Healthy Lifestyle Suplementacja

DHA w ciąży: czy warto suplementować?

DHA, to niezbędny składnik odżywczy, poprawi zdrowie twojego nienarodzonego dziecka! Olej z ryb i orzechy włoskie dostarczają niezbędnego kwasu tłuszczowego, który może wspomóc prawidłowy rozwój mózgu i wzroku u dziecka.


Nie ma w tym nic podejrzanego: DHA (lub kwas dokozaheksaenowy), kwas tłuszczowy omega-3 występujący w oleju rybnym, jest niezbędnym składnikiem odżywczym dla kobiet - zwłaszcza w okresie ciąży. DHA pomaga „budować” struktury mózgu, układ nerwowy i oczy twojego dziecka. „Omega-3 to specyficzny rodzaj tłuszczu, którego potrzebuje nasz organizm, ale nie może samodzielnie go wytworzyć”, mówi Melinda Johnson, RD, rzeczniczka Amerykańskiego Stowarzyszenia Dietetycznego.

Dorośli dostarczają sobie DHA z pożywienia, a dziecko będące w macicy musi uzyskać te tłuszcze od matki. Noworodki otrzymują DHA z mleka matki lub z mieszanki dla dzieci uzupełnionej DHA. Jest tak ważne, że nawet jeśli matka nie spożywa dużej ilości DHA, jej ciało użyje własnego rezerwuaru DHA, aby dostarczyć ją rosnącemu dziecku podczas ciąży, a następnie przez mleko matki po urodzeniu.

Korzyści dla dzieci płynące z odpowiedniej podaży DHA:

  • Prawidłowy rozwój mózgu. W badaniu 98 kobiet w ciąży naukowcy z School of Pediatrics and Child Health na University of Western Australia odkryli, że dwa lata po urodzeniu dzieci, których matki otrzymywały dużą dawkę oleju rybnego (w tym 2,2 g DHA) w drugiej połowie ciąży miała wyższe wyniki w testach koordynacji wzrokowo-ruchowej. Inne badanie, przeprowadzone na Uniwersytecie w Oslo w Norwegii, wykazało, że czterolatki uzyskały lepsze wyniki w testach IQ, jeśli ich matki zażywały suplementy DHA podczas ciąży i karmienia piersią. Wyniki innych badań sugerują również pozytywny wpływ suplementacji DHA u matki na wyniki poznawcze dzieci, takie jak rozwój ruchowy w wieku 30 miesięcy i umiejętność koncentracji uwagi w wieku 5 lat.
  • Prawidłowy rozwój wzroku. Badanie 167 kobiet w ciąży przeprowadzone na wydziale pediatrycznym Uniwersytetu Kolumbii Brytyjskiej sugerowało korelację między ostrością wzroku u dwumiesięcznych dzieci a spożyciem DHA przez ich matkę w drugim trymestrze ciąży i trzecim trymestrze ciąży. Przeglądy innych badań wykazały mieszane wyniki, być może z powodu różnic w sposobie dostarczania DHA kobietom w ciąży i sposobu mierzenia ostrości wzroku.
  • Większa waga urodzeniowa. Naukowcy z Uniwersytetu w Maastricht w Holandii badali 782 par matka-dziecko i znaleźli „znaczące pozytywne skojarzenia” między poziomem DHA matki (zwłaszcza na początku ciąży) a masą ciała dziecka i obwodem głowy w chwili urodzenia. Inne badania sugerowały, że spożywanie DHA w czasie ciąży może mieć niewielką korzyść w zmniejszaniu prawdopodobieństwa powtórnego porodu przedwczesnego wśród kobiet, które wcześniej miały poród przedwczesny.

Ile DHA tak naprawdę potrzebujesz?

Chociaż nie ma jeszcze oficjalnych zaleceń dotyczących ilości DHA potrzebnych kobietom w ciąży, niedawny przegląd badań opublikowanych przez Journal of Perinatal Medicine wykazał, że kobiety w ciąży i karmiące piersią potrzebują 200 mg DHA dziennie; Johnson sugeruje taką samą ilość.

Źródła DHA – naturalne i suplementy

Skąd więc kobiety w ciąży mogą pobrać dzienną dawkę DHA? „Jedzenie jest najlepsze”, mówi Johnson, „więc jeśli kobieta ma taką możliwość, powinna zacząć od diety. Łosoś, lekki tuńczyk w puszkach i produkty z dodatkiem DHA, takie jak jajka i mleko, to dobre opcje, podobnie jak anchois, śledź, sardynki, orzechy włoskie i olej z orzechów włoskich Jeśli wolisz wziąć suplement DHA, sięgnij po ten z alg zamiast oleju rybiego - będzie łagodniejszy dla twojego żołądka (wtedy będziesz dostawał DHA tak jak ryby) ; ich źródłem są algi morskie.)

Jakie ryby są dla Ciebie bezpieczne?

Ryby są fantastycznym źródłem DHA, ale kobiety w ciąży i karmiące piersią muszą zachować pewną ostrożność. Chcesz jeść wystarczająco tłuste, tłuste ryby, aby czerpać korzyści z DHA, ale nie na tyle, by dodać zbyt dużo niebezpiecznej rtęci do swojej diety (i twojego dziecka). Instytut Medycyny i Administracja Żywności i Leków przedstawiają następujące zalecenia:

Unikaj: rekina, miecznika, makreli królewskiej, płytecznika.

Jedz umiarkowaną ilość (6 uncji lub mniej na tydzień): konserw (lub pakowanych) tuńczyk biały i ryby słodkowodne złowione przez rodzinę i przyjaciół.

Jedz ostrożnie (do 12 uncji na tydzień): Inne owoce morza, takie jak skorupiaki, puszkowane (lub pakowane) tuńczyki, łosoś, mintaj i sum.

Jednak te zalecane ograniczenia spożycia owoców morza w okresie ciąży zostały zakwestionowane przez badanie ponad 8000 kobiet w ciąży (i ich dzieci) w Wielkiej Brytanii. Badanie wykazało, że dzieci kobiet, które w czasie ciąży spożywały więcej niż zalecana ilość owoców morza, miały wyższe wyniki w zakresie inteligencji werbalnej, umiejętności motorycznych, komunikacji i rozwoju społecznego. Doprowadziło to badaczy do wniosku, że pod względem rozwoju we wczesnym dzieciństwie korzyści płynące ze spożywania owoców morza w okresie ciąży mogą przewyższać ryzyko związane z rtęcią. Nie wiadomo jeszcze, czy oficjalne zalecenia dotyczące spożycia ryb w czasie ciąży zostaną zmodyfikowane.

O autorze

Sylwia Lelonek

Zawodowo i hobbystycznie zajmuje się dietetyką. W wolnym czasie trenuje i podróżuje. Wiedzę czerpie ze szkoleń, książek, najnowszych badań i merytorycznych dyskusji.

› Zobacz wszystkie artykuły

Dodaj komentarz

Kliknij tutaj aby skomentować artykuł

Facebook

Ad