Czym jest elastyczność metaboliczna i jak ją osiągnąć?

Ketoza jest świetna dla twojego mózgu i talii, ale istnieje inny stan, który jest jeszcze lepszy dla długoterminowego zdrowia: elastyczność metaboliczna. Elastyczność metaboliczna umożliwia organizmowi wykorzystywanie dostępnego paliwa - tłuszczy pokarmowych i zmagazynowanych, glukozy (cukry) i glikogenu (cukry zmagazynowane).

W czasach przedindustrialnych, zanim istniały restauracje i sklepy spożywcze, ludzie byli elastyczni metabolicznie z konieczności.
Jeśli odczuwasz potrzebę jedzenia co kilka godzin, aby nie być głodnym, zrzędliwym i rozkojarzonym, ten artkuł jest właśnie dla ciebie! Zaczynamy!

Można by pomyśleć, że poprawna liczba na twoim keto-metrze to złoty sposób spalania tłuszczu. Ketoza jest świetna dla twojego mózgu i talii, ale istnieje inny stan, który jest jeszcze lepszy dla długoterminowego zdrowia: elastyczność metaboliczna. Elastyczność metaboliczna umożliwia organizmowi wykorzystywanie dostępnego paliwa - tłuszczy pokarmowych i zmagazynowanych, glukozy (cukry i glikogenu (cukry zmagazynowane).

W czasach przedindustrialnych, zanim istniały restauracje i sklepy spożywcze, ludzie byli elastyczni metabolicznie z konieczności. Bywały dni, gdy jedzenia było pod dostatkiem, a w inne nie wystarczało go nawet na zaspokojenie podstawowych potrzeb energetycznych. Elastyczność metaboliczna pozwoliła ludziom spędzać te chude dni bez jedzenia i wciąż czuć się dobrze, zarówno psychicznie jak i fizycznie.

W jednym z wywiadów autor i lekarz osteopata, dr Joseph Mercola, szacuje, że tylko około 15% populacji jest metabolicznie elastyczne. Dzisiaj wiele czynników zakłóca naszą wrodzoną elastyczność metaboliczną, w tym nowoczesne diety i zaburzenia metaboliczne, takie jak insulinooporność czy cukrzyca.

Jeśli odczuwasz potrzebę jedzenia co kilka godzin, aby nie być głodnym, zrzędliwym i rozkojarzonym, ten artykuł jest dla ciebie. Czytaj dalej, aby dowiedzieć się, co zaburza elastyczność metaboliczną i jak wrócić do stanu, w którym możesz spalać kalorie, bez względu na to, skąd pochodzą.

Dwa główne czynniki zaburzające elastyczność metaboliczną

Twoje ciało jest naturalnie wyposażone w elastyczność metaboliczną. Jednakże wiele nowoczesnych praktyk zakłóca twoją zdolnością do przełączania się między spalaniem tłuszczy a spalaniem cukrów i węglowodanów.

Dieta amerykańska lub jakakolwiek inna dieta bogata w węglowodany

Dieta amerykańska kładzie nacisk na spożywanie węglowodanów i częste jedzenie - co najmniej trzy posiłki dziennie, plus przekąski do zaspokajania łaknienia między nimi.

Taki sposób jedzenia przyzwyczaja twoje ciało do poszukiwania węglowodanów w celu uzyskania energii. Gdy węglowodany nie są dostarczane, twoje ciało zaczyna się ich domagać, a ty zaczynasz odczuwać osłabienie, łaknienie i rozkojarzenie, dopóki to pragnienie nie zostanie zaspokojone.

Insulinooporność

Insulinooporność występuje, gdy dostarczasz węglowodany, a twoje komórki nie są otwarte na przyjmowanie pochodzącej z nich energii. Dieta wysokowęglowodanowa może prowadzić do insulinooporności, ponieważ częste wzrosty stężenia insuliny mają działanie uodparniające.

Sposoby zwiększenia elastyczności metabolicznej

Kiedy jesteś metabolicznie elastyczny, prawie nigdy nie odczuwasz głodu lub łaknienia. Metabolicznie elastyczni ludzie mają tendencję do utrzymywania zdrowej wagi bez zbytniego wysiłku, ponieważ twoje ciało nie działa w trybie stałego poszukiwania pożywienia. Będąc elastycznym metabolicznie, nie odkładasz dodatkowych tłuszczy w organizmie, aby przygotować go na stałe zapotrzebowanie energetyczne. Twoje ciało spala to, co ma dostępne. Brzmi świetnie, prawda? Oto jak osiągnąć elastyczność metaboliczną.

