowanych form magnezu, w celu jego uzupełnienia, jest diglicynian, będący połączeniem dwóch cząsteczek glicyny przypadających na każdą cząsteczkę magnezu.

W badaniach porównujących własności różnych form magnezu, wykazuje się dużą biodostępnością, ale w przeciwieństwie do takiego np. cytrynianu (również powszechnie stosowana forma magnezu, znana ze swojej wysokiej przyswajalności), diglycynian nie powoduje problemów ze strony układu pokarmowego.

Magnez znany jest z tego, iż formie suplementu diety, np. w postaci tlenku czy cytrynianu, posiada przy wyższych dawkach działanie laksacyjne, co wymusza użycie większych dawek (rzędu kilkuset mg) w rozbiciu na mniejsze porcje. W przypadku chelatu aminokwasowego – nie ma takiej konieczności, jako iż ten nie oddziałuje drażniąco na układ pokarmowy [1], co czyni go wygodnym w użyciu.

Poza tym, inne zalety, które daje suplementacja omawianą formą magnezu, przypisywane są glicynie, która została tu sprzężona z omawianym pierwiastkiem i są charakterystyczne właśnie dla tej konkretnej formy związku chelatu magnezu.

Poniżej przedstawię, jakie realne korzyści może przynieść podaż glicyny dostarczanej w postaci preparatu aminokwasowego magnezu.

FUNKCJE KOGNITYWNE

Glicyna zaangażowana jest w szereg szlaków neuronowych i promuje działanie uspakajające dla układu nerwowego [2].

Pełni funkcję ko-agonisty receptora NMDA , tego samego, który aktywowany jest przez glutaminian. Glutaminian stymuluje receptory NMDA, które pobudzają układ nerwowy, ale to glicyna kontroluje owe pobudzenie i zapobiega przestymulowaniu układu nerwowego, poprzez spowolnienie przepływu jonów w receptorze. Tym samym, zastosowanie glicyny przyczynia się do balansowania odpowiedzi ze strony układu nerwowego względem sygnałów aktywujących, co przekładać się może na lepszą pamięć i zdolność do nauki [3].

Wniosek: Glicyna sprzyja prawidłowej pracy układu nerwowego, zapobiegając jego przeciążeniu, co wpływać może korzystnie na takie parametry kognitywne, jak pamięć czy koncentracja.

NIWELUJE ZMĘCZENIE ZWIĄZANE Z NIEDOSTATKIEM SNU

Pewne badania [4,5] wykazały, że dawka 3g glicyny przed snem (mniej więcej jest to dawka jaką dostarcza 500 mg jonów magnezu sprzężonych z glicyną) niweluje skutki niedoboru snu, jak zmęczenie, czy problemy z koncentracją . Niestety, po kilku dniach efekt ustępował (prawdopodobnie dlatego, iż nie możemy wiecznie niedosypiać, a suplementy jedynie pomogą na krótką metę).

Wniosek: Glicyna może niwelować skutki okazjonalnych niedoborów snu.

ZAPOBIEGA SPADKOWI WYDATKU ENERGETYCZNEGO

Grupa Japońskich badaczy studiowała zjawisko sprawności energetycznej mitochondriów komórkowych (czyli tzw. pieców energetycznych naszych komórek) [6].

Mitochondria mają swoje własne DNA i jedną z teorii spadku ich sprawności w produkcji energii jest iż w miarę produkcji owej energii zanieczyszczają własne środowisko produktami przemian energetycznych, co z kolei zwiększa ilość błędów genetycznych powstających w kodzie DNA. Naukowcy porównali mitochondria starszych i młodszych osób na podstawie fibroblastów – nie doszukali się tu jednak wzrostu w ilości błędów genetycznych u starszych osób. Zaobserwowali natomiast, że starsze mitochondria pracowały mniej intensywnie zużywając mniej tlenu ,przypisując tą różnicę sprawności genu GCAT. Jako iż gen GCAT powiązany jest z produkcją glicyny, naukowcy zastosowali dawkę tegoż aminokwasu potencjalnie licząc na zmianę sprawności energetycznej – i tak się też stało. Dawka glicyny spowodowała wzrost wydatku energetycznego.

Wniosek: Glicyna zapobiega spadkowi sprawności energetycznej komórek, wynikającej z ich starzenia się.

Sprawdź też: Jakie formy magnezu są najlepsze?

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *