Healthy Lifestyle Odchudzanie

Czy przerywany post jest rzeczywiście lepszy niż konwencjonalne diety odchudzające?

Naukowcy zbadali korzyści zdrowotne wynikające z okresowego postu, aby ustalić, czy jest on korzystny w porównaniu z konwencjonalnymi dietami ograniczającymi kaloryczność.

Otyłość i nadwaga mają olbrzymi wpływ na liczne choroby przewlekłe, takie jak cukrzyca, wysokie ciśnienie krwi, wysoki poziom cholesterolu, choroby serca, zapalenie stawów i wiele innych. Mówi się, że osoba ma normalną wagę, gdy wskaźnik masy ciała (BMI) wynosi od 18,5 do 24,5 kg / m2. Wskaźnik masy ciała jest obecnie standardem określającym otyłość lub nadwagę.

Dziś kampanie mówiące o zagrożeniach związanych z otyłością i nadwagą uświadamiają ludziom znaczenie utrzymania zdrowej wagi. Jednak dla licznej grupy może to być bardzo trudne zadanie, a wiele osób jest gotowych spróbować niemal wszystkiego, aby uzyskać zdrową wagę bez potu i bólu na siłowni. Może to obejmować pomijanie śniadania, post co drugi dzień lub nawet przez krótki czas.

Co ciekawe, wcześniejsze badania sugerują lepsze efekty przerywanego postu na metabolizm, czy to poprzez dietę 16: 8 (jedzenie przez osiem godzin i poszczenie przez 16 godzin), czy dietę 5: 2 (dwa dni postu w tygodniu i jedzenie czegokolwiek przez pozostałe 5 dni). W porównaniu do konwencjonalnych ograniczeń liczby kalorii, naukowcy zastanawiali się, czy przerywany post jest naprawdę lepszym i bezbolesnym rozwiązaniem w celu utraty wagi.

W ostatnich badaniach opublikowanych w American Journal of Clinical Nutrition, naukowcy zbadali korzyści zdrowotne wynikające z przerywanego postu do regulacji wagi w tak zwanym teście HELENA. W badaniu tym 150 osobników otyłych i z nadwagą w wieku od 35 do 65 lat zostało losowo wybranych i monitorowanych przez prawie rok. Zostali oni sklasyfikowani w trzech grupach; pierwsza grupa otrzymała konwencjonalną dietę z ograniczeniem kalorii (CCR) z dzienną redukcją kalorii o 20%, druga grupa ma plan diety 5: 2 z takim samym 20% spadkiem kalorii w ciągu jednego tygodnia (przerywane ograniczenie liczby kalorii - ICR) lub okresowym głodzeniem przy zachowaniu zrównoważonej diety. Grupa kontrolna odżywiała się wyłącznie zdrową, zbilansowaną dietą bez zmiany kalorii lub pominięcia posiłku przez 12 tygodni.

Zostały one ponownie zbadane po 24 tygodniach i kontynuowane aż do 50. tygodnia. Masę ciała uczestników i ogólny stan zdrowia udokumentowano za pomocą obrazowania MRT, używając kwestionariusza podczas całego badania.

Obie metody ograniczenia kalorii spowodowały podobne efekty

Naukowcy z tego badania stwierdzili, że uczestnicy, którzy stosowali się do przerywanego postu, nieco więcej stracili na wadze niż ci, którzy otrzymywali dzienną dietę ograniczającą kalorie. Jednak obie grupy straciły masę ciała, tłuszcz trzewny, tłuszcz wątrobiany i inny tłuszcz brzuszny. Nie zaobserwowano istotnej różnicy w wadze, poziomie lipidów lub cholesterolu, stężeniu insuliny i ogólnym metabolizmie między dwiema metodami, a ich wynik był porównywalny, co wydawało się wielu rozczarowujące.

Siłą tych badań jest długi okres badań obejmujący 50 tygodni, co pozwala uzyskać pełny obraz korzyści zdrowotnych wynikających z przerywanego przyjmowania pokarmu (okresowe ograniczenie liczby kalorii) w porównaniu z codziennym ograniczeniem kalorii (konwencjonalne ograniczenie kalorii).

Dokonanie komfortowego, zrównoważonego wyboru

W oparciu o wyniki porównania w tym badaniu naukowcy ustalili, że okresowy post nie przynosi więcej korzyści zdrowotnych niż konwencjonalna dieta ograniczająca kaloryczność. Chociaż niektórym ludziom łatwiej jest pominąć dni bez posiłków, aby schudnąć, a nie licząc codziennie kalorii, naukowcy twierdzą, że okresowy post może nie być długoterminową metodą dla wielu osób.

Jednak czołowy naukowiec podkreślił, że to nie metoda ma znaczenie, ale trzymanie się jakiejkolwiek drogi i przejście przez nią. Autorzy sugerują również, że osoby stosujące metodę przerywanej głodówki muszą kontynuować ją z odpowiednio zbilansowaną dietą przez resztę tygodnia, aby uzyskać korzyści zdrowotne wynikające z przerywanego głodu.

Podsumowując, naukowcy ustalili, że przerywane ograniczenie kalorii i konwencjonalne ograniczenie kalorii przyniosły podobne korzyści zdrowotne dla utraty wagi i ogólnego metabolizmu organizmu. Obie metody zostały uznane za równe pod względem efektów.

Sugerowali jednak, że potrzeba więcej badań w celu sprawdzenia bezpieczeństwa, zgodności i skuteczności okresowego postu u pacjentów z chorobami przewlekłymi.

O autorze

Sylwia Lelonek

Zawodowo i hobbystycznie zajmuje się dietetyką. W wolnym czasie trenuje i podróżuje. Wiedzę czerpie ze szkoleń, książek, najnowszych badań i merytorycznych dyskusji.

› Zobacz wszystkie artykuły

Dodaj komentarz

Kliknij tutaj aby skomentować artykuł

Facebook

Ad