Przejdź na dietę ketogeniczną

Kiedy twoje ciało znajduje się w stanie ketozy i przyzwyczaja się do przetwarzania tłuszczy, twój metabolizm bez wahania spala tłuszcze pokarmowe i zmagazynowane na energię. Jeśli myślisz o rozpoczęciu diety ketogenicznej lub już byłeś w stanie ketozy, prawdopodobnie znasz termin keto grypy - pierwszych kilku dni lub tygodni ketozy, w których czujesz się zmęczony, rozdrażniony, głodny, a nawet zauważasz objawy grypopodobne, takie jak bóle głowy lub całego ciała.

Nic w tym fajnego, lecz gdy uda Ci się przerwać ten okres zaczynasz czuć się niesamowicie. Brak zachcianek, przypływ energii, zwiększona wydajność mózgu i uczucie euforii, które występują w ketozie, nie mają sobie równych.

Cykliczna dieta ketogeniczna dla łagodnego wprowadzania zmian metabolicznych

Gdy nie jesz węglowodanów przez dłuższy czas, twoje ciało traci enzymy i florę bakteryjną jelit potrzebną do ich prawidłowego przetrawienia. Odpowiedź? Cykliczna dieta ketogeniczna.

Cykliczna dieta ketogeniczna polega na spożywaniu dodatkowej porcji węglowodanów raz w tygodniu. Są na to dwa główne powody: po pierwsze, utrzymanie zdolność trawienia węglowodanów, a po drugie, ponieważ twój organizm potrzebuje ich do niektórych kluczowych procesów. W cyklicznej diecie ketogenicznej uwzględniasz jeden dzień w tygodniu na tzw. ładowanie węglowodanami (spożycie ponad 100g węglowodanów).

Czy to oznacza, że musisz zaczynać od początku i przeżywać cierpienie z powodu keto grypy co tydzień? Niekoniecznie. Jeśli coś, co spożywasz, wytrąca cię z ketozy na krótką chwilę, a ty od razu wrócisz do ograniczonego spożycia węglowodanów, domyślnie ustawisz organizm w stan spalania tłuszczy. Jeśli wrócisz do pizzy i ciast na dłuższy okres czasu, może się okazać, że będziesz musiał ponownie przechodzić przez keto grypę, ale prawdopodobnie będzie to krótszy i mniej inwazyjny epizod.

Kiedy już byłeś w stanie ketozy, zdecydowanie łatwiej jest do niego wrócić. Twój metabolizm przyzwyczaja się do tego, co dzieje się, gdy spada poziom glukozy. W ten sposób twoje ciało wie, że nie umiera z głodu, więc nie opiera się zmianom. Gdy już osiągniesz elastyczność metaboliczną, możesz wchodzić i wychodzić ze stanu ketozy bez cierpienia na keto grypę.

Post przerywany dla elastyczności metabolicznej

Popularną praktyką w celu osiągnięcia elastyczności metabolicznej są przedłużone głodówki, ale to post przerywany, który ogranicza spożywanie pokarmów na pewien okres każdego dnia - zwykle 12-18 godzin - jest lepszym sposobem na rozwiązanie problemu insulinooporności.

Dr Mercola przestrzega przed niebezpieczeństwami przedłużonych głodówek. Wyjaśnia, że nasze ciało przechowuje toksyny rozpuszczalne w tłuszczach w naszych komórkach tłuszczowych, aby trzymać je z dala od narządów, w których mogą wyrządzić szkody. „Gdy jesteś na wielodniowej głodówce, uwalniasz te toksyczne chemikalia do krwi. Wszystko jest w porządku do momentu, gdy ich stężenie jest zbyt duże, a twoje systemy detoksykacji nie są w stanie sprostać wyzwaniu biochemicznej modyfikacji szkodliwych związków, w celu zasadniczej zmiany ich budowy, a w konsekwencji ich całkowitego wyeliminowania i wydalenia z twojego ciała.” - mówi.

Przerywany post pozwala spalić wystarczającą ilość tłuszczu, aby zaspokoić potrzeby energetyczne, jednocześnie uwalniając poziom toksyn akceptowalny dla twojego organizmu.

Post przerywany oraz cykliczna dieta ketogeniczna to jedne z najszybszych sposobów na zwiększenie elastyczności metabolicznej. Sprawią, że twoje ciało przyzwyczai się do korzystania z dostępnych źródeł energii, a Twój organizm nie wpadnie w panikę, gdy jeden lub drugi rodzaj paliwa (glukoza lub tłuszcze) nie będzie chwilowo dostępny.

Jak sama nazwa wskazuje, elastyczność metaboliczna oferuje właśnie to - elastyczność. Bardzo rygorystyczne diety prowadzą do frustracji, łaknienia i porażki. Elastyczność pozwala na odrobinę swobody, a nawet na możliwość zboczenia z wyznaczonych torów, by potem szybko na nie powrócić.

Jeden komentarz

  1. Tadeusz

    „W czasach przedindustrialnych, zanim istniały restauracje i sklepy spożywcze, ludzie byli elastyczni metabolicznie z konieczności. Bywały dni, gdy jedzenia było pod dostatkiem, a w inne nie wystarczało go nawet na zaspokojenie podstawowych potrzeb energetycznych. Elastyczność metaboliczna pozwoliła ludziom spędzać te chude dni bez jedzenia i wciąż czuć się dobrze, zarówno psychicznie jak i fizycznie.” – na jakiej podstawie twierdzisz, że w czasach przedindustrialnych brak kilkudniowy brak pokarmu sprawiał, że ludzie nim dotknięci czuli się dobrze psychicznie i fizycznie?

    „Dieta amerykańska kładzie nacisk na spożywanie węglowodanów i częste jedzenie – co najmniej trzy posiłki dziennie, plus przekąski do zaspokajania łaknienia między nimi.” – co rozumiesz pod pojęciem „dieta amerykańska”? Na jakiej dokładnie definicji bazujesz pisząc, że „kładzie nacisk”? Chodzi Ci o zalecenia jakiejś amerykańskiej organizacji zajmującej się wydawaniem rekomendacji żywieniowych czy też o zwyczajową dietą mieszkańców USA?

    „Taki sposób jedzenia przyzwyczaja twoje ciało do poszukiwania węglowodanów w celu uzyskania energii. Gdy węglowodany nie są dostarczane, twoje ciało zaczyna się ich domagać, a ty zaczynasz odczuwać osłabienie, łaknienie i rozkojarzenie, dopóki to pragnienie nie zostanie zaspokojone.” – nie wiem czy dobrze zrozumiałem, sugerujesz jakąś formę uzależnienia od węglowodanów? A jeśli tak to uważasz, że podobne zjawisko nie występuje w przypadku tłuszczu w sytuacji w której bazuje się na co dzień na tłuszczach?

    „Dieta wysokowęglowodanowa może prowadzić do insulinooporności, ponieważ częste wzrosty stężenia insuliny mają działanie uodparniające” – uważasz, że sam wysoki udział energii z węglowodanów w diecie pomimo braku nadwyżki kalorycznej może prowadzić do insulinooporności? I drugie ważne pytanie: co rozumiesz pod pojęciem, iż wysoki poziom insuliny wykazuje działanie „uodparniające? NO i czy uważasz, że wysoki udział tłuszczu w diecie nie może prowadzić do insulinooporności?

    No i wreszcie co do samej elastyczności metabolicznej – czy skoro wysoki udział węglowodanów w diecie jej nie upośledza (obniżając efektywność wykorzystywania lipidów) to czy analogicznie nie będzie działać wysoki udział tłuszczu a niski WW (obniżając efektywność wykorzystywania glukozy)?

    Wybacz ilość, ale dawno już nie natknąłem się na tak skondensowany zbiór informacji, dla których pomimo starań nie potrafię znaleźć wytłumaczenia w publikacjach naukowych zamieszczanych w recenzowanych pismach naukowych o wysokiej wiarygodności. W zamian im dłużej szukam tym więcej znajduje takich, które zamieszczonym przez Ciebie treścią przeczą co z przyjemnością przytoczę i omówię jeśli tylko zechcesz najpierw odnieść się do moich pytań.

    Pozdrawiam 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *